Készítsen saját olajkivonatokat

Pácoló fűszernövények - macerátum készítése

Ölauszug selber machen
Bild von xbqs42 auf Pixabay Herstellung eines Mazerats

Táplálásra, színezésre és finom illatosításra szolgálnak: Olajkivonatok, más néven macerátok. Az egyik népszerű olajkivonat a körömvirágolaj, amelyet gyakran használnak körömvirágos kenőcsökben, krémekben és szappanokban. Egy ilyen macerátumot könnyen elkészíthetsz magadnak. Itt megtudhatod, hogyan készítheted el gyorsan és egyszerűen a saját olajkivonatodat.

Hogyan készítsen saját maga olajkivonatot

A leggyakoribb módszer a szappanok saját magad elkészítésére a kereskedelemben kapható összetevők – például természetes olajkivonatok – felhasználása. Ezeknek két funkciójuk van a szappanban: Egyrészt biztosítják a szappan egyedi illatát (még ha ez a szappanban meglehetősen visszafogott is), másrészt pedig egy bizonyos hatást. Ha nem szeretne kereskedelmi forgalomban kapható olajkivonatokat vagy hatóanyagú olajokat használni, akkor saját maga is készíthet olajkivonatokat, akárcsak a természetes szappanokat. Mert nem olyan nehéz saját magadnak olajkivonatokat készíteni. Részletes útmutatót itt találsz:

1. lépés a saját olajkivonatok készítésekor: Aprítsd fel a növényi részeket!

A legtöbb recept a szappanhoz való saját olajkivonatok készítéséhez friss növényi részeket használ. Ezeket először meg kell tisztítani, hogy ne legyenek rajta szennyeződések, valamint elhalt, elszíneződött vagy elhervadt részek. A növényi részeket ezután feldaraboljuk. Ezáltal az olajnak nagyobb felülete lesz, amelyen dolgozhat.

A friss növényeket például mozsárral vagy villámhajtogatóval is össze lehet törni. Ezt azonban csak rövid ideig szabad végezni, hogy a sejtfalakat csak feltörjük. A friss növényekből nyert olajkivonatok általában intenzívebbek, mint a szárított növényekből nyertek, de a friss növényeknél nagyobb a penészesedés veszélye is. Ennek csökkentése érdekében célszerű a friss növényi anyagot a feldolgozás előtt néhány órát vagy két napot hervadni hagyni, és csak ezután aprítani. Az így megszárított virágok és növényi részek könnyen feldolgozhatók.

2. lépés a saját olajkivonatok készítésekor: Öntse az olajat a növényi részekre

Ölauszüge selber machenMiután a növényi részeket felaprítottuk, a következő lépés a szűz és zsíros olaj ráöntése. Ehhez különösen ajánlott a jó minőségű, természetes, nem finomított és nem könnyen oxidálódó olajok, például az olívaolaj, a jojobaolaj és a szezámolaj vagy a szőlőmagolaj. A napraforgóolaj szintén kedvelt olaj a macerákhoz. Mivel azonban a napraforgóolaj gyorsan megromlik, a kivonathoz antioxidánst, például E-vitamint kell adni.

A kíméletes hideg extrakció során az átitatott növényi részeket az extrakció idejére pihenni hagyjuk. Fontos, hogy ne válasszunk sem túl rövid, sem túl hosszú időtartamot. Ha a növényi részek túl rövid ideig pihennek az olajban, a hatóanyagok nem tudnak kellőképpen kivonásra kerülni. Ha túl sokáig pihennek, fennáll a veszélye annak, hogy a növényi részek lebomlanak.

Ezért a saját olajkivonatok készítésekor tíz és 14 nap közötti időszak ajánlott a nyugalmi fázisra. Ez idő alatt a növény minden részét jól le kell takarni, hogy megakadályozzuk a penész kialakulását. A tételt naponta kétszer meg kell mozgatni, mivel ez a legjobb módja annak, hogy a hatóanyagok felszabaduljanak az összezúzott növényi anyagból.

Míg régebben ajánlott volt az olajban úszó növényi anyagot a napra tenni, ma már tudjuk, hogy a közvetlen napfénynek nincs jelentős előnye a saját olajkivonat készítésénél. A fény és a nap a legtöbb növényi olajnak sem tesz különösebben jót, és az olajok eltarthatósága is szenvedhet. Ehelyett a hőmérséklet játszik kulcsszerepet. A mérsékelt szobahőmérséklet sokkal jobb, mint a túl magas hőmérséklet. A hideg extrakció helyett a meleg extrakció is alkalmazható. Ebben az esetben az olajjal borított növényi részeket nem hagyjuk állni, hanem felmelegítjük, és két-három órán át pároljuk. A hideg extrakció azonban mindig a kíméletesebb megoldás.

3. lépés a saját olajkivonatok készítésekor: Szűrje le az olajat

A legfeljebb két hétig tartó pihentetési fázis vagy a párolás után az olajat leszűrjük. Erre különösen alkalmasak a vászonkendők. Az olajkivonatot egy ideig hűvös, sötét helyen, jól záródó borostyánszínű üvegben tárolhatjuk. Mivel azonban az olajkivonatok nem különösebben stabilak, ajánlatos hat hónapon belül felhasználni őket.

Melyik olajkivonat milyen hatásra?

Attól függően, hogy melyik növényt és melyik olajat használták, különböző hatású olajkivonatot állítanak elő. Száraz bőrre vagy érett bőrre ajánlott a szezámolajban lévő centellafű kivonat. A zsíros és foltos bőr ragyogóvá és tisztává válik a cickafark, kamillavirág és levendulavirág szőlőmagolajban lévő kivonattal. A vaníliarúd és jojobaolaj kivonatát nyugtató hatásért és kellemes illatú természetes szappan készítéséhez ajánljuk.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API