Citromfű – antibakteriális és nyugtató hatású

Citromfű - amit tudnia kell

Zitronenmelisse
© karandaev - stock.adobe.com

Citromfű (Melissa officinalis)

A citromfű a köznyelvben citromfű néven is ismert. Levelei összetéveszthetetlenül friss, citromos illatot árasztanak. A forró nyári napokon a kertben élvezzük. Leveleit gyakran használják a fekete tea ízesítésére is. A citromfű azonban sokkal többre is képes, többek között természetes szappanokban és különböző kozmetikai termékekben is felhasználható.

Jellegzetes megjelenés

A citromfű egy Dél-Európában őshonos évelő növény, amely gyakran megtalálható kertjeinkben. A középkorban a citromfű minden kolostorkertben kötelező volt. Az ajakosvirágúak családjába tartozik, és az alkalmi szemlélő összetévesztheti a csalánnal vagy a mentával.

Botanikai neve

Acitromfű botanikai neve Melissa officinalis. Neve méhet jelent, így a nevét a legnagyobb rajongójának ajánlja. A méhek tápláléknövényeként termesztik, és a méhészek még a kaptárak belsejét is citromfű illatával dörzsölik be, hogy a méhcsaládok hűségesek maradjanak hozzájuk.

Nevezik még méhfogónak, méhfűnek, szívvigasztalónak, idegnyugtatónak vagy citronellának is.

Gondozás és termesztés

A citromfű nem igényel gondozást, ellenkezőleg. Ha egyszer szilárdan meggyökeresedett, évről évre növekszik, és hamarosan egy egész ágyás tele lesz citrombalzsammal. Ennyi teát nem lehet meginni! Ha védett helyen termesztjük, és elegendő nedvességet kap, májustól szeptemberig gyönyörködteti a kertészt.

Betakarítás és felhasználás

ZitronenmelisseA citromfű nem csak kellemes íze miatt kerül a teába, és nem csak illata miatt használjuk illatos tasakjainkban. A citromfűnek különleges hatása van a lélekre. Ezért használják szorongás és álmatlanság enyhítésére, valamint szívpanaszok és fejfájás esetén.

A citromfű enyhíti a menstruációs és klimaxos tüneteket, és használják köszvény, isiász és a szem alatti sötét karikák esetén. Az ősi hagyomány szerint tulajdonképpen nincs olyan panasz, amelyre a citromfű ne lenne javallott. A hagyományos orvoslás azonban különösen nagyra értékeli a fent említett léleknyugtató hatását. Hidegrázás elleni hatását is elismerik, ezért megtalálható az ajakbalzsamokban is.

Tipp: A citrombalzsamot kora délután kell vágni. Ha júniusban, az első virágzás előtt vágjuk vissza, akkor még bokrosabban fog kihajtani.

Felhasználás kozmetikumokban

A citromfű antibakteriális hatású, ezért ideális a zsíros és hibás bőrre , valamint a pattanásokra. Illóolaját elsősorban kozmetikumokban használják. A tiszta citromfű-hidrolátum bőrápolásra is használható. Arcvízként és borotválkozás után egyaránt használható. Fürdővíz adalékaként és krémekbe keverve is használják.

Melissa a saját szappankészítéshez

A legtöbb más gyógynövényhez hasonlóan a citromfű is felhasználható saját szappan készítéséhez. A gyógynövényből általában teafőzetet készítenek. Alternatívaként az is lehetséges, hogy a szappanragasztóhoz finomra vágott citromfűleveleket (friss vagy szárított) adunk és belekeverjük. Ez enyhe hámlasztó hatást eredményez.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API