A csokoládé szerelmeseinek – készítsen saját ajakápolót csokoládéval (DIY)

Készíts saját ajakápolót

Készíts saját ajakápolót
© Tanja - stock.adobe.com

Készíts saját ajakápolót? Természetesen, hiszen a DIY ajakbalzsam természetes alapanyagokból készül, és személyre szabható. Ráadásul a saját ajakbalzsam elkészítése nagyon szórakoztató, és később büszke lehetsz az eredményre. Az édesszájúak számára különösen nagyszerű ajakbalzsam a csokoládéval és csokoládéaromával készült csokoládés ajakbalzsam. Szeretnéd tudni, hogyan készítsd el a saját csokis ajakbalzsamodat? Itt megtalálod a csokoládés ajakbalzsam receptjét és természetesen a részletes útmutatót is.

Készítse el saját csokoládés ajakbalzsamját

Különösen a nők gyakran nehezen mennek el egy tábla csokoládé mellett. Persze mindenki tisztában van vele, hogy ez nem hat pozitívan az alakra. Ennek ellenére nagyon kevesen tudnak ellenállni a kísértésnek, ezért általában minden nap egy tábla csokoládé után nyúlnak.

Alternatívaként kipróbálhatod a házi készítésű csokoládés ajakápolót, amely mindössze néhány összetevőből készül, és mindig csokoládés ízt biztosít. Az ajakápoló táplálja az ajkakat, és kellemesen csokoládés íze van. Kedvenc keverékeit akár különböző ízekkel is elkészítheti, mint például csokoládé-karamell, csokoládé-eper stb. És mivel az ajakápoló összetevői teljesen természetesek, nem árt kipróbálni őket.

Készítsd el a saját csokoládés ajakbalzsamodat – recept

Az összetevők:

 • 10 g sárga vagy fehérített méhviasz
 • 10 g kakaóvaj
 • 8 g mandulaolaj
 • 5 g shea vaj
 • 5 g étcsokoládé (70%-os)
 • 5 g jojobaolaj
 • 3 g ricinusolaj
 • 5-10 csepp csokoládéaroma
 • 5 csepp tetszés szerinti aroma, például eper, vanília, karamell stb. (el is hagyható)

Ez a hidratáló, csokoládés ajakápoló alapreceptje. A zsír/olaj kombináció nagyon kiegyensúlyozott, és puha és sima ajkakat hagy. Az ajakápoló különösen alkalmas a hideg évszakban, mivel különösen a méhviasz védőfilmet képez az ajkakon. Ideális a téli séták előtti felvitelhez.

A benne lévő méhviasz miatt az ajakbalzsam természetesen nem alkalmas vegánok számára. Ha nem szeretnél méhviaszt használni, akkor a sheavaj mennyiségét 12 g-ra növelheted, a kakaóvaj mennyiségét pedig 13 g körülire kalkulálhatod. Alternatívaként a karanaubaviasz is használható, de kérjük, ebből ne használjon 3 g-nál többet. Az ajakbalzsam ekkor egy kicsit szilárdabb lesz. Egy másik házi ajakápoló alapreceptet a„Készítsd el magad az ajakápolót” című cikkben találsz. Vagy szeretnél egy tisztán vegán ajakbalzsamot magadnak készíteni? A naturseife-und-kosmetik.de oldalon vegán ajakbalzsam receptet is talál.

Készítsen saját ajakápolót – útmutató

1. Az előállítás nagyon egyszerű. Vegyünk egy főzőpoharat vagy más hőálló edényt, és mérjük ki benne a méhviaszt. Most a viaszt meg kell olvasztani. Mivel a méhviasznak magas az olvadáspontja, ezt a legjobb vízfürdőben elvégezni. Egyszerűen tegyünk egy kis lábasban lévő vizet a tűzhelyre, forraljuk fel a vizet, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet. Most helyezze a főzőpoharat (vagy egy rozsdamentes acél tálat) a vízforralóba, és hagyja, hogy a viasz megolvadjon.

2. Vegye le a serpenyőt a tűzről, emelje ki a főzőpoharat a bain-marie-ból, és olvassa meg a méhviaszban a lemért kakaóvajat. Keverje meg újra és újra. Óvatosan keverjük, amíg a kakaóvaj teljesen fel nem olvad.

Fontos: A kakaóvaj és a méhviasz soha nem szabad túl forróvá válnia! Ez nemcsak az értékes összetevőket teszi tönkre, hanem a vajat„repedezetté” is teheti, ami különösen zavaró az ajkakon. Ezért csak rövid ideig hagyd az összetevőket a mikrohullámú sütőben, és közben folyamatosan keverd meg. A vízfürdő tulajdonképpen megfelelőbb, hiszen itt jobban tudod kontrollálni az összetevőket.

3. Ha a kakaóvaj és a méhviasz megolvadt, hozzáadhatod a csokoládét és a shea vajat. Ezek általában további hő hozzáadása nélkül olvadnak el. Fontos, hogy a shea vajat hagyja lassan felolvadni a zsírban. A sheavaj érzékeny, és nem szabad túlhevíteni. Ez tönkretenné a tápláló sheavaj számos nagyon értékes összetevőjét.

4. Most azt javaslom, hogy a főzőpoharat tegye a tűzhelyre, vagy dolgozzon egy bain-marie fölött. A méhviasz gyorsan megszilárdul, így amint hozzáadjuk az olajokat, újra meg tud szilárdulni. Ha a főzőlapon dolgozik, nagyon kevés hőt adjon hozzá, és mindent jól keverjen meg. A főzőpoharat is visszateheti a meleg vízbe. Már nem lesz olyan forró. Most már fokozatosan keverheti bele az olajokat (amelyeket ideális esetben már külön edényben kimért). Mindvégig jól keverd meg.

4. Vegye le a zsíros keveréket a tűzről vagy a forró vízfürdőből, és végül keverje bele az aromákat. Az ajakápolót most már kis üvegekbe töltheti. Elkészült.

Házi készítésű ajakápoló – meddig tartható el?

A házilag készített kozmetikai termék eltarthatósága elsősorban az alapanyagok frissességétől függ. Ha olyan zsírokat és olajokat használunk, amelyek már több hónapja állnak otthon a szekrényben, akkor a barkácsolt kozmetikai termék nem lesz elég tartós. Ha tehát maradék sheavajból, méhviaszból és hasonlókból szeretnénk csokoládés ajakápolót készíteni, akkor érdemes gyorsan elhasználni.

Ha a csokoládés ajakbalzsamhoz szükséges összes hozzávalót frissen vásárolja meg, a kész csokoládés ajakbalzsam legalább 6 hónapig eltartható. Az eltarthatóság szempontjából az is fontos, hogy higiénikusan dolgozzunk. Az ajakbalzsamos tégelyeket ezért jól meg kell tisztítani és fertőtleníteni a töltés előtt. Teljesen száraznak kell lenniük, mivel a maradék nedvesség kedvezne a csírázásnak. Ha minden munkaeszközt is jól megtisztít, és szükség esetén fertőtlenít, akkor mindig a biztonságos oldalon áll.

Egyébként: Mivel az ajakápoló csak zsírokból és olajokból áll, a termék nem igazán tud csírázni vagy „megromlani”. Ez azt jelenti, hogy az ilyen termékeket nem kell víz nélkül tartósítani. Az egyetlen dolog, ami megtörténhet, hogy a csokoládés ajakbalzsamod valamikor megromlik. Hogy ez mikor történik meg, az a felhasznált összetevők eltarthatósági idejétől függ. A kész terméket is érdemes mindig sötét és hűvös helyen tárolni.

Szeretnél még több barkácskozmetikum receptet felfedezni, és esetleg magad is elkészíteni egy gyengéd tusfürdőt, egy feszes sampont vagy egy tusfürdővajat? Akkor tekintse meg a naturseife-und-kosmetik.de barkácskozmetikumok ebookját!

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

2 Comments

 1. Hallo,
  ich verwende eigentlich in allen Lippenprodukten Rizinusöl, da es das Produkt gut „gleiten” lässt und zudem einen leichten Glanz auf die Lippen bringt 😉 Daher würde ich auch in diesem Rezept nicht darauf verzichten, zumal Mandelöl dem Rizinusöl nicht besonders ähnlich ist.
  Das Rezept ist zur Verwendung im Tiegel gedacht. Bei Stiftprodukten muss man ja meist etwas rumprobieren, da die Stifte schnell brechen, wenn die Rezeptur nicht perfekt abgestimmt ist. Ich empfehle dir daher, einen Tiegel zu nutzen.
  Lieben Gruß und viel Spaß beim Rühren
  Stefanie

 2. Hallo! Zu gern möchte ich mich an den Schoki-Lippenbalsam wagen. Kann das Rizinusöl durch die gleiche Menge Mandelöl ersetzt werden? Und kann ich hier auch eine Lippenpflegestifthülle benutzten oder ist ein Tiegel besser?

  Fröhliche Grüße aus der Rührküche

1 Trackback / Pingback

 1. Reichhaltige Lippenpflege selber machen (mit Etikettenvorlagen) | Naturseife und Kosmetik selber machen

Comments are closed.