A szappan története – a szappan fejlődése 2014-ig

Hogyan készült a szappan

Seife selber machen und kaufen
© Sergey Kohl - Fotolia.com

A„Szappankészítés – rövid történelmi áttekintés” című cikkben már adtam egy kis ízelítőt a szappanok történetéről. Ez a cikk inkább arról szól, hogyan változott a szappan az idők folyamán, és mit tartunk ma a kezünkben, amikor egy darab szappant vásárolunk:

A szappan története

Az első szappant valószínűleg már az i. e. 3. évezredben készítették. Ekkoriban növényi hamut kevertek olajokkal, hogy gyógyszerként használt anyagot állítsanak elő. Csak néhány évszázaddal később fedezték fel a szappan tisztító hatását. Ettől kezdve a szappant is erre a célra használták.

A növényi hamut, amelyet káliumnak neveztek, elégetett növényekből és fából nyerték, majd főleg állati, de növényi olajokkal is felforrázták. A lúgos kálisó és az olaj forralása során zsírbontó lúg keletkezett. Ez képes volt csökkenteni a víz felületi feszültségét, és így megtapadtak az egyes szennyeződésrészecskék, amelyeket aztán egyszerűen le lehetett öblíteni vízzel. Ezt a tisztítási elvet ma is használják a szappanoknál. Csak a készítésének receptje változott némileg a történelem során.

Például a káliumkáliumhoz szódát adtak, hogy növeljék az ekkor előállított szappan tisztító hatását. A 7. században aztán a kálisót először olajokkal és lúgos sókkal helyettesítették, és addig keverték a maró oldatban, amíg a víz nagy része el nem párolgott, és viszonylag szilárd, olajos massza nem keletkezett, amelyet lehetett porciózni: ez volt az első szappan. Ezt a receptet a szappangyártás során többé-kevésbé még ma is követik.

Mivel azonban a szóda a természetben csak kis mennyiségben fordul elő, a 19. században megkezdődött a szóda mesterséges előállítása. Ennek oka az volt, hogy csak a nátrium-karbonát és a nátrium-hidroxid ipari előállítása tudta kielégíteni a szappan iránti megnövekedett keresletet, amelyet a higiénia új felfogása teremtett meg abban az időben. Az összetevők mellett a gyártási folyamat is megváltozott ebben az időben. A szappanfőzés helyett a szappant most már gőz befecskendezésével, iparilag állították elő.

A szappan ma

A szappan összetevőinek mesterséges és nagy mennyiségben történő előállítási lehetőségének köszönhetően a szappan egykori luxustermékből mindenki számára elérhető tisztítószerré fejlődött. A ma kapható szappanok általában nagyon kevés valódi szappant tartalmaznak. Ehelyett nagyrészt szintetikus tisztítószerek állnak. Emellett gyakran illatanyagokat, hidratálókat és bőrvédő szereket is adnak az adagolt rudakhoz.

Ennek ellenére ma is találhatunk valódi szappanokat, de ezek általában valamivel drágábbak, mint a „hamis” szappanok. A különösen olcsó, valódi szappanok viszont általában nagyon olcsó alapzsírt, például pálmaolajat és esetleg egy kis kókuszolaj-arányt tartalmaznak. Aki saját maga készít szappant, az tudja, hogy bár az ilyen szappanok szépek és szilárdak, és nagy a hozamuk, aligha vehetik fel a versenyt a házi készítésű szappanokkal. Ennek oka, hogy általában nem szuperzsírosak, és teljesen hiányoznak belőlük az értékes, tápláló olajok és zsírok is. A főként olcsó kókuszolajból készült szappanok nem mindig táplálják a bőrt. Ha tehát egy igazán valódi szappant szeretne, amely a tisztítás mellett ápolja is a bőrét, akkor vásárláskor legyen nagyon körültekintő, és olvassa el a csomagoláson található összetevőkre vonatkozó információkat. Ha kétségeid vannak, természetesen még jobb, ha magad készíted el a szappant. Mert akkor tényleg tudod, mi van a szappanban!

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API