Bazsalikom (Ocimum basilicum); Az ókori Görögországban a bazsalikomot fűszer-, gyógy- és dísznövényként nagyra értékelték. Ma népszerű fűszernövény, amelyet elsősorban mediterrán ételekben használnak. Kisebb mértékben a népi gyógyászatban és a kozmetikai iparban is használják.
Botanikai név és fajták
A bazsalikom az ajakosvirágúak családjába tartozik, botanikai neve Ocimum basilicum. Ma már számtalan fajtája létezik, amelyek közül néhánynak csak díszítőértéke van. A legismertebb fajta a nagy levelű, tipikusan olasz Genovese bazsalikom. További ismert fajták a kis levelű görög bazsalikom, a citrombazsalikom, a vörös levelű sötét opál és a thai bazsalikom.
Jellemző megjelenés
A növény fajtától függően akár 50 cm magasra és bokrosra is megnő. Levelei aromás zöldek vagy pirosak. A nyár közepén nyíló krémfehér vagy vöröses színű virágok hosszú tüskéken ülnek.
A bazsalikom eredete és elterjedése
A bazsalikom eredetileg Indiából származik, és Egyiptomon és Olaszországon keresztül jutott el a dél-európai országokba. Közép-Európába csak a 12. században érkezett meg. Ma a bazsalikomot fűszerként használják az egész világon.
Gondozás és termesztés a kertben
A legtöbb bazsalikomfajta egynyári növény, ezért minden évben újra kell ültetni. Mint minden mediterrán fűszernövény, a bazsalikom is szereti a teljes napfényt a kertben és a jó vízelvezetésű, nem túl nedves talajt. A csigák különösen szeretik ezt a növényt, ezért fontos, hogy a kertben védjük. Amikor a virágtüskék megjelennek, le lehet csípni őket, különben minden energia a virágokba megy, és az íz és a levélképződés szenvedni fog.
Betakarítás és felhasználás
A bazsalikom friss leveleit használjuk fel elsősorban. Szárítva sokat veszít az ízéből, ezért a fagyasztás, a sózás vagy az olajban való pácolás megfelelőbb. A bazsalikomot folyamatosan szedik.
A bazsalikom szinte minden sós étel ízesítésére szolgál, és a tipikus olasz ételek elengedhetetlen kelléke. Íze jól harmonizál más mediterrán fűszernövényekkel.
Gyógynövényként segíthet puffadás, gyomor- és bélpanaszok és hányinger esetén. Tonizáló és csíraölő hatása is van. Teaként használják. A halántékra dörzsölt bazsalikomolaj enyhítheti a súlyos fejfájást.
Kozmetikumokban való felhasználás
A bazsalikomot illatos gyógynövénynek tartják, és illóolajok készítésére használják. Néhány csepp vagy friss bazsalikomlevél friss illatot ad a mosdó- és fürdővízhez, és megnyugtatja a száraz és fájó bőrt. A bazsalikom krémekben és illatanyagként a parfümiparban is népszerű.
Bazsalikom a természetes szappanokban
A legtöbb más gyógynövényhez hasonlóan a bazsalikom is közvetlenül a szappanpasztába keverhető. Ideális esetben szárított bazsalikomot vagy annak leveleit kell ehhez használni. A bazsalikom gyönyörű zöld színt ad a természetes szappannak. Ez azonban idővel kissé besötétedik, és az apróra vágott bazsalikomdarabok is barnássá válnak. A szappanban egyébként enyhe bazsalikomillat van, egy gyenge szag.
1 Trackback / Pingback
Comments are closed.