Kókuszolaj természetes szappanokban és kozmetikumokban

Kókuszolaj - ideális alapolaj a természetes szappanokhoz

Kokosöl in Naturseife und Kosmetik
Kokosöl für selbst gemachte Seifen, Cremes und Bodybutter

A kókuszolajat, más néven kókuszzsírt a kókuszdió húsának préselésével nyerik. Különösen népszerű és kedvelt zsiradék a bőr- és hajápolásban, valamint a házi kozmetikumokban való felhasználásban. A kókuszolaj használata természetes szappanokban és kozmetikumokban általában jó választás. Nem véletlen, hogy a kókuszpálmaolaj napjainkban egyre népszerűbb, és mind a hajápolásban, mind a bőrápolásban kedvelt. A kókuszolaj ideális összetevője a házi készítésű szappanoknak. Itt habzó alapzsírként használják.

Kókuszolaj szilárd szappanokhoz és tápláló kozmetikai termékekhez

INCI: Cocos Nucifera (kókuszdió) olaj

A kókuszdió a kókuszpálma termése. Ez a fa a meleg és nedves trópusi régiókban őshonos. Csak megfelelő hőmérsékleten és elegendő csapadék esetén terem.

A kókuszdió ízletes húsát – amely körülbelül 70 százalékban zsírt tartalmaz – összezúzzák, megszárítják és préselik, hogy kivonják belőle az olajat. Mivel a kókuszolaj szobahőmérsékleten szilárd, kókuszzsírnak vagy kókuszvajnak is nevezik. Ha a natív zsírt tovább finomítják, a kókuszolajban lévő E-vitamin elvész. Az étkezési minőségű kókuszolajat azonban gyakran finomítják, bár ma már sok diszkontban bio minőségben is kapható jellegzetes illatú olaj.

A kókuszolaj fontos összetevői

A szűz olaj világos színű, a bőrön elolvad, és friss kókusz illata van. A kókuszolaj főként telített zsírsavakból áll. Ez teszi hosszan tartóssá. Emellett számos ásványi anyagot és vitamint, valamint kalciumot, nátriumot, káliumot, különböző aminosavakat és E-vitamint tartalmaz. A laurinsav magas előfordulása miatt a kókuszolajat a laurinsavak közé sorolják. A laurinsav hatékony a baktériumok, élesztőgombák, gombák, sőt egyes vírusok ellen is. A szintén nagy mennyiségben megtalálható kaprilsav szintén vírusellenes hatású, ami szintén hasznosítható a kókuszolaj természetes szappanokban és kozmetikumokban történő felhasználásakor.

Kókuszolaj természetes szappanokban és kozmetikumokban

A kókuszolaj igazi mindenes a kozmetikumokban. Gyorsan behatol a bőrbe, de a bőr felső rétegeiben is megmarad. Akár tisztán, akár emulzióként, puhává és rugalmassá teszi a bőrt. Hidratáló és simító hatással van a bőrre és a hajra, ezért gyakran használják természetes göndörödés esetén. Hidratáló hatása miatt a törékeny, hámló bőr megnyugtatására is hatásos. Rendszeres használatával állítólag képes lassítani a bőr öregedési folyamatát, bár az ilyen állítások mindig kissé erőltetettnek tűnnek.

A laurinsav teszi univerzálisan alkalmazható termékké. Antibakteriális hatása segít a gyulladások és a korpásodás ellen. A kókuszolaj tisztán dezodorként is használható, mivel gátolja a szagot okozó baktériumok kialakulását. Mivel a kókuszolaj enyhe és jól tolerálható, a bölcsőhaláltól szenvedő csecsemőknél is alkalmazható. Hajpakolásként használva puhává és fényessé teszi a hajat. A bőrrel érintkezve megolvadva hőenergiát von el belőle, ezért a kókuszolaj alkalmazása hűsítő hatású. Ez nyugtató hatással lehet a leégett bőrre.

Mivel a kókuszolaj jól habzó tulajdonságokkal rendelkezik , gyakran használják samponokban, szappanokban és tusfürdőkben. Javíthatja a narancsbőr és a striák megjelenését is. Hacsak nem szándékosan nem szagtalanítják, kellemes, édes illata minden termékben megmarad. A kókuszolajat a jelenleg nagyon népszerű testvajak szilárd formában történő előállításához is használják. Előnye, hogy a bőrre kenve azonnal folyékonnyá válik. Ezért ideális összetevője a masszázsrudaknak és testvajaknak.

A kókuszolaj használata a természetes szappanokban és kozmetikumokban tehát jó dolog. A kókuszolaj ugyanis számos nagyon különleges tulajdonsággal rendelkezik, amelyek alkalmassá teszik a legkülönbözőbb felhasználási területekre. A kókuszolajnak azonban van egy hátránya: nagyfokú komedogenitással rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a kókuszolaj a zsíros és kombinált bőrön foltokat okozhat. A komedogén olajok nem azoknak valók, akik már eleve foltoktól szenvednek.

Mellékhatások

Nincsenek olyan tanulmányok, amelyek tudományosan bizonyítják a kókuszolaj káros mellékhatásait.

Kókuszolaj a természetes szappanokban

A kókuszolajat számos szappanreceptben használják alapanyagként. Nem csoda! A kókuszolaj viszonylag olcsó és könnyen beszerezhető. A természetes szappant nagyon keménnyé teszi, és habképző anyagként is ismert. Ezért a kókuszolaj más olajokkal együtt a legtöbb szappan habzó alapját képezi. Más olajokat kell hozzáadni, mert a gazdag habzás nem igazán stabil. Nagy buborékokat képez, amelyek gyorsan újra szétesnek. Egy másik dolog, amit szem előtt kell tartanod az olaj használatakor, az a nagy vízmegkötő képessége. Ha tehát sok kókuszolajat szeretnél használni a saját szappankészítés során, akkor ennek megfelelően növelned kell a víz mennyiségét. Emellett egyesek panaszkodnak a magas kókuszolaj-tartalmú természetes szappanok szárító hatására. Én ezt nem tudom megerősíteni, ezért szeretem nagy mennyiségben használni az olajat. Ez azonban lehetséges, mivel a kókuszolajnak nagyon jó mosóereje van.

Mivel a kókuszolaj komedogén, gyakran tanácsos más habosítószert használni, különösen az arcszappanok és a testszappanok esetében a hibás bőrre. A babassu olaj itt már bizonyított. A babassuolaj a kókuszolajhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, de nem komedogén alapzsír.

Tiszta kókuszolajos szappan

Mint már említettük, a kókuszolaj nagyon szilárddá teszi a natúr szappant, és gazdag habot képez. A hab nem stabil és gyorsan eltűnik. A kókuszolajos szappan szép fehér, szilárd és kellemes, sima textúrájú. Száraz bőrre azonban nem alkalmas, mivel, mint említettük, kissé kiszáríthatja a bőrt. Az olaj gyorsan és könnyen szappanosodik, a természetes szappan ugyanolyan gyorsan megszilárdul, és a forrázás utáni napon már vágható is. Viszont magasabb víztartalommal kell számolni. ennek 20-30 százalékosnak kell lennie, különben a natúr szappan szétforgácsolódik, és már nem lehet vágni.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

21 Trackbacks / Pingbacks

 1. Seifenrezept: Kastanienseife selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 2. Seife selber machen - Seifenrezept einer Kräuterseife | Naturseife und Kosmetik selber machen
 3. 1-Öl-Seifen selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 4. Seife selber machen: Rasierseife | Naturseife und Kosmetik selber machen
 5. Seife selber machen mit Palmkernöl | Naturseife und Kosmetik selber machen
 6. Seife selber machen - Seifenrezept Naturseife Früchtetraum | Naturseife und Kosmetik selber machen
 7. Seifenrezept für eine pflegende Gurkenseife mit Basilikum | Naturseife und Kosmetik selber machen
 8. Avocadoseife selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 9. Seifenrezept für eine Honigseife - Seife selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 10. Seifenrezept - Stutenmilchseife selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 11. Seife selber machen - Seifenrezept pflegende Rosenseife | Naturseife und Kosmetik selber machen
 12. NaOH für das Seife selber machen berechnen - Seifenrechner | Naturseife und Kosmetik selber machen
 13. Das 25er Seifenrezept - Seife selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 14. Seifenrezept für eine Kräuterseife mit Tonderde | Naturseife und Kosmetik selber machen
 15. Seife - damals bis heute | Naturseife und Kosmetik selber machen
 16. Seife selber machen - Shampooseife | Naturseife und Kosmetik selber machen
 17. Hundeseife herstellen - Seife für Hunde selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 18. Pflanzenöle Zusammensetzung und Einfluss auf die Haut | Naturseife und Kosmetik selber machen
 19. Deo selber machen - Aluminiumfreies Deo herstellen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 20. Seifenrezept natürliche Lavendelseife | Naturseife und Kosmetik selber machen
 21. Schweineschmalz in der Seife - Naturseife mit Schmalz | Naturseife und Kosmetik selber machen

Comments are closed.