A rozmaring népszerű aromás konyhai fűszernövény. A rozmaringgal azonban sokkal többet is tehetünk. A növény kozmetikumok, például szappanok adalékanyagaként is használható.
Rozmaring (Rosmarinus Officinalis) természetes szappanokban és kozmetikumokban
A rozmaring magas illóolaj-tartalmának köszönhetően nagyon aromás gyógynövény. Nemcsak a konyhában népszerű a különböző ételek ízesítésére, hanem évszázadok óta gyógynövényként is ismert. Állítólag segít a gyomorfájás és a fejfájás, valamint a reumatikus fájdalmak ellen. A rozmaring keringésfokozó hatása miatt a keringést is serkenti. A rozmaring illatát azonban kerülni kell epilepszia, magas vérnyomás esetén és terhesség alatt.
Botanikai név és fajták
A Rosmarinus Officinalis a Rosmarinus növénynemzetség két fajtájának egyikébe tartozik. A név onnan ered, hogy az örökzöld félcserje a Földközi-tenger partjainak közelében nő. A latin ros marinus szavak jelentése: a tenger harmata. A névnek az ókori görög kifejezéseken alapuló értelmezése következtetéseket enged a gyógynövény gyógyító tulajdonságaira.
A rozmaringnak számos fajtája létezik, amelyek elsősorban ízükben, de keménységükben és érzékenységükben is különböznek egymástól.
Jellegzetes megjelenés
A Rosmarinus Officinalis levelei keskenyek és hosszúkásak, szinte tűkre emlékeztetnek. Míg a levelek felső oldala dús, sötétzöld színű, addig az alját szőrös, finom fehér szőrök borítják. A liláskék, rózsaszínű vagy fehéres virágok először tavasszal jelennek meg, és a nyár folyamán többször is virágozhatnak.
A rozmaring elterjedése
A rozmaringbokor a Földközi-tenger partjai mentén vadon nő. A növényt ősidők óta termesztik gyógy- és aromanövényként. Közép-Európába a középkorban került be. Itt nemcsak az íze, hanem a vonzó megjelenése miatt is termesztik.
Gondozás és termesztés a házikertben
A rozmaring szereti a napos és meleg helyeket, és lehetőleg a szegény, hideg talajt. Robusztus, és egyes fajtái szívósak is. A növény azonban gyorsan elpusztul, ha túlságosan nedves talajban van, vagy akár pangó víznek van kitéve. Mivel ez a csodálatosan illatos cserje akár két méter magasra és ugyanilyen szélesre is megnőhet, ajánlatos rendszeresen visszavágni, ha balkonnövényként szeretnénk használni.
Betakarítás és felhasználás
A rozmaringbokor levelei vagy apró gallyai tavasztól őszig szedhetők. Mind a friss gallyakat, mind a szárított vagy zúzott leveleket felhasználhatjuk.
A rozmaring felhasználási területei széles skálán mozognak. Intenzív íze miatt különösen ajánlott hal- és húsételekhez. A mediterrán konyha elképzelhetetlen e fűszernövény nélkül.
A rozmaringot azonban a kozmetikumokban és gyógynövényként is széles körben használják. Ez fűszeres illatának, valamint a cserjét jellemző számos pozitív tulajdonságának köszönhető.
A rozmaring használata a kozmetikumokban
A rozmaringot erős íze miatt gyakran dolgozzák fel fürdőolajba vagy tinktúrákba. Az összetevők erősen fertőtlenítő és antimikrobiális hatásúak. Elősegíti a sebgyógyulást és felfrissíti a bőrt. A repedezett, fájó vagy ekcémás bőrnek ezért nagy hasznára válhat a rozmaring használata.
Samponban használva a rozmaring rendkívül hatékony gyógyír a korpásodás és a zsíros haj ellen.
Szappanokban való felhasználás
A rozmaring szappanokban való használata különösen népszerű fertőtlenítő és baktériumölő hatása miatt. A legegyszerűbb módja a saját szappan készítésének, ha őrölt rozmaringot (annak tűit) vagy párlatot adunk hozzá. A szappanba egyes levelek és virágok is beépíthetők a szép külső hatás érdekében. A rozmaring jellegzetesen jól illik a kertész szappanba is.
3 Trackbacks / Pingbacks
Comments are closed.