Ebben a cikkben A szappankészítés magadnak – útmutató rövid leírást és illusztrált lépésről-lépésre történő útmutatót talál a szappankészítéshez. Hogyan kezeljük helyesen a NaOH-t és a lúgot? Hogyan keverjük össze a lúgot, és mikor adjuk a zsírokhoz? Mi történik ezután? Aki még soha nem készített szappant, annak természetesen rengeteg kérdése lesz. Ezek az utasítások rövid áttekintést adnak a kezdőknek:

Hogyan készítsünk saját szappant – útmutató

Ez a cikk a klasszikus szappankészítésről szól: a szappankészítés saját magunknak zsírokból és lúgoldatból. Mivel a lúgról és a saját szappankészítés biztonságáról már számos cikk született, itt nem szeretnék minden részletre kitérni. Egyszerűen csak egy rövid áttekintést adok arról, hogyan készül a szappan otthon, és mi a fontos.

Ha még soha nem készített szappant, akkor először a Naturseife-und-Kosmetik.de honlapot érdemes alaposan elolvasni, vagy egyszerűen csak közvetlenül letölteni a szappankészítésről szóló e-könyvet.

Ez lépésről lépésre elmagyarázza, hogyan készítheti el otthon a saját szappanjait. Azt is megtudhatja, hogy milyen biztonsági szabályokat kell betartania, és hogyan készítse el saját szappanját.

ebook Kreative Seifen einfach selber machen
Szappankészítési útmutató

Minden esetben fontos, hogy alaposan megismerkedjen a témával!

Kérlek, nézd meg az e-könyvemet, mert abban mindent érthetően összefoglaltam, és lépésről lépésre elmagyaráztam, mi minden fontos a saját szappankészítésnél.

Az ebook körülbelül 200 oldalból áll. Az ára 11,95 euró, és gyorsan és egyszerűen megrendelhető itt. Az ebookot minden kezdőnek ajánlom, és a haladók is találnak benne új recepteket és márványozási technikákat. Nagyon fárasztó összegyűjteni minden információt a szappankészítésről. Szóval spórolj időt és idegeket, és csak nézd meg az ebookomat 🙂

Egyébként: Ha megvásárolja a Kreative Seifen einfach selber machen című ebookot, akkor most két ingyenes szappanbanderolát kap PDF formátumban. Ezeket bónuszanyagként kapod meg közvetlenül az ebook megvásárlása után. Töltse le, mentse el és nyomtassa ki a szappanbanderolákat tetszés szerint.

Mire van szüksége ahhoz, hogy maga készítsen szappant?

Természetesen ez attól is függ, hogy milyen szappant szeretnél készíteni. A márványozó szappanok készítéséhez például különböző technikák léteznek. Virágokat, gyógynövényeket és egyéb összetevőket is adhatsz hozzá. A hámlasztó részecskék is népszerűek, és egy kis pluszt adnak a szappannak. A tejszappanok és a sós szappanok különösen nagyszerűek, és sima és puha bőrt hagynak maguk után.

Ezek a szappanreceptek általában néhány további edényt, kanalat stb. igényelnek. Az alábbi eszközök azonban elegendőek egy egyszerű szappanrecepthez – sok sallang nélkül:

 • rozsdamentes acélból készült lábas a zsírok felolvasztásához
 • egy hőálló edény a lúg keveréséhez
 • egy kis műanyag pohár (joghurtos edény stb.) a NaOH méréséhez
 • digitális konyhai mérleg
 • egy műanyag főzőkanál
 • egy tésztakaparó is praktikus
 • rozsdamentes acélból (nem alumíniumból) készült pengével ellátott botmixer

A biztonság érdekében:

 • egy pár gumikesztyű, lehetőleg könyékig érő kesztyű
 • védőszemüveg
 • köpeny vagy kötény

Ami még praktikus és fontos:

 • mindig legyen kéznél egy tekercs konyhai papír
 • régi újságpapír a munkafelület letakarására
 • egy nagy régi törülköző vagy egy régi paplanhuzat
 • egy forma a szappanhoz (szilikon sütőforma, szappanforma stb.)
 • Fólia

Alumíniumtartályokat általában nem szabad használni, mivel a lúg és a friss szappanragasztó reakcióba lép ezzel az anyaggal. Az is fontos, hogy az eszközöket később ne használjuk fel újra – csak a szappankészítéshez. Kérjük, ne használja a fazekat utólag levesfőzésre 😉

Wichtige Utensilien für die Seifenherstellung: Topf aus Edelstahl, Stabmixer, Löffel, Messbecher, Waage.
Fontos eszközök a szappankészítéshez: rozsdamentes acél edény, botmixer, kanál, mérőedény, mérleg.

Így készül a szappan

Kezdetnek mindig egyszerű szappanreceptet használj – lehetőleg egzotikus olajok és zsírok vagy egyéb összetevők nélkül. Ha kerülöd az illatanyagokat, a szappankeverék kevésbé fog gyorsan besűrűsödni, és nyugodtan dolgozhatsz. Erről bővebben olvashat eBookunkban(11,95 euróba kerül, és itt gyorsan és egyszerűen megrendelhető).

Egy példa recept, amivel elkezdhetjük, így nézhet ki:

 • 250 g olívaolaj
 • 250 g kókuszolaj
 • 250 g pálmaolaj
 • 250 g repceolaj
 • 137 g NaOH 7%-os túlnyomással
 • 330 g hidegen desztillált víz
 • némi agyag a színezéshez

Ez egy nagyon kiegyensúlyozott szappanrecept, amelyet ún. 25 receptként ajánlunk kezdőknek.

Készítsd el a saját szappanodat – így induljon

Dolgozz a biztonsági szabályok szerint. Mindig kesztyűben és védőszemüvegben dolgozz, és védd a ruhádat a fröccsenésektől!

 1. Először mérjük ki egy edényben a szilárd zsírokat, jelen esetben a pálmaolajat és a kókuszolajat. Ezután tegye a serpenyőt a tűzhelyre. A zsírok most már lassan, alacsony hőfokon olvadhatnak.
 2. Amint a zsírok teljesen elolvadtak, egyszerűen vegye le a serpenyőt a tűzhelyről. Ezután hozzáadhatja az olajokat.
 3. Tegye félre a serpenyőt a zsír-olaj keverékkel, majd kezdje el a lúg elkészítését: Ehhez nagyon óvatosan mérje ki a nátronlúgot (NaOH) a külön edényben (joghurtos edényben). Vigyázzunk, hogy ne öntsünk ki semmit! A legjobb, ha a mosogatóban dolgozunk.
 4. Most fogd a hőálló edényt, és mérd bele a desztillált vizet. Fontos: Mivel a lúgkészítés során sok hő keletkezik, a víznek a lehető leghidegebbnek kell lennie. Erről többet megtudhatsz az ebookban: Ez 11,95 euróba kerül, és gyorsan és egyszerűen megrendelhető itt.
 5. A lemért lúgot most nagyon lassan és nagyon óvatosan kell hozzáadni a tartályban lévő vízhez. Kérjük, mindig emlékezzen: A NaOH-kristályokat mindig a vízhez adjuk, soha nem fordítva! Egyszerűen hagyja, hogy a NaOH-kristályok lassan csepegjenek a vízbe. Ne feledkezzünk meg a keverésről. A NaOH-kristályok feloldódnak a vízben, nagy mennyiségű hőt termelve.
 6. A lúgnak és a zsíroknak most le kell hűlniük. Minél hűvösebb mindkét komponens, annál könnyebb lesz később dolgozni. Ha nagyon melegen dolgozol, a szappanragasztó gyorsabban besűrűsödik. Ezt kerülni kell, különösen az összetett márványozási technikáknál. Ilyen márványozási technikára példa az ún. kanalas örvénylés.
 7. Miután mindkét komponens lehűlt (ha van kéznél hőmérő, az ideális hőmérséklet 25-35 °C körül van), a lúgot közvetlenül az edényben lévő zsírokhoz adjuk. Kérjük, viseljen kesztyűt és védőszemüveget ennél a lépésnél és minden további lépésnél. Ideális esetben a mosogatóban folytassa a munkát.
 8. A keveréket most lassan keverjük, majd botmixerrel sűrítjük be. Az állagának kissé pudingra emlékeztetőnek kell lennie. A szappanragasztót ezután keverjük össze éppen csak annyira, hogy az előkészített szappanformába öntsük.
 9. Ha a szappant színezni akarjuk, adjuk hozzá az agyagot a szappanragasztóhoz, amikor a keverék már kissé besűrűsödött.
 10. És itt vannak a pontos utasítások képekkel.

A szappanformát gondosan le kell fedni fóliával. Ez a legjobb módja annak, hogy megakadályozzuk a szódabikarbóna képződését. Ezután célszerű a szappanformát régi törölközőbe csomagolni. Ez kívülről sok hőt biztosít a masszának, ami viszont elősegíti az úgynevezett gélfázist. Mi az a gélfázis és miért kívánatos általában? Bővebben az ebookban olvashat:

Készítsünk saját szappant? Semmi sem lehet egyszerűbb!

Cover_HauptBook

Tetszett ez a cikk, és szívesen készítenél magadnak természetes szappanokat? Akkor töltse le a „Kreatív szappanok – könnyen elkészítheted magad” című természetes szappanok és kozmetikumok e-könyvet, és kezdje el még ma elkészíteni első szappanját. Az e-könyvben mindent megtalálsz, amit a szappankészítésről tudni kell (és még sok mást is).

Figyelem: Most bónusz anyaggal. A naturseife-und-kosmetik.de két nagyszerű szappancsomagolóját ingyenesen megkapja, ha megvásárolja az e-könyvet. A banderollák benne vannak, és igény szerint elmenthetők és kinyomtathatók.

Töltse le az átfogó e-könyvet mindössze 11,95 euróért: