NaOH a természetes szappanokhoz – készítsen szilárd szappant saját maga

Nincs szilárd szappan NaOH nélkül

Seife selber machen

A házi készítésű szappanok egyik legijesztőbb összetevője a szükséges lúg. Ez általában NaOH-ból és vízből áll. Mivel a keletkező maró szódabikarbóna maró hatású, mindig óvatosan kell vele dolgozni. Ha azonban kellő tisztelettel használjuk, valójában nem sok minden történhet a marónátron kezelése során. Itt megtudhatja, hogy mi is valójában a NaOH, miért van szüksége NaOH-ra ahhoz, hogy szappant készítsen magának, és hogyan kell helyesen bánni vele.

Készítsen saját szappant – NaOH a szappankészítéshez

A NaOH a nátrium-hidroxid kémiai képlete – egy fehér kristályos anyag, amelyet általában szódabikarbónaként ismernek. A nátrium-hidroxid az egyik legfontosabb vegyszer, amelyet széles körben használnak az iparban. A nátrium-hidroxidot ahelyett, hogy szilárd formában használnák, elsősorban marószódaként, vízben oldott nátrium-hidroxidként használják.

A NaOH nem tévesztendő össze a nátrium-bikarbonát kifejezéssel, a színtelen nátrium-hidrogén-karbonát, amelyet például a sütőporban használnak. A szódabikarbónával ellentétben a nátrium-hidroxid veszélyes, mivel a levegőben és a vízben számos kémiai reakciót okoz, és maró hatású a bőrre.

NaOH a természetes szappanokban – készítsünk magunknak szilárd szappant

Maró hatása ellenére a NaOH-ra szükség van a szappangyártáshoz , mégpedig maró szóda formájában. Ez biztosítja a zsírok és olajok szappanosítását, lebontva azokat. A nátrium-hidroxid-oldat mellett kálium-hidroxid-oldat is használható, amelyben a kálium-hidroxidot vízben oldják fel. Az, hogy a szappangyártás során milyen lúgot használunk, attól függ, hogy milyen típusú szappant szeretnénk előállítani. A NaOH szilárd szappant, míg a KOH lágy szappant állít elő.

A lúg mennyiségét azonban mindkét esetben pontosan ki kell számítani, mivel a túl sok lúgot tartalmazó szappan lúgossá válik, és megtámadhatja a bőrt. Az, hogy mennyi NaOH-t kell használni a lúg előállításához, mindig a felhasznált olajoktól és azok szappanosítási értékétől függ. Azt is figyelembe kell venni, hogy a természetes szappan szuperzsírsűrűsége milyen magas legyen. A szükséges víz mennyisége szintén változó, és különböző tényezőktől függ. Egy jó iránymutatás, hogy körülbelül háromszor annyi vizet kell használni, mint szódabikarbónát. Ha nagy mennyiségű folyékony olaj van a szappanban, a víz mennyisége csökkenthető; ha nagy mennyiségű szilárd zsiradék vagy vízfelvevő adalékanyag, például zabpehely, gyógynövények stb. van benne, a víz mennyisége növelhető. A biztonság kedvéért a kezdők maradjanak a kész szappanrecepteknél, és csak később kísérletezzenek. A szükséges lúgmennyiség kiszámításához nagy segítséget jelent egy szappankalkulátor. Excel-táblázat formájában is beszerezhet egyet.

——————————————-

Ha pedig többet szeretne megtudni a NaOH-ról és a lúggal történő szappankészítésről, töltse le az ebookomat: Ez 9,95 euróba kerül, és gyorsan és egyszerűen megrendelhető itt.

——————————————-

Hol szerezhetek be NaOH-t, hogy magam is szappant készítsek?

A szappankészítéshez szükséges NaOH általában gyógyszertárakban kapható. A gyógyszerészek és az alkalmazottak azonban megtagadhatják a NaOH kiadását, még akkor is, ha a NaOH értékesítése teljesen legális. A gyógyszertár alternatívája az internet.

Ezen a bolton keresztül mindig gyors és egyszerű:

Termékek hirdetési partnere*: [amazon box=”B00HBSUH7U, B00KHNTZF6″/]

Én már többször rendeltem NaOH-t a Chemdiscount-tól. A kis mikrogyöngyök nagyon jól csöpögnek ki a csomagolásból és megkönnyítik az adagolást. A kiszállítás mindig nagyon gyors.

A biztonságosabb a jobb – hogyan kezelje helyesen a NaOH-t, ha szappant készít saját maga

Ha először szeretne szappant készíteni magának, és először kezeli a NaOH-t, akkor gyorsan émelyegni fog. Néhány alkalom után azonban elveszíti a lúgtól való félelmét, és rájön, hogy semmi sem fog történni – feltéve, hogy következetesen megteszi és betartja a szükséges biztonsági óvintézkedéseket és szabályokat. Ez magában foglalja a védőfelszerelés viselését, amely védőszemüvegből, kesztyűből, hosszú ujjú pulóverből és szükség esetén köpenyből áll.

Lényeges továbbá a jó szellőzés biztosítása, valamint az, hogy a gyártási folyamat során keletkező gőzöket és gázokat soha ne lélegezzük be közvetlenül. Az is nagyon fontos, hogy a nátrium-hidroxidot mindig óvatosan adjuk hozzá a desztillált vízhez, hogy a marónátron előállítása érdekében, és soha nem fordítva. Ellenkező esetben tömény nátronlúgot kapunk, amely felfröccsenhet és égési sérüléseket okozhat. A nátrium-hidroxid és a víz összeadásakor hő keletkezik. A tartályt ezért hűvös helyen kell tartani, soha ne álljon meleg vagy forró főzőlapon. Jó ötletnek bizonyult, ha a nátronlúg készítéséhez használt víz vagy folyadék legalább 50%-át lefagyasztjuk. Egyszerűen készíthet jégkockákat, és ezeket használhatja a lúg keveréséhez. Így sokkal kevésbé melegszik fel, és nincsenek irritáló gőzök.

Termékek reklámpartnere*: [amazon box=”B00RJT61ZI, B07KJP3WHZ”/]

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

2 Comments

 1. Hallo 🙂
  Ich hab eine Frage. Ich habe wie beschrieben das Natronpulver in Wasser aufgelöst, es waren auch alle Kristalle verschwunden. Ich hatte die Lauge auf der Tersse stehen zum abkühlen und als sie etwas abgekühlt war, schwammen plötzlich Kristalle auf der Lauge- Ich habe nochmal gerührt aber die Kristalle haben sich nicht aufgelöst. Hast due hier einen Rat für mich? Und kann ich die Seife nun überhaupt verwenden?

  Herzlichen Dank im voraus für die Hilfe 🙂

 2. Kann man mit Natron nicht doch auch Seife herstellen? Zumindest flüssige Seife und evtl. in geringem Umfang? Ich habe mir zumindest eben ne ordentliche Portion Natron-Pulver auf die (fettigen) Haare gehaut und nur etwas Wasser hinzugefügt – woraufhin es beim durchwuscheln der Haare sofort ordentlich angefangen hat zu schäumen. Der Schaum ist weiß und hat eine angenehme cremige Konsistenz.
  Ich wollte das Natron eigendlich nur zur Enthärtung des Wassers und ggf Herstellung einer leichten Lauge zur Haarreinigung verwenden. Mit selbstgemachter Seife durch die fettigen Haare hatte ich nicht gerechnet.
  Die Haare sind auch wunderbar sauber geworden, da war ich echt erstaunt. 🙂

6 Trackbacks / Pingbacks

 1. Seife selber machen und färben | Naturseife und Kosmetik selber machen
 2. Seifenrezept für eine Kräuterseife mit Tonderde | Naturseife und Kosmetik selber machen
 3. KOH für Schmierseifen und zur Mischverseifung | Naturseife und Kosmetik selber machen
 4. Seifenrezept: Gurkenseife mit Joghurt selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 5. NaOH für das Seife selber machen berechnen - Seifenrechner | Naturseife und Kosmetik selber machen
 6. Peelingseife selber machen – Spa-Seife | Naturseife und Kosmetik selber machen

Comments are closed.