Szappanfű – a természetes mosószer a finom szövetekhez (receptekkel)

Mosás szappanfűvel

Seifenkraut in Seife
© garteneidechse - stock.adobe.com

A szappanfű latin neve Saponaria officinalis. A szegfűszegfélék családjába tartozik. A növény más neve szappanfű vagy viaszfű. A szappanfű legfontosabb összetevői a szaponinok, innen ered a neve. (erről a témáról bővebben itt és itt olvashat).

Gyakran megtalálható folyóvizek mentén és kertekben. Finom fehéres virágai csak nyár közepén jelennek meg. A növény 0,70 m és 1 m közötti magasságúra nőhet. Az erős habzásért a szaponinok felelősek, amelyek a vastag, répaszerű gyökérben találhatók. Régebben elsősorban ruhamosásra használták. Erre a célra a gyökérből készült főzetet használták. Mosáskor nem tisztít olyan alaposan, mint a nálunk megszokott kémiai mosószerek, de kíméletes a szövethez, és nincs szükség többé lágyítóra. Manapság a főzetet különösen finom selyemszövetek mosásához ajánlják. A restaurátorműhelyek még mindig használják a szappanfűoldatot antik kárpitok és textilek tisztítására. A szappanfű egyébként egész évben szedhető.

A test- és hajmosáshoz való enyhe szappan receptje

Körülbelül 100 gramm szappanfű kérgére, gyökerére és leveleire van szükség. Adjuk a kérget, a gyökereket és a leveleket fél liter forralt vízhez. Most fedő nélkül forraljuk tovább, hogy a folyadék fele elpárologhasson. Ezután szűrje át az egészet egy szitán, és máris kész a testre és hajra való bőrbarát szappan. A kívánt hatástól vagy illattól függően más növényi összetevőket is hozzáadhatunk. A rózsaszirmok például csodálatos virágillatot biztosítanak. A körömvirág virágainak hozzáadása pedig különösen gyengéddé és bőrbaráttá teszi a terméket.

Tipp: A gyökeret főzéskor egészen apróra kell vágni, hogy a mosóhatás annál jobban kibontakozzon.

A szappanfűvel készült sampon receptje

  • 3 evőkanál apróra vágott szappanfű
  • 1-2 marék gyógynövény (rózsa, körömvirág, levendula, rozmaring …. a kívánt hatástól függően)
  • 200 ml víz

És így készül:

  1. Forraljuk fel a vizet egyszer, majd hagyjuk rövid ideig hűlni.
  2. Most öntsük a forró vizet a kiválasztott gyógynövényekre, virágokra és szappanfűre.
  3. Hagyjuk áztatni, mint egy teát, körülbelül 30 perc elég.
  4. Bár a sampon nem habzik, kíméletesen és természetes módon tisztítja a hajat. Fontos, hogy a sampont ne tárolja túl sokáig, mivel nem tartalmaz tartósítószert. Jobb, ha néhány naponta friss sampont készítünk!

Készítsen saját szappant szappanfűvel?

A szappanfűvet is használhatjaSeifenkraut in Seife amikor maga készít szappant. A gyógynövényből készült főzetet a lúg kikeveréséhez használhatod. Készíthetsz egyfajta teafőzetet is, hagyd ázni 30 percig, majd lehetőség szerint tedd hűtőbe. Ezzel a főzettel aztán könnyen el lehet keverni a lúgot. Alternatívaként a szárított szappanfű is őrölhető és belekeverhető a szappanragasztóba (gazdag zöld színt ad).

A szappanfű, mint természetes gyógyszer

Mindenki ismeri már a kozmetikumként vagy mosószerként való használatát. A szappanfű azonban sokkal többre is képes. Külsőleg a borogatások és lemosások nagyon jól működnek bőrbetegségek esetén, különösen, ha kamillavirágból készült teát adunk hozzá. A lemosások nagyon jól segítenek a foltos bőrön is. Továbbá jó eredményeket lehet elérni a gyökér főzetével készült borogatásokkal gombás fertőzések esetén. Régebben az arab orvosok még a lepra kezelésére is használták.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API