Kakukkfű – jellegzetesen fűszeres és frissítő

Kakukkfű a konyhában és szappan adalékanyagként

Készítsen saját kakukkfű szappant

A kakukkfű népszerű konyhai fűszerként ismert. A növényt azonban nemcsak a fűszerágyás szépítésére és az ételek ízesítésére használhatja. A fűszernövényt kozmetikumokban és szappanok adalékanyagaként is felhasználhatjuk.

Kakukkfű (Thymus vulgaris) természetes szappanokban és kozmetikumokban

A kakukkfű egy aromás fűszernövény, amely félcserjékben nő. Antibakteriális és faggyúellenes tulajdonságait már az egyiptomi civilizációban is ismerték. Ott a növény a balzsamozási rituálé része volt. A fűszernövény azonban még ma is nagyon népszerű, különösen intenzív, fűszeres íze és a benne található értékes illóolajok miatt.

Botanikai név és fajták

A kakukkfű, más néven valódi kakukkfű a labiátfélék nemzetségébe tartozik, és cserje vagy félcserje formájában nő. A legnagyobb fajtaválaszték a mediterrán térségben található. A kakukkfű azonban Afrikában és Ázsia egyes részein is vadon nő. A cserjét ma már az egész világon termesztik. A Thymus vulgaris más néven is ismert, mint például a pörköltfű, római kakukkfű vagy kerti kakukkfű.

Sok más fajta, például a citromillatú francia kakukkfű egyre népszerűbb, de ezek általában kevésbé robusztusak, mint a valódi kakukkfű.

A kakukkfű jellegzetes megjelenése

A Thymus vulgaris levelei nagyon aprók és kissé göndörek. A keskeny levelek elliptikus alakúak és sötétzöld színűek. Az aljukat fehér szőrszálakból álló szőrzet borítja. A kakukkfű virágai fehér vagy világos rózsaszínűek.

A cserje legfeljebb negyven centiméter magasra nő, és ideális balkonokra és teraszokra ültetni.

A kakukkfű elterjedése

A kakukkfű eredetileg a mediterrán térségből származik, ahol a meleg, enyhe és száraz éghajlatnak köszönhetően jól fejlődik. Korán eljutott azonban a világ más részeire is, és például Közép-Európában nemcsak termesztett, hanem vadon termő formában is megtalálható.

Gondozás és termesztés a házikertben

Ideális esetben a kakukkfüvet teljes napsütésben, tápanyagszegény, száraz és homokos talajban kell termeszteni. Ez a robusztus növény ott virágzik, ahol más fűszernövények már nem tudnak megélni. Nem tűri azonban a pangó vizet és a túl gyakori öntözést vagy trágyázást.

Az igazi kakukkfű ellenálló, más fajtákat a téli hónapokban esetleg levelekkel, szalmával vagy ekefával kell védeni.

Betakarítás és felhasználás

A kakukkfűbokor levelei egész évben szedhetők. Frissen, szárazon vagy porított formában felhasználhatók ételkészítéshez. A szárított kakukkfű légmentesen lezárva hosszú ideig megőrzi erős ízét.

Antibakteriális hatása miatt a kakukkfüvet gyógyszerekben és kozmetikumokban is használják. Pozitív hatással van a légutakra, és többek között hörghurut és szamárköhögés kezelésére használják.

A kakukkfű felhasználása a kozmetikumokban

A gyógynövényben található illóolaj mintegy fele a névadó timol. Ez a hatóanyag tiszta formájában mérgező; csak akkor válik elviselhetővé, sőt, az ember számára előnyösé, ha a növény más összetevőivel kombináljuk. Mivel az olajok viszonylag csípősek, a nagyon érzékeny bőrűek néha nem tolerálják. Ezért ajánlatos először egy kis bőrfelületen kipróbálni a kakukkfüves termékeket, hogy lássuk, mennyire jól tolerálhatók.

Tisztító és fertőtlenítő hatása miatt alkalmas arctonikban, fürdőadalékként vagy a hibás bőrre való tisztító krémekben való használatra. A zsíros hajra és a hámló fejbőrre is pozitív hatással lehet.

Kakukkfű természetes szappanokban

Azilló kakukkfűolaj frissít és élénkít. Házi készítésű szappanhoz adva antibakteriális és vírusellenes hatásúvá válik. Ezt a desztillált illóolaj vagy kakukkfűpor hozzáadásával érhetjük el. Ebben az esetben a saját kertjéből származó kakukkfüvet is használhatja, hagyja teljesen megszáradni, majd mozsárban vagy konyhai robotgépben finomra őrölje. Ez a konyhai fűszernövény nagyszerű kiegészítője a gyógynövényes szappanoknak és a házi készítésű kertészszappannak. A kellemetlen és makacs szagokat, például a fokhagymás szagokat könnyen ki lehet mosni a kakukkfűszappannal.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API