Répaolaj a természetes szappanokban és kozmetikumokban

A repceolaj mint alapolaj a természetes szappanokban

Palmarosa illóolaj

Szappant készítesz magadnak repceolajjal? Igen, mert a repceolaj a házi készítésű szappanok fontos alapolaja, amely nagy mennyiségben is felhasználható.

Repceolaj – egy helyi olaj számos pozitív tulajdonsággal

A repceolaj egy növényi olaj, amelyet olajsajtoló üzemekben forró vagy hideg sajtolással nyernek ki a repcéből. Olajtartalma 40-50 % körüli. A repceolaj eredetileg nagy arányban tartalmazott keserűanyagokat, és táplálkozási célokra alig használták. Elsősorban kenőanyagként és lámpaolajként használták.

Napjainkban az olajat sokkal szélesebb körben használják, mivel az élelmiszerekben is nagyon népszerűvé vált. A repceolaj használata mellett ökológiai szempontból is sok minden szól, hiszen a sárga repceföldek szinte minden ház előtt megtalálhatóak. A kozmetikai iparban a repceolajat szappangyártás és gyógykenőcsök alapanyagaként használják.

Az olaj legfontosabb összetevői

A repceolaj 50-60 %-ban egyszeresen telítetlen zsírsavakból áll. További 25-30 % többszörösen telítetlen zsírsav, elsősorban alfa-linolsav. A kiváló minőségű olaj karotinoidokat és sok E-vitamint is tartalmaz. Ennek a zsírsavösszetételnek köszönhetően a repceolaj nagyon ajánlott az étrendben, mivel csökkentheti a koleszterinszintet. Az alfa-linolsav pozitív hatással van a szívre és a keringésre.

A repceolaj felhasználása a kozmetikumokban

A repceolaj sokféleképpen felhasználható. A konyhában intenzív, diós íze miatt ideális főzéshez és sütéshez, illetve salátaöntetek készítéséhez. Az olajat gyakran használják kozmetikumokban is. Olcsó alapanyaga a szappanoknak, amelyek különösen alkalmasak a száraz, hámló és repedezett bőrű emberek számára. Léteznek repceolajat tartalmazó kenőcsök és krémek is.

Mellékhatások

Ideális zsírsaveloszlása miatt a legegészségesebb étolajnak tartják.

A repceolaj a természetes szappanokban

A repceolajból természetesen nagyon olcsó szappanok készíthetők, hiszen az olaj bármelyik szupermarketben már néhány centért kapható. Ezért ideális alapolaj, amelyet ideális esetben mindig más zsírokkalés olajokkal kellkombinálni. A repceolajjal készült természetes szappanok különösen alkalmasak az érzékeny bőrűek számára. A magas repceolaj-tartalmú szappanokat kiváló ápoló tulajdonságok jellemzik. Ezek a természetes szappanok hosszú eltarthatósági idővel is rendelkeznek. A szinte szagtalan repceolaj napraforgóolajjal kombinálva jó alapolaj az enyhe és olcsó természetes szappanok számára. Alapolajként akár 50 %-os arányban is használható.

Tiszta repceolaj szappan

Tiszta repceolajos szappant is lehet főzni, de a tapasztalatok szerint a repceolaj nem szappanosodik túl egyenletesen. A tiszta repceolajszappan 6-12 hetes tárolási idő után közepesen kemény vagy kemény, sima és egyenletes szerkezetű.

Sajnos a 100 % repceolajjal készült szappan nagyon kevés habot képez, de finom pórusú és enyhén krémes. A világos színű repceolajszappan nagyon finom vagy semleges illatú, és a tisztítás után kellemesen sima érzést hagy a bőrön. Következtetés: lehet vele próbálkozni, de vannak jobb 1 olajos szappanok is.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API