Készíts saját fürdőt megfázás ellen – DIY meghűlés elleni fürdőbombák

Készítsen saját fürdőadalékot raktáron

Készítsen saját hideg fürdőt
©Természetes szappan és kozmetikumok

A megfázás és a köhögés gyengéden csillapítható egy hűlés elleni fürdővel. A megfázás elleni fürdőadalékban a legfontosabb a megfelelő illóolajok, amelyek oldják a nyálkát, frissítenek és ideális esetben fáradtságot is okoznak. Ha pontosan tudni akarod, hogy mi van a hidegfürdődben, akkor készítsd el saját magad a hidegfürdőt. És ez nagyon egyszerű. Csak néhány összetevőre van szükséged, és egy illóolajos illatkeverékkel mindig kéznél lesz a tökéletes megfázás elleni keverék.

Itt találsz két nagyon egyszerű receptet a saját fürdő elkészítéséhez, és néhány tippet a jó közérzethez.

A megfázás tüneteinek enyhítése illóolajokkal

Amikor a napok ismét hűvösebbek és sötétebbek lesznek, gyakrabban esik az eső és kellemetlen, sokan szenvednek a tipikus megfázásos tünetektől. Dugult orr, köhögés és rossz közérzet – a megfázás valahogy az élet része, de igazán kellemetlen.

Még egy enyhe megfázást is mindig komolyan kell venni, és lehetőség szerint illóolajokkal kezelni. Az illóolajok ugyanis gyengéden fellazítják a megrekedt nyálkát. Ez azért fontos, hogy megelőzzük az arcüreg- vagy melléküreggyulladás kialakulását.

Nem kell mindig rögtön teljes fürdőt venni. Ha két-három csepp borsmentaolajat teszel egy zsebkendőre, az orrod alá tartod, és mélyen belélegzel, az orrod gyorsan kitisztul. Hosszabb ideig tartó hatást ígérő alternatíva a gyengéd balzsam. Az ilyen balzsam növényi olajokból, zsírokból és viaszokból áll, tehát tisztán természetes. Köptető, felszabadító hatású illóolajokat kevernek bele.

Este illatlámpában párologtathat eukaliptusz és svájci fenyő keverékét, hogy megtisztítsa a légutakat a váladéktól. Mindkét illóolaj jól bevált megfázás esetén, mivel képesek a légutak tisztítására és a nyálka fellazítására. A svájci fenyőnek azt is mondják, hogy elősegíti az alvást, ami szintén fontos a megfázás esetén.

Az eukaliptuszolaj szintén az egyik legismertebb illóolaj megfázás és nátha esetén. Tisztítja a légutakat, és állítólag még a szoba levegőjét is képes megszabadítani a baktériumoktól, amikor az illatlámpában elpárolog. Az eukaliptuszolajjal és egy kis vízzel készített illatlámpa tehát jó ötlet a megfázásos időszakban.

Tipp: Használjon eukaliptusz radiata olajat. Az Eucalyptus citriodorával ellentétben ez enyhébb és jobban tolerálja a bőr. Az Eucalyptus citriodora ritkán használatos a bőrápolásban és a megfázás kezelésére.

Az Eucalyptus globulus szintén nagyon gyakori. A gyümölcsös Eucalyptus citriodora-val ellentétben ezt is használják megfázás kezelésére. Az eukaliptusz radiata azonban még enyhébb és jobban tolerálható.

Mely illóolajok alkalmasak megfázás és nátha kezelésére?

 • Eukaliptusz
 • Lucfenyő tű
 • Levendula
 • Majoránna
 • Borsmenta
 • Rozmaring
 • Szantálfa
 • Teafa
 • Cédrus
 • Svájci fenyő

Gyors használatra a Primavera Atemwohl keverékét tudom ajánlani. Az eukaliptuszt, borsmentát, svájci fenyőt és lucfenyőt tartalmazó illóolajkeverék ideális a légutak tisztítására.

A kevés sóval kevert keveréket közvetlenül a fürdővízbe is adhatja:

 1. 3 evőkanál tengeri só
 2. 7-10 csepp PRIMAVERA Atemwohl keverék maximum 10 cseppig

Keverje össze a só és az illóolaj keveréket, majd adja a sót a bejövő fürdővízhez. Élvezze a nyugtató aromafürdőt 35-38 °C-on. A fürdő igazán nagyszerű, a légutak kitisztulnak, felfrissültnek, de mégis kellemesen fáradtnak érzi magát.

Fontos az illóolajok használatakor: Az illóolajokat mindig óvatosan és körültekintően használja. Egyes illóolajok például nem alkalmasak terhes nők számára, és nem minden olaj használható gyermekeknél . Ezért kérjük, először mindig tájékozódjon, hogy melyik olaj alkalmas Önnek (különösen, ha terhes, magas vérnyomásban vagy más betegségben szenved). Az illóolajokat soha ne alkalmazza tisztán a bőrön. Ne fogyassza le.
További információkat itt talál: Amit az illóolajok használatakor figyelembe kell vennie!
Megjegyzés az illóolajok használatáról

Készíts magadnak hidegfürdőt – a legjobb, ha mindig van készleten

A hidegfürdő jó módja annak, hogy enyhítse a megfázás tüneteit, este jobban aludjon, és kitisztítsa az orrát. A felszabadító illóolajok gőzei fellazítják a megrekedt nyálkát, így könnyebben köhöghetsz és mélyeket lélegezhetsz. A meleg fürdő emellett kellemesen fáradtá tesz, és segít abban, hogy a kínzó megfázás ellenére gyorsabban elaludjon.

A legegyszerűbb, ha mindig kéznél van egy hideg fürdő, különösen a hidegebb hónapokban. Mert ha egyszer beköszönt a hideg, általában már nem olyan nagy a vágy, hogy magad készítsd el a fürdőadalékot. Íme tehát néhány javaslat, hogyan készíthetsz magadnak hidegfürdőt. A barkácsolt hidegfürdőket légmentesen záródó edényben, sötét helyen több hónapig tárolhatjuk, majd felhasználhatjuk, amikor szükség van rájuk.

Egyszerű sófürdő megfázásra – készítsd el saját hidegfürdődet

A fent leírtak szerint az egyszerű sófürdőt csak só és a PRIMAVERA illóolajok keverékéből készíthetjük el.

Ätherische Öle Erkältung

Egy ilyen hidegfürdőt maga is elkészíthet előre. Egy teljes fürdőhöz adjon hozzá körülbelül 3 evőkanál tengeri sót, és keverjen hozzá legfeljebb 10 csepp illóolajat. Ha előre szeretné elkészíteni a megfázás és nátha elleni sós fürdőt, egyszerűen keverjen össze körülbelül 150 g-200 g tengeri sót 25-30 csepp PRIMAVERA Atemwohl keverékkel. A sófürdő három alkalmazáshoz elegendő, és át kell vészelnie a megfázásos időszakot. Ha rendszeresen szeretne fürdeni, egyszerűen duplázza meg a mennyiséget, és készítsen nagyobb adagot.

Amint látja, nagyon könnyen elkészítheti saját maga a hidegfürdőt. A keveréket azonban légmentesen és a lehető legsötétebb helyen kell tartani. Használjon például lengő tetejű üvegeket és egyszerű csavaros tetejű üvegeket, majd helyezze őket egy szekrénybe vagy pincébe.

Készítsen saját hidegfürdőt – DIY hidegfürdőbombák

A hidegfürdő-bombák remek ajándéknak vagy különleges wellness-hatásnak is megfelelnek. Gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, és légmentesen záródó csomagolásban akár hónapokig is tárolhatók.

És így készülnek:

 • 200 g szódabikarbóna
 • 100 g citromsav
 • 120 g holt-tengeri só
 • 50 g keményítő
 • Izopropanol
 • Körülbelül 40 csepp PRIMAVERA Atemwohl

A saját hideg fürdőbombák elkészítéséhez egyszerűen járjon el az alábbiak szerint:

 1. Készítse elő az összes hozzávalót, álljon készen egy tál, kanalak és a fürdőbombaformák. Nem tudja, hol vásárolhat fürdőbombaformákat? A cikk alján belinkeltem a megfelelő termékeket! A Primavera Atemwohl olajkeverékét is megvásárolhatod a boltban.
 2. Most mérd ki egy tálba a szódabikarbónát, a citromsavat, a holt-tengeri sót és a keményítőt, és keverd össze. Ezután adjuk hozzá a PRIMAVERA Atemwohl olajat. Szeretem az intenzív illatát. A legjobb, ha először csak a megadott illatanyagmennyiség felét használja, gyúrja össze jól az egészet, majd ellenőrizze, hogy kellemes-e az illat az Ön számára. Mert mindig lehet még hozzáadni! Lehet intenzíven illatos.
 3. Most fújd rá kétszer-háromszor az izopropil-alkoholt a keverékre, majd gyúrj mindent jól össze. Kicsit ropogni fog, és az egész keverék kissé nedvesnek (nem vizesnek) fog tűnni.
 4. Most vegyél elég fürdőbomba keveréket a két forma közé, és nyomd össze erősen a két felét. Fontos, hogy mindent nagyon szorosan nyomjunk össze.
 5. Vegye ki a forma felső felét, és óvatosan csúsztassa a fürdőbombát a kezébe, majd helyezze egy tányérra.
 6. Most a megfázás elleni fürdőbombáknak még száradniuk kell, még nem szilárdak közvetlenül a készítés után! Ezért kérjük, ne érintse meg és ne nyomkodja őket. A legjobb, ha egyszerűen a tányéron hagyja őket. Körülbelül 24 órára van szükségük a száradáshoz. Ezután azonban kőkemények, és nem törnek össze.

 

Ahogy a képeken is látható, a DIY hideg fürdőbombákat egy kis MICA-val színeztem. Ehhez csak a Holt-tengeri sót színeztem türkizkékre, majd belekevertem a szódabikarbóna, citromsav és keményítő keverékébe.

Hideg fürdőbombák használata – a pezsgő hidegfürdőd

A hideg fürdőbombák használata nagyon egyszerű. Először a fürdővizet futtasd le 37 °C körüli hőmérsékleten, majd a meleg vízhez add hozzá az illatos fürdőbombát. Ez buborékosan feloldódik, és az illat a hideg orrunkkal szemben szabadul fel. Most már élvezheti a pihentető és felszabadító fürdőt. A fürdő nem tarthat tovább 20 percnél. Utána zuhanyozzon le alaposan, és tisztítsa ki a fürdőbomba maradványait a kádból.

Fontos: A megfázásos fürdő különösen jó megfázásos, köhögéssel járó nátha esetén. Ha azonban lázas vagy magas láza van, a meleg fürdő mindenképpen kerülendő!

Vásárlási lista a DIY hideg fürdőbombákhoz

A DIY hidegfürdő-bombákhoz tulajdonképpen nem sok mindenre van szükséged. Citromsavat, keményítőt, holt-tengeri sót és szódabikarbónát a patikában vagy a szupermarketben szerezhetsz be. Ha azonban nagyobb mennyiséget szeretnél vásárolni, érdemes online is rendelni.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*