Henna bőrre és hajra

Készíts saját testfestéket és színezd a hajad természetes módon

© Picture Partners- stock.adobe.com

A hennaport Indiában hagyományosan testfestésre használják. Különösen ünnepi alkalmakkor, például esküvőkön. A henna azonban itthon is népszerűvé vált az 1990-es években. Akkoriban valószínűleg elsősorban az olyan sztároknak volt köszönhető, mint Madonna, aki a klipje kedvéért kifinomultan kifestette magát. A hennát azonban nemcsak természetes testmotívumok festésére használják, hanem a haj gyengéd színezésére és ápolására is. A hennaport pedig még házi készítésű szappanhoz is felhasználhatjuk. Ápolja a hajat, fényt ad, és könnyű színhatást is biztosít.

Henna testfestéshez

A henna egy teljesen természetes termék, amelyet a cipruscserje (Lawsonia inermis) szárított leveleiből nyernek. A hennaport folyadékkal keverik össze, majd a bőr színezésére használható. A tipikus szín a barnásvöröstől a vörösig terjed. A piacon azonban olyan hennakészítmények is kaphatók, amelyekkel fekete tetoválásokat lehet festeni. Ha ki szeretné próbálni a hennát testfestéshez, akkor ügyeljen arra, hogy a „megfelelő” hennát vásárolja meg. Ennek oka, hogy sok szabadforgalmú hennakészítményhez színezőanyagokat adnak, hogy intenzívebbé és gyorsabbá tegyék a bőr és a haj színezését. Sajnos ezek az anyagok gyakran irritálják a bőrt és allergiát váltanak ki. Ezért a legjobb, ha a hennatermékek tisztán természetesek és PPD (parafeniléndiamin) mentesek. A természetes barna hennatermékek ezért jobbak, mint a „fekete” henna.

Henna hajfestéshez

A henna hajfestésre is használható. Állítólag sokkal kíméletesebb, mint a kémiai festékekkel történő színezés. A henna lezárja a haj kutikularétegét, így gyönyörű fényt ad a hajnak. Mivel azonban a henna csak vöröses-barnás árnyalatban kapható, nem minden haj színezhető hennával. Azonban természetes ragyogó árnyalatot biztosít, különösen a vöröses és barna hajban.

Tipp: A hennát egyes természetes szappanokban is használják, például a saját hajszín felfrissítésére, és gyönyörű fényt ad a hajnak.

És ha igazi tetoválásra vágysz?

Egy érdekes, meglehetősen új termék a Jagua gél. A Jagua Gel nem henna, hanem a genipa americana növény terméséből kivont színezőanyag. Ez a Jenipapo termés vizuálisan egy fügére emlékeztet. Az Amazonas vidékén őshonos Jenipapo fa termése ehető, és a belőle nyert színt a venezuelai és brazil őslakosok régóta használják bőrük színezésére. A fő különbség a természetes barna hennához képest a színezésben rejlik. A hennatetoválások jellegzetes barnás-vörös színűek, míg a jenipapo gyümölcs levével (jagua gél) készített tetoválások sötétkék-fekete színt öltenek, és ezért szinte megkülönböztethetetlenek az „igazi” tetoválásoktól. A jagua gél jelenleg csak néhány németországi üzletben kapható. A hivatalos viszonteladó a kölni My Henna. A Jagua Gel előnye a valódi tetoválásokkal szemben természetesen az, hogy a tetoválás nem maradandó, és a bőr festése teljesen fájdalommentes. A festett tetoválások rövid idő után maguktól eltűnnek. A Jagua Gel arra is ideális, hogy kipróbáljon egy olyan mintát, amelyet esetleg véglegesen be szeretne tintáztatni.

Mire kell odafigyelni

Minden természetes anyag allergiát okozhat. Bár a tényleges hennafestékről nem ismert, hogy érzékennyé tenné a bőrt, a hennakészítményekben lévő adalékanyagok minden bizonnyal képesek erre. Ezért fontos, hogy csak természetes hennát használjunk. A fekete henna (amely allergizáló adalékanyagokat tartalmaz) jó helyettesítője a viszonylag új Jagua Gel, amely lehetővé teszi a bőr fekete vagy sötétkék színezését. Bár a természetes színezőanyagok esetében az allergia kockázata valójában meglehetősen alacsony, a színezés előtt célszerű egy kis bőrfelületen kipróbálni a termékeket, hogy lássuk, mennyire jól tolerálhatók.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API