A házi szappan pH-értéke

Mit mond a pH-érték a természetes szappanról

Der pH-Wert der selbst gemachten Seife
Den pH-Wert kannst du mit speziellen Teststreifen messen © Schlierner - stock.adobe.com

A házi készítésű szappan pH-értékét nem feltétlenül kell ellenőrizni. Ha mégis szeretné megtudni a házi készítésű szappan pH-értékét, itt megtudhatja, hogyan kell ezt megtennie. Arról is talál információt, hogy általában milyen magas a szappan pH-értéke.

Néhány napja kaptam egy kérdést a szappanok pH-értékével kapcsolatban, amire itt szeretnék válaszolni. Biztos vagyok benne, hogy több bojler is érdeklődik a téma iránt. Íme a kérdés:

Egy kedves kolléganőmmel együtt először készítettem szappant magamnak
de teljesen figyelmen kívül hagytam a PH értéket. Amikor kb. 8 hét érlelés után használtam a szappanokat, a pH érték a normál 7 és 7,5 közötti tartományban volt, amit a mérőcsík is jelzett. Mivel neurodermitiszem van, nem tudom használni ezt a szappant, a 4,5 – max. 5,5 közötti érték jobb lenne. Vannak olyan szappanreceptek, ahol ilyen alacsony a pH érték?

Egyáltalán mi a pH érték?

Mindannyian naponta találkozunk a pH-értékkel a különböző kozmetikai termékek csomagolásán. De mi is ez pontosan? A pH-érték egy olyan mérőszám, amely azt jelzi, hogy egy folyadék savassága milyen magas. A pH-skála 0-tól 14-ig terjed. 7-es értékű folyadékok semlegesek, mint például a tiszta víz.

A 7 alatti értékkel rendelkező folyadékokatsavasnak nevezzük. Minél alacsonyabb a pH-érték, annál magasabb a vizsgált folyadék savassága. Még ha a savas kifejezés radikálisan hangzik is, ez nem jelenti azt, hogy a 7 alatti pH-értékkel rendelkező folyadékok egészségtelenek. A citromlé például szintén savnak számít, amelynek pH-értéke 2. Egy másik jól ismert és egészséges sav az almaszörp, amelynek pH-értéke 3,6.

A7-es semleges pH-érték feletti értékeket viszont bázisoknak vagy lúgoknak nevezik. A két szót általában felváltva használják. Eredetileg a bázisok alatt minden olyan anyagot értettek, amely vízzel érintkezve lúgosan reagál, a lúgok pedig a vízben már oldott bázisok voltak. A háztartásban is találkozunk lúgokkal, mégpedig mindenben, ami egy kicsit szappanosnak tűnik, például a mosószerekben és a szappanban.

Mi a normál pH-érték a szappanok esetében?

Aszappanok pH-értéke tehát a lúgos tartományban van, pontosabban 9 és 10 között. Kezdetben a szappanok pH-értéke általában még magasabb. Ahogy a házi készítésű szappan érik, ez az érték csökken, míg végül 9-10 körül stabilizálódik. Ezért fontos, hogy a szappankészítés során figyelembe vegyük az érési időt, és ne használjuk túl korán a házi készítésű szappanokat.

Kémiai szempontból azonban nem lehet 4, 5 vagy 6-os pH-értékkel rendelkező szappant főzni. Még a 7-es pH-érték is szokatlan. Lehet, hogy a mérés miatt, hiszen a mérőcsíkok nem mindig teljesen pontosak.

Hogyan ellenőrizhető a házi készítésű szappan pH-értéke?

A folyadékok pH-értékét könnyen meghatározhatja saját maga – akár otthon is. Ehhez úgynevezett pH-tesztcsíkokat használhat, amelyek általában bármelyik drogériában vagy gyógyszertárban kaphatók. A tesztcsíkok indikátorfestékkel vannak ellátva, amely a folyadékokkal érintkezve a pH-értéktől függően változtatja a színét. A tesztcsíkokhoz mellékelt színösszehasonlító skála mutatja, hogy melyik szín melyik pH-értéket jelöli. És így mérheti a pH-értéket:

  1. Nedvesítse meg a szappant és habosítsa fel
  2. tartsa a pH-tesztcsíkot a szappanhoz
  3. várjon, amíg a tesztcsík színe megváltozik
  4. Hasonlítsa össze a teszteredményt a színskálával, és olvassa le a pH-értéket.

a pH-indikátorpapír és sok más, saját szappankészítéshez szükséges cikk is kapható az Amazonon (reklámpartner)**:

[amazon box=”B07BQRC523″]
[amazon box=”B08FM1P97T”]
[amazon box=”B01I1305FM”]

A magas pH-érték káros a bőrre?

Az emberi bőrhöz képest a házi szappan pH-értéke meglehetősen magas, hiszen a bőr pH-értéke mindössze 5,5. Sokan úgy vélik, hogy a szappanok magas pH-értéke káros és kiszárítja a bőrt. Ez azonban tévhit. Valójában a lúgos szappan segít a szervezet savtalanításában, és segíti a bőr megújulását. Ráadásul a magas pH-érték a mosás során semlegesíti magát. Erről bővebben itt olvashat. A házi szappan csodákra képes a neurodermitisz, a pikkelysömör és más bőrbetegségek esetén is. Sok bőrgyógyász ma már a saját szappan készítését is ajánlja, ha neurodermitiszben szenved. Nemrég írtam egy cikket erről a témáról Neurodermitisz és a természetes szappan” címmel. A pikkelysömörre való házi szappan receptjét is megtalálod itt.

További információkat keres a saját szappankészítésről?

Az ehhez hasonló kérdések természetesen felmerülnek, különösen a kozmetika és a szappankészítés területén kezdők számára. Mivel a saját szappankészítésnél különösen fontos, hogy jól felkészült legyél, mindig javaslom, hogy olvass utána a témának. Ha tehát kezdő vagy, akkor először nézd meg rövid útmutatónkat a saját szappankészítésről. Természetesen még jobb a Kreatív szappanok – könnyen elkészítheted magad című ebookunk. Ebben az ebookban nem csak a szappankészítés részletes, lépésről lépésre követhető útmutatóját találod, hanem minden egyéb információt is, amire a szappanfőzéssel kapcsolatban szükséged lehet.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

2 Comments

  1. Hallo und vielen Dank für den interessanten Artikel. Es ist gut hier so viel hilfreiches über PH-Cosmetics zu lesen. Bis hatte ich nicht auf den PH Wert geachtet, nun werde ich in Zukunft den Focus genau darauf stärker ausreichten.

Comments are closed.