Bazsalikom – friss és nyugtató

Bazsalikom a konyhában és a kozmetikumokban

Basilikum
© dusk - stock.adobe.com

Bazsalikom (Ocimum basilicum); Az ókori Görögországban a bazsalikomot fűszer-, gyógy- és dísznövényként nagyra értékelték. Ma népszerű fűszernövény, amelyet elsősorban mediterrán ételekben használnak. Kisebb mértékben a népi gyógyászatban és a kozmetikai iparban is használják.

Botanikai név és fajták

A bazsalikom az ajakosvirágúak családjába tartozik, botanikai neve Ocimum basilicum. Ma már számtalan fajtája létezik, amelyek közül néhánynak csak díszítőértéke van. A legismertebb fajta a nagy levelű, tipikusan olasz Genovese bazsalikom. További ismert fajták a kis levelű görög bazsalikom, a citrombazsalikom, a vörös levelű sötét opál és a thai bazsalikom.

Jellemző megjelenés

A növény fajtától függően akár 50 cm magasra és bokrosra is megnő. Levelei aromás zöldek vagy pirosak. A nyár közepén nyíló krémfehér vagy vöröses színű virágok hosszú tüskéken ülnek.

A bazsalikom eredete és elterjedése

A bazsalikom eredetileg Indiából származik, és Egyiptomon és Olaszországon keresztül jutott el a dél-európai országokba. Közép-Európába csak a 12. században érkezett meg. Ma a bazsalikomot fűszerként használják az egész világon.

Gondozás és termesztés a kertben

A legtöbb bazsalikomfajta egynyári növény, ezért minden évben újra kell ültetni. Mint minden mediterrán fűszernövény, a bazsalikom is szereti a teljes napfényt a kertben és a jó vízelvezetésű, nem túl nedves talajt. A csigák különösen szeretik ezt a növényt, ezért fontos, hogy a kertben védjük. Amikor a virágtüskék megjelennek, le lehet csípni őket, különben minden energia a virágokba megy, és az íz és a levélképződés szenvedni fog.

Betakarítás és felhasználás

A bazsalikom friss leveleit használjuk fel elsősorban. Szárítva sokat veszít az ízéből, ezért a fagyasztás, a sózás vagy az olajban való pácolás megfelelőbb. A bazsalikomot folyamatosan szedik.
A bazsalikom szinte minden sós étel ízesítésére szolgál, és a tipikus olasz ételek elengedhetetlen kelléke. Íze jól harmonizál más mediterrán fűszernövényekkel.
Gyógynövényként segíthet puffadás, gyomor- és bélpanaszok és hányinger esetén. Tonizáló és csíraölő hatása is van. Teaként használják. A halántékra dörzsölt bazsalikomolaj enyhítheti a súlyos fejfájást.

Kozmetikumokban való felhasználás

A bazsalikomot illatos gyógynövénynek tartják, és illóolajok készítésére használják. Néhány csepp vagy friss bazsalikomlevél friss illatot ad a mosdó- és fürdővízhez, és megnyugtatja a száraz és fájó bőrt. A bazsalikom krémekben és illatanyagként a parfümiparban is népszerű.

Bazsalikom a természetes szappanokban

A legtöbb más gyógynövényhez hasonlóan a bazsalikom is közvetlenül a szappanpasztába keverhető. Ideális esetben szárított bazsalikomot vagy annak leveleit kell ehhez használni. A bazsalikom gyönyörű zöld színt ad a természetes szappannak. Ez azonban idővel kissé besötétedik, és az apróra vágott bazsalikomdarabok is barnássá válnak. A szappanban egyébként enyhe bazsalikomillat van, egy gyenge szag.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API