Alumínium dezodor – mégsem káros?

Alumínium dezodor ártalmatlan

Aluminium-Dezodor
©Természetes szappan és kozmetikumok

Sok ember számára elképzelhetetlen, hogy reggelente úgy hagyja el a házat, hogy előtte nem használ dezodort. Sok kereskedelmi forgalomban kapható dezodor azonban alumíniumot tartalmaz, amelyet korábban egészségre károsnak tartottak. A Szövetségi Kockázatértékelési Hivatal nemrégiben készült tanulmánya ellentmond ennek a feltételezésnek. Tehát az alumínium dezodor mégiscsak biztonságos? Ebben a cikkben megtudhatja, hogy mi a jelenlegi helyzet, és mire kell még odafigyelnünk.

Pontosabban, az alumíniumsók az izzadásgátlókban találhatók, és nem általában a dezodorokban. Az izzadásgátlók olyan speciális dezodorok, amelyek nemcsak az izzadságszag megjelenését akadályozzák meg, hanem a bosszantó hónaljnedvességet is. Ennek oka a már említett alumíniumsók. Ezt úgy érik el, hogy a verejtékmirigyek csatornáiban fehérjékkel dugót képeznek. Ennek eredményeképpen a termelődő izzadság már nem jut el a bőr felszínére, és a hónalj száraz marad.

Káros az alumínium dezodor?

Eltömődött izzadságpórusok – ez már egészségtelenül hangzik. Valójában ez izzadtság felgyülemléséhez vezethet, ami bőrirritációt és viszketést okozhat. A dezodorban lévő alumínium a bőrön keresztül is bejuthat a szervezetbe, különösen, ha a bőr borotválkozás után irritált. Az alumínium a gyanú szerint növeli a mellrák kockázatát is. Általánosságban úgy tartják, hogy károsítja az idegeket, és negatív hatással lehet a termékenységre és a méhen belüli gyermekekre. Az anyag állítólag a csontok fejlődését is károsítja. A szakértők azonban évek óta vitatkoznak arról, hogy valójában mekkora a veszély.

Alumínium dezodorok – A Szövetségi Kockázatértékelési Hivatal (Federal Office for Risk Assessment) adta meg a zöld utat

Egy 2019-es tanulmány szerint az alumíniumtartalmú izzadásgátlók hozzájárulása a teljes alumíniumexpozícióhoz lényegesen kisebb, mint korábban feltételezték. A német Szövetségi Kockázatértékelési Hivatal (BfR ) nemrégiben figyelmeztetett a dezodorokban található alumíniumsókra, és hangsúlyozta, hogy az alumíniumtartalmú izzadásgátló szereket kerülni kell. Állítólag a szervezetünk már az élelmiszerekkel történő bevitel révén is túl sok alumíniumnak van kitéve. Ezek a feltételezések azonban régi, kis számú kísérleti alanyon végzett vizsgálatokon alapultak. A Szövetségi Hivatal azóta megváltoztatta ezeket a kijelentéseket. Az EU illetékes, a fogyasztók biztonságával foglalkozó tudományos bizottsága újabb zöld utat adott. A bizottság szintén új tanulmányokra támaszkodik. Ehelyett inkább arra kell ügyelni, hogy az alumíniumot más mindennapi helyzetekben kerüljük. Például az alumíniumfólia vagy az alumínium grilltányérok kerülésével.

Ennyi ide-oda ingadozás mellett nem árt, ha továbbra is megfontoltan választunk, ha dezodorokról van szó. Különösen azért, mert az alumíniummentes dezodorok választéka ma már igen nagy. A törvényi szabályozás előírja az alumíniummentes dezodorok címkézését, ami megkönnyíti a választásunkat. Figyeljünk tehát az összetevőkre. Mivel az izzadásgátlók általában alumíniumsókat tartalmaznak, kerüljük az összes olyan terméket, amelyen az „izzadásgátló” vagy „izzadásgátló” felirat szerepel. Ugyanez vonatkozik az olyan ígéretekre is, mint a „48 órás védelem”.

Menjen biztosra: Természetes kozmetikumok a hagyományos márkák helyett

Az alumíniumsóktól való mentesség azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy más, potenciálisan káros anyagoktól is mentes. Ha biztosra akar menni, kerülje a hagyományos márkákat, és helyette válassza a natúrkozmetikum-gyártókat. Ezek általában nem használnak alumíniumsókat a dezodorokban, és más megkérdőjelezhető összetevőket is elkerülnek. A tanúsított bio dezodorokat olyan márkák kínálják, mint az Alverde, a Speick, a Weleda, a Dr Hauschka és a Wolkenseifen. Alternatívaként természetesen egyszerűen elkészítheti saját dezodorját is.

Ha néha nem szeretnél lemondani az alumínium dezodorról, ne használd közvetlenül borotválkozás után. Elég egy kis sérülés, és az alumínium könnyebben bejut a szervezetedbe. A szakértők azt is tanácsolják, hogy a legjobb, ha este borotválkozol.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*