Aktív szén a kozmetikumokban: marketingfogás vagy őszinte ígéret?

Az aktív szén hasznos összetevő a kozmetikumokban?

Aktív szén a kozmetikumokban
Copyright: Vladimir Gjorgiev

A lényeg az, hogy a pénz megfelelő legyen! Az, hogy ezt a mondást ma már sokan szó szerint értik, egy kozmetikai trendnek köszönhető. Teszteltük az aktív szenet és annak hatásmechanizmusát. Hiszen mit is kellene az aktív szénnek a kozmetikumokban tennie?

Az aktív szén tulajdonképpen egy ősi gyógyszer. Az, hogy újra visszakerült a fürdőszobaszekrényeinkbe, ezért inkább visszatérésnek, mint új felfedezésnek tekintendő. Az aktív szén főként fából, tőzegből, lignitből, fekete faszénből, gyümölcsmagokból , például olívabogyóból és más szénalapú anyagokból áll. A fekete szín csak a gyártás során keletkezik, nevezetesen amikor az összetevőket légmentes környezetben égetik el. Az égést követően oxigénnel, oxigénkeverékkel, szén-dioxiddal vagy vízgőzzel aktiválják. Pórusok keletkeznek, és a szén felületét egy óriási szivacsnak képzelhetjük el. Ez jó feltételeket biztosít a szennyeződések felszívódásához. Az aktív szenet a kozmetikumokban ezért elsősorban tisztításra használják.

Aktív szén a kozmetikumokban – Milyen széles a termékpaletta?

Bár az aktív szenet az élet számos területén használják, például az orvostudományban és a táplálkozásban, ebben a cikkben a kozmetikai tulajdonságai érdekelnek minket. Az olyan divatos szavak, mint „méregtelenítés” vagy „tisztítás” mosolyognak ránk, az aktív széntermékek fogyasztóira. Vajon ez a gyártók ügyes marketingje vagy egy őszinte ígéret, amely igazolja az olykor magas árakat? A következő táblázat első áttekintést ad az egyes aktív szenet tartalmazó kozmetikumok állítólagos hatásairól.

Aktív szenet tartalmazó termékMit ígérnek a gyártók
DezodorálóAz aktív szén felszívja az izzadságot és semlegesíti a szagokat
FogkrémAz elszíneződések eltávolítása és a fogzománc védelme, mivel az aktív szén kíméletes a kémiai fehérítőszerekhez és fehérítőkhöz képest
ArcmaszkAz aktív szénpor és az agyagásványok megtisztítják a pórusokat és eltávolítják a faggyút
SamponA fejbőr és a haj alaposan megtisztul, a hajformázó szereket és a szennyeződéseket egyaránt eltávolítja
ZuhanyzseléA bőrön lévő szennyeződések teljesen eltávolíthatók
HámlasztásA faszén szivacsszerű felülete kiszívja a szennyeződéseket a pórusokból és hámlasztóként hat
SzappanMinden testrészhez kapható szappan típusok, a kémiai adalékanyagok nélküli tisztításhoz

Az aktív szén kritikája

Egyes fogorvosok kételkednek az aktív szenet tartalmazó fogápolási termékek hatékonyságában, sőt, attól tartanak, hogy károsíthatja a fogakat. A Journal of the American Dental Association (JADA) több mint 25 tanulmányának elemzése, amelyben aktívszenes fogkrémeket vizsgáltak, nem talált semmilyen konkrét hatást a hozzáadott anyagnak.

Ráadásul, ami a címkén szerepel, nem mindig az, ami benne van. Egyes kozmetikumokban csak egyszerű kormot adnak hozzá, aminek semmi köze az aktív szénhez. A koromnak nincs nagy felülete, és nem köt meg semmit. A különbséget az összetevők elolvasásával ismerheted fel. A valódi aktív szenet „faszénként” jelölik, de nem „koromként” vagy „CI 77266”-ként. Ami visszavezet minket a mélyreható mondatunkhoz. „A lényeg, hogy a szén megfelelő legyen” valószínűleg inkább a gyártónak szól, mint a fogyasztónak. Aki a sok kritika ellenére ki akarja próbálni az aktív szenet, az előzetesen tájékozódjon alaposan az adott termékről, és csak natúrkozmetikum-gyártóktól vásároljon aktívszenes kozmetikumokat.

Az aktív szén jó alternatívája az olyan tisztító agyagok, mint az agyag, a ghassoul vagy a gyógyító agyag. Ezek az agyagok ártalmatlanok, teljesen természetesek és nagyon nagy tisztító hatással rendelkeznek.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*