Mogyoróolaj természetes szappanokban és kozmetikumokban

Mogyoróolaj, mint szappanösszetevő

Seife selber machen mit Haselnussöl

A mogyoróolaj egészséges olaj, amely a konyhában, valamint krémekben és szappanokban is felhasználható. Az olaj összetétele azonban a termőhelytől függően változik. A kozmetikában a mogyoróolaj különösen népszerű masszázsolajok alapanyagaként, mivel nagyon lassan szívódik fel a bőrbe.

Mogyoróolaj

INCI: Corylus avellana (mogyoró) magolaj

A mogyorócserje a nyírfafélék családjába tartozik. Széles körben, számos különböző fajtában terem. Ezért a cserje magjai, a mogyoró is nagyon különbözőek lehetnek. A mogyorón belüli zsírsavak aránya azonban a legtöbb fajtában hasonló. Egyedül a chilei mogyoró különbözik nagyon, ebből nyerik az avellana olajat. Ez összetételében jelentősen eltér a mogyoróolajtól.

A mogyoróolajat hidegsajtolással nyerik. A további finomítás a megjelenés és az íz megváltoztatásához, valamint az értékes összetevők elvesztéséhez vezethet. Vizuálisan az olaj elsősorban a színében különbözik. Vannak pörköletlen fajták, amelyek általában sárgás színűek, és pörkölt dióból származó olajok, amelyek barnás színűek.

Fontos összetevők

A mogyoróolaj színe tehát sárga vagy sárgásbarna. Íze és illata jellegzetesen mogyorós. A legtöbben a nugátra asszociálnak ezzel az ízzel. Az olaj nagy része, összesen mintegy háromnegyede telítetlen zsírsavból, olajsavból áll. Ez az emberi szervezet számára nem nélkülözhetetlen, mivel a szervezet sztearinsavból szintetizálhatja. A tokoferol-tartalom nem volt feltűnően magas, de főleg alfa-tokoferolból áll, amely különösen értékes a bőr számára.

Mogyoróolaj a kozmetikumokban

A mogyoróolaj jól keveredik más olajokkal, beleértve az illóolajokat is, ezért ideális alapolajként a weboldalon található sokféle krém, tesztápoló és olaj számára. Kozmetikai felhasználásra a pörköletlen mogyoróból származó olaj előnyösebb az összetevők megőrzése miatt. Az erős mogyoróillatú és barna színű olaj a pörkölt dióra utal.

A mogyoróolaj könnyen kenhető és lassan, de jól felszívódik a bőrbe. Ezért a mogyoróolaj alkalmas masszázsolajok alapanyagául. Tokoferol tartalmának köszönhetően szabadgyökfogó és védi a bőrt a külső hatásoktól. Emellett kisimítja a bőrt és megőrzi annak rugalmasságát. A benne található linolsav segít a bőr védőgátjának kialakításában. Ha ez megzavarodik, a linolsav segíthet helyreállítani a természetes egyensúlyt. A mogyoróolaj feszesíti és erősíti a kötőszövetet, és érösszehúzó hatású. Mivel táplálja a száraz bőrt és általános feszesítő hatása van, az arc ráncai ellen is alkalmazható. Általánosságban elmondható, hogy a mogyoróolaj más bőrtípusokra is alkalmas, mivel alacsony komedogenitású olajról van szó. Ezért nem segíti elő a bőrhibák kialakulását.

A mogyoróolaj mellékhatásai

A mogyoróallergiásoknak és a mogyoróra vagy nyírfapollenre allergiás személyeknek egyaránt óvatosnak kell lenniük a mogyoróolaj használatával. Ha mégis feltétlenül használni szeretné a mogyoróolajat, akkor először tesztelje egy bőrfelületen, hogy nem reagál-e a bőr is allergiásan. A reakció gyakran erősebb, amikor a virágpor virágzik, és kevésbé vagy egyáltalán nem, amikor nem virágzik.

Mogyoróolaj természetes szappanban

A mogyoróolaj kellemes olaj a természetes szappanokban való felhasználásra. Nem lágyítja gyorsan a szappant, ezért legfeljebb körülbelül 30 százalékos koncentrációban használható. Mindig a legjobb, ha bőséges mennyiségű szilárd zsiradékkal kombináljuk, hogy optimális állagú és szilárdságú szappant főzzünk. Az olaj kevéssé járul hozzá a habképződéshez, ezért a szappanhoz mindig hozzá kell adni néhány habképzést elősegítő olajat és zsírt.

Tiszta mogyoróolajos szappan

A tiszta mogyoróolajos szappan szép és szilárd, és mosás után is megtartja alakját. Közvetlenül a forrázás után vagy akár három nappal később is általában még mindig puha és zsíros. Ez az állapot azonban gyorsan megváltozik, és a természetes szappan belül nagyon kemény lesz. A mogyoróolajos szappan szagtalan vagy inkább félig illatú. Ezek voltak a pozitív tulajdonságok, mert vannak hátrányai is. A mogyoróolajos szappan nem különösebben táplálja a bőrt. Inkább zsíros bőrre való, mivel kissé szárító hatású. Ráadásul a tiszta mogyoróolajos szappan nem képez habot, csak zsíros réteget. Ezt ritkán érzékelik kellemesnek. Következtetés: Bizonyos körülmények között ajánlott.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

1 Trackback / Pingback

  1. 1-Öl-Seifen selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen

Comments are closed.