Méheink – miért fontosak és hogyan védhetjük meg őket

Védjük a méheket a kertben, és biztosítsunk számukra táplálékot és élőhelyet.

Méh kozmetikumok
Copyright: Brandon Bourdages

A futónadrág, a perec vagy a zsebszámológép napja. A világ naptáraiban van néhány furcsa becsület- és ünnepnap. De május 20-át még az ENSZ Közgyűlése is a méhek világnapjává nyilvánította. Miért olyan fontosak számunkra a méheink, és hogyan segíthetünk a védelmükben?

Már a legkisebb gyerekeinknek is megtanítjuk, hogy a méhek azért vannak, hogy beporozzák a növényeket. És hogy nem csak a mézet köszönhetjük nekik az asztalunkon. A Németországban őshonos vadon termő és kultúrnövények mintegy 80 százalékát méhek porozzák be. Mivel nektárral és virágporral táplálkoznak, virágról virágra szállítják a virágport, és így biztosítják számos virágzó és termesztett növény szaporodását. Élelmiszereink sokfélesége drasztikusan csökkenne nélkülük.

Azonban nem minden méh egyforma. Vannak vadméhek és mézelő méhek is, és nemcsak megjelenésükben, hanem munkájukban is különböznek egymástól. A vadméhek olyan növényeket poroznak be, amelyeket a mézelő méhek testalkatuk miatt nem tudnak beporozni, és fordítva.

VadméhMézelő méh
– Remete méhek
– elsősorban virágport gyűjtenek
– otthonuk: fajspecifikus fészkelőhelyek
– nem tudnak csípni
– legfeljebb 500 méterre mozognak a fészküktől, hogy táplálékot keressenek
– 2500 faj csak Európában, ebből 560 Németországban (pl. a poszméh)
– kolóniákban élnek (kolóniánként akár 50 000 „lakos”)
– főként nektárt gyűjtenek
– otthonuk: méhkaptár
– Csípésük áthatol a bőrünkön
– akár 10 kilométerre is eljutnak a kaptáruktól
– világszerte kilenc faj létezik, amelyek közül nyolc Ázsiában őshonos
A méhek védelme – a méhfajok összehasonlítása (természetes szappanok és kozmetikumok)

A méhek védelme – Hogy vannak a méheink?

Nemcsak az állatok iránti szeretetből, hanem önös érdekből is foglalkoznunk kell azzal a kérdéssel, hogy mi a helyzet a világ méheivel. Újra kellene gondolni, mert a méhek a sertésekhez vagy a szarvasmarhákhoz hasonlóan a mi haszonállataink. Az elmúlt évtizedekben drasztikusan csökkent a méhállomány Európában és Észak-Amerikában. A Németországban élő több mint 500 vadméhfaj közül minden második kipusztulással fenyegetett, és szerepel a vörös listán. Más országokban sem jobb a helyzet. Az Egyesült Államokban a méhcsaládok 90 százaléka, a Közel-Keleten pedig a méhpopulációk 85 százaléka tűnt el. Emellett sok méhész egész méhcsaládok elvesztésére panaszkodik. A szakértők gyanúja szerint a rovarölő szerek használata és az extenzív szántóföldi gazdálkodás miatt csökkenő növényi sokféleség a felelős. A klímaváltozás, valamint a paraziták és kórokozók fokozott fertőzöttsége is okként szerepel.

A politikusok különböző környezetvédelmi intézkedésekkel reagálnak, többek között bizonyos növényvédő szerek szabadföldi használatának betiltásával. Ezeket az intézkedéseket azonban a közvélemény nem tartja elég radikálisnak. Szerintük ahhoz, hogy a környezetvédelem hatékony legyen, a oldalon a mezőgazdaságban, de a társadalomban is át kell állítani az irányt.

Hogyan segíthetünk abban, hogy méheink jól érezzék magukat

Ha szeretnénk segíteni a helyi méhpopulációk helyreállítását és a biológiai sokféleség megőrzését, saját kertünkben táplálékkal láthatjuk el őket. A használaton kívüli gyepeket beültetheti vadvirágokkal, és a betakarítás után a veteményes ágyásokat is virágos területté alakíthatja. A nyírt pázsit és a szép dísznövények szép látványt nyújtanak, és könnyen gondozhatók, de nem kínálnak táplálékot méheinknek. Ha legalább egy erkélyünk van, azt beültethetjük fűszernövényekkel. Mivel egyes növények csak nektárt, mások pedig csak virágport biztosítanak, fontos, hogy a rétre és a cserepekbe különböző típusú növényeket válasszunk. A következő virágok különösen méhbarátnak számítanak:

Kerti növényekBalkonnövények
Krokuszok, asztrák, napraforgók, futónövények és cickafark, zöldségnövények, például cukkini vagy sütőtök, káposzta, sárgarépa és hagyma, őshonos gyümölcsfák és bogyós bokrok, vadszőlő és borostyán, konyhai fűszernövények, arany bükköny és kozmosz, magyal, magyal, lantana és mályvafélékLegyezővirág, nasturtium, verbéna, campanula, szellőrózsa, szellőrózsa és illatos levendula. A százszorszépek és a napraforgók szintén alkalmasak az erkélyekre, akárcsak a „White Willy”

Szeretné megvédeni a méheket? Ültetéskor ügyeljen arra, hogy tőzegmentes talajt használjon, mivel a tőzeg negatívan hat a CO2-fogyasztásunkra. A természetes fészkelőhelyek is jó ötletnek bizonyulnak, amelyeket holtfakupacokkal, nyílt talajfelületekkel és száraz kőfalakkal lehet létrehozni. Kerülni kell a növényvédő szerek használatát. Vásárláskor is lehetünk figyelmesek, és tehetünk a kosarunkba biogazdálkodásból származó termékeket. Vannak, akik szívesen vállalnak méhek szponzorálását, miért ne ajándékozná meg barátait vagy saját magát egy ilyen szponzorálással? Már kis anyagi hozzájárulással is segíthet a termények és vadon élő növények beporzásának biztosításában.

a méhek világnapját 2018-ban ünnepelték először. Talán a mi és a politikusok erőfeszítéseivel néhány év múlva több méh lesz jelen, amikor a méhek tiszteletére rendezett napjukat tartják.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*