Mandulaolaj természetes szappanokban és kozmetikumokban

Használható-e a mandulaolaj kozmetikumokban?

mandelöl

Ha mandulaolajat szeretne használni természetes szappanban, nem járhat messze rosszul. A mandulaolaj nagyon jó alapolaj a természetes, házi készítésű szappanokhoz. Számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, és még a szappanosítás után sem okoz számunkra nagyobb problémát. A mandulaolajjal készült szappanok szilárdak, krémesek és jól habzanak.

Mandulaolaj a természetes szappanokban – mi az a mandulaolaj?

INCI: Prunus Amygdalus Dulcis (édesmandula) olaj

A mandula a mandulafa gyümölcse, egy rózsás növény, amely eredetileg Közép-Ázsiából származik. Kétféle mandula létezik: az édes mandula és a keserű mandula.

A mandulában található olaj kinyeréséhez a magot préselik. Mindkét típusból készül mandulaolaj, a keserűmandula azonban csak hidegen sajtolható. Az esszenciális„keserűmandula-olaj” is kivonható belőlük.

A mandulaolaj összetevői és tulajdonságai

A mandulaolaj tiszta, halványsárga színű és nagyon enyhe ízű. Emellett híg, és csak forrásban lévő alkoholban oldódik fel teljesen. Az olajnak soha nem lehet avas vagy keserű szaga, és nem lehet szennyeződés vagy zavarosság. Ha ez a helyzet, akkor a termék már megromlott, vagy nem tiszta mandulaolaj.
Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak magas aránya miatt az olaj alacsony savtartalmú, ezért különösen enyhe hatású termék. E-vitaminban és B-vitaminban is gazdag. Az E-vitamin antioxidáns hatást kölcsönöz az olajnak. Egy másik fontos összetevője a linolsav, amely gyulladáscsökkentő hatású, és védi a bőrt a fénykárosodástól. Mivel nagyon hasonlít az emberi bőr lipidfilmjéhez, ezért nagyon jól tolerálható. Az érzékeny bőrűek, még a gyermekek és a csecsemők is gond nélkül élvezhetik a mandulaolaj tulajdonságait.

Az olaj gyengéden hidratáló, sőt nyugtató hatású, megőrzi a bőr természetes nedvességegyensúlyát és rugalmassá teszi azt. Az érett bőrt is gazdagíthatja, mivel az gyakran elveszíti saját védelmét és kiszárad, ami ráncok kialakulásához vezet.

Mandulaolaj a kozmetikumokban

Ez a rendkívül értékes olaj a kozmetikumokban mindenes. Annyira enyhe, hogy minden bőrtípus jól tűri, nem túl zsíros, és gyulladáscsökkentő hatású, ezért nem nyújt táptalajt a pattanásoknak és mitesszereknek, épp ellenkezőleg: segít leküzdeni őket. Használják bőrápoló krémekben, testápolókban, masszázsolajként és babaolajként, valamint hajápoló termékekben is.

Kémiai rugalmasságának köszönhetően az olaj nagyon mélyen behatol a bőrbe, ezért különösen intenzív hatást tud kifejteni. Ezért gyakran használják mindenféle kozmetikum alapolajaként. A mandulaolajat testvajban is használják, és szerencsére ebben a formában is megőrzi tulajdonságait: gyorsan felszívódik, puhává és rugalmassá teszi a bőrt, és gyakorlatilag szagtalan. Masszázsolajként is népszerű, mivel jól siklik, így a bőrre nem hat az erőteljes masszázs. Ellenkezőleg, a masszázsnak is hasznát veszi, és nem csak az izmok válnak igazán puhává. A mandulaolaj a közepesen terjedő növényi olajok közé tartozik.

A mandulaolaj mellékhatásai

Mivel a mandulaolaj olyan csodálatosan jól tolerálható és kíméletes, gyakorlatilag nincsenek mellékhatásai. Mint minden anyag esetében, természetesen kialakulhat specifikus allergia, de ez nagyon ritka.
Van azonban egy nagy probléma: mivel a mandulaolaj nagyon értékes és ezért drága, gyakran keverik más hasonló olajokkal (barackmagolaj, napraforgó stb.). És ezt még csak nem is kell címkézni; az USA-ban például legális, ha ezt a keveréket „mandulaolajnak” nevezik. Ha valóban tiszta mandulaolajat akarsz, nagyon oda kell figyelned, és lehetőleg élelmiszeripari minőségű mandulaolajat kell vásárolnod.

Mandulaolaj természetes szappanban

A mandulaolaj ugyanolyan jól használható természetes szappanban, mint házi krémekben és arcmaszkokba. Krémes, lágy habot ad a házi szappannak, és nem teszi puhává. A mandulaolaj magas vitamin- és ásványi anyag tartalma a natúr szappanban is érezhető. Az olajat nyugodtan használhatja nagy mennyiségben, de valamivel drágább, ezért általában fényűzőbb természetes szappanokhoz használják.

Tiszta mandulaolajos szappan

A tiszta mandulaolajosszappan szilárd és fehér. A habképződés is nagyon jó, legalábbis ha a natúr szappant néhány hónapig tároljuk. Itt tehát türelemre van szükség. Legalább 4 hónapos tárolás után a természetes szappan kemény, világos fehér, sima, semleges illatú, és nagyon finom pórusú krémes habot fejleszt. Kellemesen puha érzetet hagy a bőrön, és véleményem szerint hajmosásra is nagyon alkalmas. A haj puha és fényes lesz tőle.

Ajánlatok hirdetési partner**

[amazon box=” B004RGOCY8, B01N2QPH0D, B00D0QZ0UG” grid=”3″]

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API