Rozmaring – aromás és serkenti a vérkeringést

Rozmaring, mint konyhai összetevő és szappanok összetevője

Készítsen saját szappant rozmaringgal

A rozmaring népszerű aromás konyhai fűszernövény. A rozmaringgal azonban sokkal többet is tehetünk. A növény kozmetikumok, például szappanok adalékanyagaként is használható.

Rozmaring (Rosmarinus Officinalis) természetes szappanokban és kozmetikumokban

A rozmaring magas illóolaj-tartalmának köszönhetően nagyon aromás gyógynövény. Nemcsak a konyhában népszerű a különböző ételek ízesítésére, hanem évszázadok óta gyógynövényként is ismert. Állítólag segít a gyomorfájás és a fejfájás, valamint a reumatikus fájdalmak ellen. A rozmaring keringésfokozó hatása miatt a keringést is serkenti. A rozmaring illatát azonban kerülni kell epilepszia, magas vérnyomás esetén és terhesség alatt.

Botanikai név és fajták

A Rosmarinus Officinalis a Rosmarinus növénynemzetség két fajtájának egyikébe tartozik. A név onnan ered, hogy az örökzöld félcserje a Földközi-tenger partjainak közelében nő. A latin ros marinus szavak jelentése: a tenger harmata. A névnek az ókori görög kifejezéseken alapuló értelmezése következtetéseket enged a gyógynövény gyógyító tulajdonságaira.

A rozmaringnak számos fajtája létezik, amelyek elsősorban ízükben, de keménységükben és érzékenységükben is különböznek egymástól.

Jellegzetes megjelenés

A Rosmarinus Officinalis levelei keskenyek és hosszúkásak, szinte tűkre emlékeztetnek. Míg a levelek felső oldala dús, sötétzöld színű, addig az alját szőrös, finom fehér szőrök borítják. A liláskék, rózsaszínű vagy fehéres virágok először tavasszal jelennek meg, és a nyár folyamán többször is virágozhatnak.

A rozmaring elterjedése

A rozmaringbokor a Földközi-tenger partjai mentén vadon nő. A növényt ősidők óta termesztik gyógy- és aromanövényként. Közép-Európába a középkorban került be. Itt nemcsak az íze, hanem a vonzó megjelenése miatt is termesztik.

Gondozás és termesztés a házikertben

A rozmaring szereti a napos és meleg helyeket, és lehetőleg a szegény, hideg talajt. Robusztus, és egyes fajtái szívósak is. A növény azonban gyorsan elpusztul, ha túlságosan nedves talajban van, vagy akár pangó víznek van kitéve. Mivel ez a csodálatosan illatos cserje akár két méter magasra és ugyanilyen szélesre is megnőhet, ajánlatos rendszeresen visszavágni, ha balkonnövényként szeretnénk használni.

Betakarítás és felhasználás

A rozmaringbokor levelei vagy apró gallyai tavasztól őszig szedhetők. Mind a friss gallyakat, mind a szárított vagy zúzott leveleket felhasználhatjuk.

A rozmaring felhasználási területei széles skálán mozognak. Intenzív íze miatt különösen ajánlott hal- és húsételekhez. A mediterrán konyha elképzelhetetlen e fűszernövény nélkül.

A rozmaringot azonban a kozmetikumokban és gyógynövényként is széles körben használják. Ez fűszeres illatának, valamint a cserjét jellemző számos pozitív tulajdonságának köszönhető.

A rozmaring használata a kozmetikumokban

A rozmaringot erős íze miatt gyakran dolgozzák fel fürdőolajba vagy tinktúrákba. Az összetevők erősen fertőtlenítő és antimikrobiális hatásúak. Elősegíti a sebgyógyulást és felfrissíti a bőrt. A repedezett, fájó vagy ekcémás bőrnek ezért nagy hasznára válhat a rozmaring használata.

Samponban használva a rozmaring rendkívül hatékony gyógyír a korpásodás és a zsíros haj ellen.

Szappanokban való felhasználás

A rozmaring szappanokban való használata különösen népszerű fertőtlenítő és baktériumölő hatása miatt. A legegyszerűbb módja a saját szappan készítésének, ha őrölt rozmaringot (annak tűit) vagy párlatot adunk hozzá. A szappanba egyes levelek és virágok is beépíthetők a szép külső hatás érdekében. A rozmaring jellegzetesen jól illik a kertész szappanba is.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API