Aromaterápia – illatok és hatásuk

Illatok a jólétért

Aromatherapie Naturseife
Selbst gemachtes Badesalz verschenken

Ki ne ismerné fel azt a különleges illatot, amely nyáron, egy eső után alakul ki, vagy a frissen nyírt fű illatát? Mindenki sajátos módon érzékeli a szagokat és illatokat . Az illatok emlékekhez köthetők, szimpátiákat vagy antipátiákat ápolhatunk és hangulatokat befolyásolhatunk. Az illatok érzékelése személyenként eltérő. Amit az egyik ember szeret, azt a másik esetleg nem szereti, és fordítva. Mindez az aromaterápia része, amelyről most többet megtudhat:

Aromaterápia

Az aromaterápia az illatanyagok célzott használatával működik. Bizonyos illóolajokat relaxálásra, az energia növelésére vagy az általános jó közérzet serkentésére használnak, míg másokat kifejezetten bőrbetegségek kezelésére. Az illóolajok gyógynövényekből és virágokból vagy az eredeti növény részeiből származnak.

Honnan származik az „aromaterápia

Az illatanyagok hatásait már az egyiptomi civilizációk idején is ismerték. Akkoriban főként rituálékhoz használták őket, de terápiákban is alkalmazták őket. A természetből származó illóolajok használata, ahogyan ma ismerjük őket, a francia René-Maurice Gattefossé meglehetősen véletlen felfedezéséhez vezethető vissza. Ő vegyész volt, és egyik kísérlete során megégette a bőrét. Hogy enyhülést nyújtson, a sérült területeket levendulaolajjal kezelte. Észrevette, hogy az égési sérülések nagyon jól gyógyultak, és nem maradtak hegek. Ezen felbuzdulva Gattefossé további kutatásokba kezdett. 1918-ban sikerült egy fertőtlenítő szappant előállítania. Végül ő alkotta meg azt, amit ma általában„aromaterápiának” nevezünk.

Hogyan működnek az illóolajok

Az orrunk nemcsak arcunk feltűnő jellegzetessége, hanem egy magasan fejlett érzékszerv is, amely mintegy 10 millió érzékelősejtjén keresztül folyamatosan információkat kap a környezetből. Ezen érzéksejtek mindegyike több csillószálat tartalmaz, amelyek receptorokkal vannak ellátva. A receptorok képesek a legapróbb szagmolekulákat is felszívni, feldolgozni és továbbítani. Amint egy szagot mint olyat érzékelünk, az már eljutott a limbikus rendszerbe. A limbikus rendszer – agyunk egy része – felelős az érzelmek feldolgozásáért és így az érzések irányításáért. Itt termelődik az endorfin nevű boldogsághormon is, amely felszabadulása révén pozitív hatással van a testre és a lélekre. Az illatanyagok képesek a limbikus rendszerben működni és serkenteni a hormonok felszabadulását. Ily módon terjesztik hatásukat, és nyugtató, serkentő, hangulatjavító vagy nyugtató hatásuk lehet.

Azillóolajoknövényekből és növényi részekbőlszármaznak, és mindig tartalmazzák a kiindulási növényük sajátos illatát. Az illóolajok azonban nem csak a szagláson keresztül hatnak. Az apró molekulák képesek áthatolni a bőrön, és így bejutni a szervezetbe. Gyorsan felszívódnak a véráramba, a membránokhoz kötődnek és befolyásolják a szervezet saját folyamatait.

Tipp**: A
Naturwarenshop Dragonspice.deoldalon hatalmas választékban találhat hagyományos és bio minőségű illóolajokat!

Hozzájárulás a jó közérzethez: Az aromaterápia használata

Az illóolajok pozitív tulajdonságai többféleképpen hasznosíthatók. Az anyagok illatlámpa segítségével történő elpárologtatása népszerű és jól ismert módszer. Ez egyenletesen elosztja az illatanyagokat a helyiségben, és kellemes szobaklímát teremt. A lakóterek illatosítása kíméletes módszer, ezért hosszabb, több órás használatra is alkalmas. A gyógynövények és virágok illatai általános jó köz érzetet biztosíthatnak, serkentik vagy ellazítják az elmét és a testet.

Hogyan használhatók még az illóolajok – aromaterápia a kozmetikában

Az illóolajos fürdőben a molekulák a bőrön keresztül szívódnak fel, és a keletkező gőzök belégzésével a limbikus rendszerbe is irányulnak. Az illóolajok hatását a meleg fürdővíz tovább fokozhatja. Az olajok adhatók tisztán a fürdővízhez, vagy feldolgozhatók valamilyen közegben. A természetes fürdősók, fürdőolajok, szappanok vagy házi készítésű fürdőcsokoládék és golyók saját igényeink szerint illatosíthatók, és fürdőzés közben kibontakoztathatják pozitív hatásukat.

Egy másik lehetséges alkalmazás a masszázs. Itt az illóolajokat kis mennyiségben zsíros alapolajjal (pl. mandulaolajjal vagy szezámolajjal) keverjük össze. A masszázs még elősegíti az olajok behatolását a bőrbe, így azok helyben fejtik ki hatásukat. Az aromaterápiát relaxáló vagy revitalizáló fürdőkben is alkalmazzák. Az aromaterápiát a szaunában is használják a felöntések adalékaként és általános inhalálásra. Bizonyos gyógynövények különösen csodákra képesek. Szinte mindenki ismeri a nagymama receptjét megfázásra: inhalálás néhány csepp kamilla illóolajjal. Az inhaláláshoz használt olajok adagolása az olaj típusától függ. Általában két-hat csepp körülbelül két liter vízben elegendő.

Az illóolajok használatával kapcsolatos kockázatok

Az illóolajokat többnyire a kozmetikumokban használják a parfümolajok természetes alternatívájaként, ennek ellenére gyakran magas allergén potenciállal rendelkeznek. Mivel az olajok nagy koncentrációjú anyagok, néha jelentős kockázatokat és mellékhatásokat rejtenek magukban. Használatuk során ezért néhány fontos dolgot szem előtt kell tartani. Az olajokat soha nem szabad tisztán a bőrre felvinni. A terhesség alatti használatuk esetén is óvatosságra int. Ebben az esetben használat előtt mindig konzultáljon orvosával. Egyes illóolajok bőrirritáló vagy fototoxikus hatásúak, ezért szintén óvatosan kell használni őket. Az illóolajok használata magas vérnyomás és epilepszia esetén is korlátozott.

Ha érdekli az „aromaterápia” témája, ajánlom figyelmébe az „[amazon link=”3424153133″]” című könyvet. Ez a könyv könnyen érthető módon magyarázza el az összefüggéseket. A könyv emellett nagyon részletes leírásokat tartalmaz az illóolajokról (ábécésorrendben), valamint tippeket és információkat a különböző betegségekre való gyakorlati alkalmazásukról. Általánosságban egy jó könyv, amelyet szívesen ajánlok.

Itt csak az illóolajok külsőleges használatára utalok, mint kozmetikai termékek kiegészítésére és helyiségek illatosítására. Általában nem javaslom a belsőleg történő fogyasztásukat! Ha belsőleg szeretne illóolajokat szedni, javaslom, hogy olvassa el a vonatkozó szakirodalmat, vagy forduljon orvoshoz.

Fedezze fel a megfelelő termékeket**:

[amazon box=”3132404667″ template=”horizontal”]
[amazon box=”B01N2JJ226″ template=”horizontal”]
[amazon box=”3432101473″ template=”horizontal”]

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API