Saját kozmetikumokat készít? Definíció szerint a kozmetikumok közé tartozik minden, amit a bőr tisztítására és ápolására használnak. Annak ellenére, hogy ezen az oldalon a „természetes szappanok és kozmetikumok” elnevezést választottam, ez nem jelenti azt, hogy a természetes szappanok nem kozmetikai termékek. A természetes szappanok és más szappanok természetesen szintén a „kozmetikumok” részét képezik. A kozmetikumok közé tartoznak azonban az emulziók is, mint például a krémek és testápolók, valamint a felületaktív termékek, az arcmaszkok, a bőrradírok és még sok más. A szupermarketben kapható alapanyagokból otthon is könnyen elkészítheti saját kozmetikumait. De valódi krémeket, samponokat és tusfürdőket is össze lehet keverni. Szeretném bemutatni mindkét lehetőséget, és lehetőséget adni mindenkinek, hogy elkészíthesse saját, személyre szabott kozmetikumait.

Készítsen saját kozmetikumokat

Az iparilag előállított kozmetikai termékek ma már bőségesen elérhetők. A választék nagy és ezért lényegesen nehezebb. A probléma a szupermarketekben és drogériákban kapható krémekkel, testápolókkal, samponokkal és hasonlókkal az, hogy a laikusok számára szinte érthetetlen a címkézés. Még az első pillantásra természetesnek címkézett kozmetikai termékek is gyakran egyáltalán nem „természetesek”. Ezért egyre többen kezdik el maguk készíteni kozmetikumaikat. Ennek az az előnye, hogy pontosan tudja, mi van a saját maga által készített termékekben. És éppen ezért van egy erős trend a házi készítésű kozmetikumok felé. Szinte bármit elkészíthetünk magunknak. Legyen szó szappanról, bőrradírokról, krémekről, arcmaszkokról, masszázs- és fürdőolajokról, samponokról, hajpakolásokról vagy akár dekorkozmetikumokról, egy kis gyakorlással remek kozmetikai termékeket készíthetünk, amelyeket saját magunk is használhatunk a bőrünk ápolására.

Készítsen saját kozmetikumokat, és optimalizálja azokat bőrtípusához

Mindig te ismered magad a legjobban, ezért tudod, mi a jó neked, és mely termékeket érdemes elkerülni. A saját kozmetikumok készítésekor ezért olyan alapanyagokat választhatunk, amelyek jól tolerálhatók és megfelelnek a személyes bőrtípusunknak. A natúrkozmetikumokhoz speciális alapanyagok kaphatók a boltokban, és növényi olajokat és zsírokat is használnak. Ezeket az alapanyagokat a„Készítsünk saját szappant – a természetes szappanok alapanyagai” és a„Készítsünk saját krémet – alapanyagok” címszó alatt mutatom be. Bizonyos esetekben azonban friss termékek, például gyümölcsök és zöldségek is alkalmasak. Ezek az összetevők különösen alkalmasak saját arcmaszkok készítésére.

Készítsen saját fürdőadalékokat

A navigációs sávban külön is felsoroltam ezt a tételt, mivel elsősorban a kézzel készített fürdőadalékokat szeretném bemutatni. Az elmúlt hónapokban és években szó szerint mindenhol megjelentek a kis szappanboltok. Ezekben a boltokban az árak elég magasak. Ez persze érthető, hiszen a kínált természetes szappanok, fürdőgolyók, fürdőcsokoládék és hasonlók kézzel készülnek, és ennek megvan az ára. Ha nincs ennyi pénzed, akkor ezeket a szappanokat, de a gyönyörű fürdőadalékokat is elkészítheted magadnak. Kiváló ajándéknak is kiválóak, és mindig jól jönnek! Akár fürdősót, akár fürdőrudakat, akár fürdőtrüffeleket és fürdőteákat készítesz magadnak, a termékek általában gyorsan és egyszerűen elkészíthetőek.

A saját készítésű fürdőbalzsam előnyei

A saját testradír elkészítése nem olyan nehéz. Különösen a házi testradírokat lehet nagyon kevés összetevőből elkészíteni. A cukor vagy a tengeri só a legalkalmasabb a saját testradír elkészítéséhez – legalábbis, ha saját testradírt szeretne készíteni. A cukrot és a sót egyszerűen összekeverhetjük olajjal, tejjel vagy szappanpelyhekkel, és máris kész a házi testradír. Rendszeres időközönként használva a házi testradír eltávolítja az elhalt hámsejteket. Az avokádós testradír csodálatos bőrradír az arcra és a testre. Táplálja és bársonyosan puha bőrt hagy a testen. Ahhoz, hogy ezt a bőrradírt magad készítsd el, mindössze egy avokádóra, némi tejre és egy edény natúr joghurtra van szükséged. A lábadnak is készíthetsz saját peelinget. Erre ideális egy tengeri sós, olívaolajjal kevert peeling. Puha és sima lesz tőle a lábad, és megszabadít a kellemetlen bőrkeményedéstől is.

Készítsen saját friss arcmaszkot

Friss arcmaszkot készíteni saját magadnak remek ötlet, ráadásul nagyon szórakoztató is. Szinte bármivel kísérletezhetsz, ami a hűtőben van. A reszelt uborkából és íróból készült arcmaszk például remekül alkalmazható az irritált és kiszáradt bőrre. A néhány csepp rozmaring-, kakukkfű- vagy borsmentaolajjal készült arcmaszk viszont igazán jót tesz a zsíros bőrnek. A saját arcmaszkok készítése tej vagy méz felhasználásával bennfentes tipp érzékeny bőrűeknek. A petrezselyemből és tejfölből készült arcmaszk segít a foltos arcbőrön. Idővel mindenki maga fogja kitalálni, hogy a saját bőre mit szeret a legjobban. A„Saját arcmaszkok készítése friss alapanyagokból” témában sokféle receptet mutatok be az azonos nevű kategóriában. A haladó felhasználók számára más recepteket is találunk.

Saját arcmaszkok készítése haladó felhasználóknak

Ha saját maga szeretne kicsit összetettebb összetételű arcmaszkokat készíteni, akkor először is meg kell ismerkednie a receptkészítés technikájának alapjaival. Az ilyen arcmaszkok általában emulzióknak minősülnek, azaz zsírokat, olajokat, vizes fázist és emulgeálószereket tartalmaznak. Általában tartósításra is szükség van. Ha tehát egy kicsit mélyebbre akarsz merülni a témában, akkor otthon is elkészítheted saját arcmaszkjaidat, amelyek semmivel sem rosszabbak a drogériákban és parfümériákban kapható maszkoknál.