Ricinusolaj a kozmetikumokban

A ricinusolaj mint haberősítő a szappanokban és a bőr- és hajápoló olajokban

Ricinusolaj szappan
Szerző: alexanderruiz / 123RF stock image

Úgy hangzik, mint egy mese: a ricinusolajat a sarkantyúfélék családjába tartozó trópusi csodafa magjából nyerik. Valójában a kifejezést ritkán használják fantáziadús történetekkel kapcsolatban, de annál gyakrabban, ha az egészséges bőrről van szó. Vannak, akik rosszízű univerzális gyógyszerként emlékeznek rá gyermekkorukból. Ma azonban különösen szívesen használjuk az olajat a bőrápolásban. A bőr, a haj és a szempillák ápolására is használható, és nagyon népszerű összetevője a házi készítésű szappanoknak.

A ricinusolaj mint bőrápoló termék?

Az olajat ma már valóban ajánlják bőrápolásra. Akár a száraz bőrre, akár a pattanásokra, számos területen van pozitív hatása. A ricinusolaj állítólag a szemöldök és a szempillák ápolására és növekedésének elősegítésére is alkalmas. A hajnak is állítólag jót tesz egy extra adag ricinusolaj. Ha pedig a ráncok ellen szeretnél tenni valamit, a ricinusolaj szintén kihagyhatatlan.

A ricinusolaj azonban a szappanokban is nélkülözhetetlen. Szinte minden szappanreceptben találunk ricinusolajat. Különösen a különleges szappanokban, mint például a sószappanok, a sós szappanok, a tusfürdős szappanok és a hajszappanok. Ennek oka, hogy az olajnak van egy nagyon különleges tulajdonsága, amelyet minden szappanban élvezünk. Mit tud a ricinusolaj? Tudja meg rövid ricinusolaj riportunkból:

Érdekes tények a ricinusolajról

A ricinusolaj körülbelül 85 százalékban ricinolsav trigliceridekből áll. Tartalmazza az omega-6 zsírsavat, a linolsavat, az egyszeresen telítetlen zsírsavat, az olajsavat és a telített zsírsavakat, a palmitinsavat és a sztearinsavat. A ricinusmaggal ellentétben a ricinusolaj nem mérgező, mivel a magok préselésekor az erősen mérgező növényi fehérje, a ricin nem kerül az olajba. De hogyan is nyerik ki a ricinusolajat?

A ricinusolaj kinyerésére három módszer létezik

A ricinusolajat három módszerrel lehet kinyerni: Hidegsajtolás, melegsajtolás és a préspogácsából történő kivonás.

A hidegsajtolással nyerik a legjobb minőségű olajat. Ennél a módszernél a magokat először meghámozzák, majd egy menetben préselik. Mivel ez a sajtolási módszer nagyon alacsony hőmérsékleten történik, minden fontos összetevő megmarad az olajban.

A forró sajtolásnak viszont az az előnye, hogy több olaj nyerhető ki belőle. Itt a magokat először magas hőmérsékleten hevítik, majd préselik. Ami a préselés után megmarad, az az úgynevezett préspogácsa.

Ebből ismét kémiai eljárással lehet olajat kinyerni, bár még rosszabb minőségben. A préspogácsa még mindig körülbelül 10 százalék olajat tartalmaz, de emellett a mérgező anyagokat, a ricint és a ricint, valamint allergéneket is. Vannak azonban bizonyos eljárások, amelyekkel a toxinok és az allergének elkülöníthetők az olajtól.

A nagyobb fenntarthatóság felé mutató tendencia arra késztet bennünket, hogy minden területen átgondoljuk fogyasztói magatartásunkat . Egy pillantás a fürdőszobaszekrénybe is kérdéseket vet fel: Mi az, ami valóban jó nekünk és a környezetnek? Ha kémiatanulmányok nélkül nem tudom megfejteni a tégelyeken és krémeken lévő összetevőket, hogyan használhatnám őket a bőrömön bűntudat nélkül?

Ricinusolaj a bőrre

Itt jön a képbe a ricinusolaj. Nem csak a székrekedés rövid távú ellenszereként jó. Könnyen felszívódik a bőrbe, és rugalmassá teszi azt, de a finom ráncok ellen is képes felvenni a harcot. A ricinusolajnak megvan az a tulajdonsága, hogy elősegíti a bőr saját kollagéntermelését. A kollagén felelős a feszes és puha bőrért, különösen az arcon. Az arc jellegzetes problémás területeire, például a szem, az orr, a száj és a homlok köré csepegtessünk egy kevés olajat. Először tesztelje a tűrőképességét azzal, hogy az alkarján hagyja hatni az olajat. Az olaj különösen jól működhet egy éjszaka alatt. Ha a ricinusolajat tisztán szeretné felvinni a bőrére, egyszerűen próbálja ki néhányszor. Egyes felhasználók ugyanis arról is beszámolnak, hogy az olaj némileg szárítja a bőrt.

Az olaj azoknak is hasznos lehet, akiknek zsíros bőrre hajlamos a bőre. Állítólag helyreállítja a bőr egyensúlyát, és küzd a felhalmozódott szennyeződések ellen, amelyek irritálják vagy gyulladásba hozzák a bőrt. Még a pattanások, azaz a foltok, mitesszerek, a vörös, hámló bőr és a hegek esetén is segít. Egyszerűen csak csepegtesse az olajat az érintett bőrfelületekre, és masszírozza be akár tíz percig. Ezután meleg vízzel mossa le az olajat, mivel ez segít megnyitni a pórusokat. A ricinolénsav minden szennyeződést kivon a bőrből, és felveszi a harcot a baktériumok és az elhalt hámsejtek ellen is. A későbbi tisztítás során az olajat a bőr szennyeződéseivel együtt távolítja el.

A haj, a szempillák és a szemöldök számára

A ricinusolajból készült hajpakolás megerősítheti a hajat, és gyönyörű fényt adhat neki. Az olaj mélyen behatol a hajba, és táplálja a fejbőrt is. Egyesek a hajhullásra is pozitív hatásokról számolnak be. Használatához először fésülje ki alaposan a haját, majd dörzsöljön néhány csepp ricinusolajat a kezébe. Dolgozza be az olajat szálanként a hajába a tövétől a végéig, majd többször fésülje át. Mivel a hő segíti az olaj hatásának kibontakozását, ajánlott utána törölközővel betekerni a hajat. Hagyja az olajat legalább 3 órán át, lehetőleg egész éjszaka. Ezután samponnal kimoshatja az olajat.

A szempillák és a szemöldök növekedése genetikailag meghatározott, de az olaj itt is természetes ápolást nyújthat, így a szempillák erősebbek, puhák és rugalmasak lesznek. A hidegen sajtolt olajat a szempillákra vagy a szemöldökre kenjük, és egy éjszakán át hagyjuk hatni. Használhatsz egy kendőt, az ujjaidat, vagy még jobb, ha szempilla- vagy szemöldökkefével masszírozod be. Reggel a maradékot vízzel alaposan eltávolíthatja.

Ricinusolaj a körmökre és az ajkakra

Az olaj fent említett pozitív tulajdonságai az ajkaknak és a körmöknek is segíthetnek abban, hogy ajkaid és körmeid egészségesek és ne legyenek szárazak. Az olajat alkalmazhatod tisztán, vagy készíthetsz belőle szájfényt. A ricinusolaj tisztán alkalmazva is gyönyörű fényt hagy. De még ebben az esetben is szem előtt kell tartania, hogy a ricinusolaj kiszáríthatja a bőrt. Ezért jobb, ha az olajat más olajokkal és zsírokkal kombináljuk.

Az ajakfény receptje

Ha szükséges:
Csipetnyi gyöngyházfényű pigment
Egy csepp ételízesítő

Olvasszuk fel az összes összetevőt egy vízforralóban. Ha szükséges, most már hozzáadhat egy csipetnyi gyöngyházfényű pigmentet vagy egy csepp ételízesítőt. Öntse a keveréket kis, sekély tégelyekbe, és hagyja kihűlni. Hamarosan megszilárdul, és utazáshoz a táskájában is magával viheti.

Ricinusolaj házi készítésű szappanokban

A ricinusolaj szappanösszetevőként is ismert. A saját szappankészítéskor az olaj nagyon népszerű, mivel úgynevezett habfokozóként használják. Bár a ricinusolaj önmagában nem képez habot, támogató hatással van a receptben lévő más olajok habzási viselkedésére.

Ha tehát 100 % ricinusolajjal (lúggal) készítenénk szappant, az nem képezne habot. A ricinusolaj azonban rendkívül népszerű habzásfokozó komponensként szappanreceptekben, más olajokkal kombinálva. Ezért olyan házi készítésű szappanokban is felhasználható, amelyek önmagukban nem sok habot képeznének. Ez a helyzet például a sós szappanok és a sós szappanok esetében. Egy extra adag ricinusolajat általában olyan szappanokhoz is adnak, amelyeknek sok habot kell produkálniuk. Ezért használják hajszappanok, borotvaszappanok és tusfürdők összetevőjeként.

Felhasználási koncentráció hajszappanokban: 3-10 százalék, kiegészítő ápoló komponensként akár 30 százalék is lehet

Habzsírokból és habfokozókból

A legtöbb szappan habosító anyagokat tartalmaz. Ezek olyan zsírok, amelyek zsírsavösszetételüknek köszönhetően sok habot képeznek, és így elősegítik a szappan tisztító tulajdonságait. A legismertebb habképző zsírok a következők

  • Babassu-olaj
  • Kókuszolaj
  • Pálmamagolaj

Különösen a pálmamagolaj különösen enyhe és sok habot termel. A legtöbb szappankészítő azonban már nem szívesen használ pálmamagolajat, ezért gyakran kókuszolajat használnak. A babassuolaj állítólag még a népszerű kókuszolajnál is enyhébb. Nagyon hasonlít a kókuszolajhoz, és a szappanban nem fogsz nagy különbséget észrevenni a két zsír között.

A ricinusolajos és a ricinusolaj nélküli szappan között azonban mindenképpen észrevehető a különbség. Ennek oka, hogy a ricinusolaj kémiai szerkezetében megtalálható a ricinolsav nevű zsírsav, amely más zsírokban nem található meg. A ricinolsav erősíti a habosító zsírok által termelt habot, stabilabbá és kevésbé buborékossá teszi azt.

Ezért a ricinusolajat haberősítőként ismerik, és szinte minden szappanreceptben használják. A hajszappanokban azonban a ricinusolaj nemcsak a habzást javítja, hanem könnyebben fésülhetővé és szebb fényűvé is teszi a hajat.

A sós szappanokban és a sószappanokban az olaj segíthet legalább kis mennyiségű hab előállításában.

A ricinusolaj a kozmetikumokban – egy mindenes

A ricinusolaj nem az első, ami eszünkbe jut, ha bőrápoló olajokra gondolunk. De ahogy cikkünkből kiderül, valójában igazságtalanságot teszünk az olajjal. A ricinusolaj jó bőr- és hajápoló olaj, és remek szappan-összetevő is. Mindenekelőtt a ricinusolajat mindenképpen hozzá kell adni minden rosszul habzó szappanhoz. Tehát mindig tegyünk egy kis ricinusolajat a sós szappanokba és a sós lében lévő szappanokba. Azoknak a szappanoknak, amelyeknek jól kell habzaniuk, ricinusolajat is tartalmazniuk kell. Ezek közé tartoznak a hajszappanok és a tusfürdős szappanok. De ajak-, szempilla- és szemöldökápoláshoz is érdemes mindig tartani otthon egy kis ricinusolajat. Ez a mindenes ugyanis szinte bárhol használható.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*