Női köpeny – gyulladáscsökkentő és összehúzó hatású

Női köpeny a kozmetikumokban

Frauenmantel
© Hetizia - stock.adobe.com

A női köpenyt a nők növényének tartják, és gyakran ajánlják menstruációs görcsökre, terhesség után és alatt, valamint a menopauza idején. A növényt bőrápolásra is használhatjuk.

Női köpeny (Alchemilla)

A női köpeny egy népszerű és jól ismert kerti növény. Az Alchemilla elnevezése a középkorból származik. Abban az időben az alkimisták úgy hitték, hogy a levelek cseppjeiből halhatatlansági elixírt tudnak készíteni. Női gyógyszerként is ismert számos betegség ellen. A gyógynövénynek számos más tulajdonsága is van, amelyeket a saját szappankészítés vagy kozmetikumok keverése során is hasznosíthat. Ha tehát még nincs nőszirom a kertedben, mindenképpen szerezz be egy növényt.

Botanikai név és fajták

A nőszirom a rózsafélék családjába tartozik, botanikai neve Alchemilla vulgaris. Létezik még Alchemilla mollis, a nagylevelű kerti nőszirom és a kislevelű réti nőszirom. Az Alchemilla vulgaris-t elsősorban a gyógyászatban használják.

A nőszirom jellegzetes megjelenése

Sűrű, csomóképző növény, amely akár 30 cm magasra is megnőhet. Tenyeres levelei lágyan szőrösek, halványzöldek és finoman fogazottak. Az apró virágok hosszú szárakon fürtökben állnak, és sárgászöld színűek. Jellemzőek a levélszéleken és a száron lévő levélmélyedésben található „harmatcseppek”.

A nőszirom eredete és elterjedése

A növényt már a germán nők körében is ismerték gyógyszerként. Ma a növény a világ minden mérsékelt égövén elterjedt, és kerti növényként is kedvelt.

Gondozás és termesztés a kertben

Évelő, szívós növényként a nőszirom nagyon könnyen gondozható. A félárnyékos helyeket és a humuszban gazdag, nedves, laza talajt kedveli. Virágzás után a virágokat és a leveleket teljesen visszavághatjuk, és késő nyárig újra kihajt. A növény a kertben könnyen elveti magát. Ha a nősziromot gyógyászati célokra szeretné felhasználni, a magok vagy növények vásárlásakor az Alchemilla vulgaris elnevezésre kell figyelnie.

Betakarítás és felhasználás

A nőszirom virágait, leveleit és szárát teljes virágzáskor szedik, majd szárítják. A virágzás időszakában frissen is felhasználhatók.
Az enyhén kesernyés nősziromlevelek frissen salátákba keverhetők.
A gyógyászatban a növényt elsősorban női panaszok esetén használják. A nősziromtea azonban gyomor- és bélpanaszok, gyulladások és katarzis esetén is segíthet.

A nőszirom felhasználása a kozmetikumokban

A nőszirom erősen összehúzó hatású, és ideális tonizálószer a bőr szennyeződéseinek és a zsíros bőrnek. Száraz bőrre való krémekben használják.

A női köpeny természetes szappanokban

A gyulladáscsökkentő és vírusellenes nőszőfű jó adalékanyag a házi készítésű szappanokban. Ideális a foltos és zsíros bőrre. Ahhoz, hogy pozitív tulajdonságait a lehető legjobban kihasználhassuk, készíthetünk belőle teafőzetet, hagyjuk kihűlni, majd használjuk a lúg elkészítéséhez. A legjobb, ha szárítva és finomra őrölve használjuk. Ha néhány órán át olajban áztatjuk, kevésbé karcolja a bőrt. A szappan a gyógynövénytől kissé zöldes-barnássá válik, így a zöld szín nem marad meg örökké.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API