Készítse el saját szauna felöntését

DIY kozmetikumok - állítsd össze a saját szauna felöntésed

Kräutergesichtsmaske

Ha olyan szerencsés vagy, hogy van otthon szaunád, akkor néhány összetevőből könnyen elkészítheted a saját szaunafelöntésedet. Az illóolajok megfelelő keverékével feldobhatja a hangulatát, ellazulhat, serkentheti elméjét vagy tisztíthatja légutait szaunázás közben.

Készítse el saját szaunafelöntését – különböző igényekre

Aligha van jobb dolog, mint otthon a szaunában lazítani. A szaunázásban az a nagyszerű, hogy a különböző szauna felöntésekkel különleges hatást is elérhetünk. Az egyik szaunafelöntés például revitalizálhat, míg egy másik relaxálhat. A megfelelő szaunafelöntés csodákra képes kisebb panaszok, például légzési nehézségek esetén is. Ideális, ha felszerelkezik különféle hozzávalókkal, hogy szükség esetén otthon is könnyedén elkészíthesse saját szaunafelöntését.

A szaunafelöntések legfontosabb összetevői

A legtöbb szaunafelöntés fő összetevője az illóolajok. Ezeket a recepttől függően mindig bizonyos mennyiségű vízzel kell összekeverni. Ezt a keveréket hagyományosan egy merőkanál segítségével a forró szaunakövekre öntik.

A saját szaunafelöntés készítésekor az olaj és a víz keverékéhez más összetevőket, például teát, gyümölcsleveket és egyebeket is hozzá lehet adni. Ha nem szeretne olajokat használni, akkor bizonyos ágakat megrendelhet egy erre szakosodott szaunaszállítótól is. Ezeket szárítva szállítják, és néhány órával a szaunázás előtt jó 10 liter forró vízbe kell helyezni. Ezután ebből a vízből szűrjön le 1-2 liter vizet, és használja fel a szaunafelöntéshez. A szauna szaküzletben kapható ágak helyett saját maga is gyűjthet növényeket és gyógynövényeket, hogy saját szaunafelöntést készítsen. A leggyakoribb növények erre a célra a kakukkfű, a rozmaring, a borsmenta és a kamilla. Ezeket vagy magad szedheted, vagy megvásárolhatod szárítva a gyógyszertárban. Ha friss növényeket használ, győződjön meg róla, hogy azokat nem kezelték előzetesen növényvédő szerrel. A szauna felöntéshez egyszerűen öntsd fel forró vízzel a növény leveleit, és hagyd néhány órán át ázni. A főzet ezután közvetlenül felöntésként használható.

Különböző szauna felöntések készítése

Fontos: Az illóolajokat soha ne öntse közvetlenül a szauna forró köveire. Ellenkező esetben az olaj azonnal elpárologna, és semmi sem maradna meg a pozitív hatásból, legrosszabb esetben pedig az illóolaj akár meg is gyulladhat. Az olajok adagolásakor ragaszkodjon a már kipróbált receptekhez, vagy próbálja ki saját kreációit néhány cseppből. A túladagolás irritálhatja a légutakat és a nyálkahártyákat, valamint fejfájást és szédülést okozhat.

Szauna felöntés a relaxációhoz

A következő szauna felöntést fizikai relaxációra ajánljuk:

 • 6 csepp levendulaolaj
 • 2 csepp szantálfa
 • 1 liter víz

Ha viszont olyan szaunafelöntést keres, amely a lelket is ellazítja, és segít elfelejteni a mindennapi gondokat, akkor a következő felöntést ajánljuk:

 • 4 csepp citrommirtusz
 • 4 csepp bazsalikom
 • 1 liter víz

Ez a keverék akár 12 csepp/literre is növelhető, ha az illatkoncentráció túl alacsony.

Stimuláló szauna felöntés, hogy elkészíthesse saját magát

 • 100 ml citromlé
 • 1 csésze gyömbér tea
 • 2 csepp borsmentaolaj

Szauna felöntés a jó hangulatért és a téli depresszió ellen

 • 4 csepp narancsolaj
 • 3 csepp grapefruitolaj
 • 2 csepp levendulaolaj
 • egy liter vízhez

Szauna felöntés a légutak számára

 • 3 ml hegyifenyő illóolaj
 • 3 ml rozmaringolaj
 • 2 ml eukaliptuszolaj
 • 2 ml fenyőtű olaj
 • 1 liter vízhez

A cellulit elleni szauna ápolása

 • 8 csepp narancsolaj
 • 100 g méz
 • 1 csésze kávé

Ez a recept nem infúzió. A keveréket a szaunázás előtt kell a bőrre felvinni, majd bemasszírozni, és a szaunázás után alaposan leöblíteni.

A narancsolaj a narancsbőr jeleire is jótékonyan hat. A narancsbőr elleni sikeres küzdelemhez azonban nemcsak a megfelelő szaunafelöntés fontos, hanem mindenekelőtt a rendszeres szaunázás. Különösen a hideg és a meleg váltakozása segít a kötőszövetek feszesítésében, és így enyhíti a csúnya gödröcskéket.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API