A sütőpálcikák azok a zsiradékok, amelyeket minden szupermarketben meg lehet vásárolni a mélysütéshez, sütéshez és főzéshez. Ezek általában 1 kg-os tömbök. Előnyük természetesen az, hogy a tömbök nagyon olcsók, és bárhol megvásárolhatók. Mivel most már én is használtam őket saját szappankészítéshez, nem szeretném elhallgatni előletek a fritőzrudakkal kapcsolatos tapasztalataimat. Eleinte mindig kicsit szkeptikusan álltam hozzá, hogy magam is használjak mélysütőzsírt szappankészítéshez. Különösen azért, mert a rudak pontos összetételét általában nem közlik, és így nem lehet pontosan meghatározni a szappanosítási értéket. De legyünk őszinték: ez nem is olyan fontos. A sütőpálcák vagy zsírpálcák, ahogyan gyakran nevezik is, általában főként pálmaolajból állnak. Esetenként a gyártók némi repce- vagy kókuszolajat is belekeverik.
Hogyan készül a sütőrudakból készült szappan?
Ez természetesen mindig a szappan általános összetételétől függ. Ha figyelembe vesszük, hogy egy fritőzzel készült szappan általában főként pálmaolajból áll, akkor mindenképpen más növényi olajokat és zsírokat is be kell vonni a receptbe. A kókusz- vagy babassuolaj biztosítja a buja habot, míg az olívaolaj, a mandulaolaj és/vagy a repceolaj hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, és „harmonikusabbá” teszi a teljes receptet. A pálmaolaj azonban általában jó zsiradék a természetes szappanok saját készítéséhez. A szappan igazán szilárd lesz, mosáskor is megtartja a formáját, és sima, egyenletes textúrájú is. És ne felejtsük el, hogy ezek a sütőszappanok igazán olcsók.
Honnan tudom, hogy milyen összetevőket tartalmaz a szappanbár?
Néhány gyártó a csomagoláson feltünteti a zsírok százalékos összetételét. Valójában azonban csak nagyon kevesen teszik ezt meg. Most megkérdezheti a gyártót, és megtudhatja a zsírszelet pontos összetételét. A legtöbb gyártó ezt az információt is megadja. Ha ez túlságosan időigényes, akkor a lúg kiszámításához egyszerűen használhatja a makadámiadió-olaj szappanosítási értékét. Én például egyszer elvégeztem a tesztet, és kiszámoltam a NaOH mennyiségét egy adott szappanrecepthez. Először kiszámoltam a 80% pálmaolaj és 20% repceolaj összetételét, majd a teljes mennyiséget makadámiadió olajként számoltam ki. A különbség tényleg kicsi volt. A 7%-os olajtartalom mellett az első változathoz 134,44 NaOH-ra lett volna szükségem, a második változathoz pedig 134,2 NaOH-ra. És tényleg nem kell ennyire kényeskedni, hiszen a natúr szappanok amúgy is túlzsírosak. Tehát mindig van egy bizonyos puffer.
Gyors frissítés: Ön is nagyon megkönnyítheti a dolgát, és letöltheti a természetes szappanok és kozmetikumok szappankalkulátorát. Ez az Excel táblázat 70 zsírt, olajat és viaszt sorol fel – köztük a sütőzsírt is 🙂 Ennél egyszerűbb már nem is lehetne.
Tehát, hogy rövidre fog jam: a NaOH vagy KOH számításhoz használhatod a makadámiadió olaj szappanosítási értékét. A sütőpálcikák nagyon alkalmasak arra, hogy szappant készíts magadnak 😉
vielen Dank für die vielen guten Ideen und Tipps! Auch der Artikel über die Seifensieder in Alepo ist sehr interessant und so bewundernswert, was die Menschen leisten in ihrer Situation!
Ich habe noch eine Frage, mit welchem Fett kann ich das Fritierfett ersetzen? Aus ökologischer Sicht kann ich kein Palmöl mehr verwenden.
Ganz herzlichen Dank und liebe Grüsse
Anna Maria