Túlzsírozás – Miért kell túlzsírozni egy tápláló szappant?

Készítsen saját szappant a táplált bőrért

Überfettung Seife
Szuperzsíros szappan sós lével és kecsketejjel

A „szuperzsírosító szappan” kifejezést gyakran használják a szappankészítéssel kapcsolatban. A kézzel kevert, házilag készített szappant mindig szuperzsírosítani kell – ha bőrápoló szappanról van szó. De mit is értünk pontosan szuperzsírozott szappan alatt, és milyen előnyei vannak a szappan szuperzsírozásának? A lúghiány kifejezés is meglehetősen új keletű. Mi az a lúghiány, és van-e különbség a túlzsírozás és a lúghiány között?

Szappan olajokkal és zsírokkal

A szappan a zsírok és olajok elszappanosításával készül. Ha a zsírokhoz és olajokhoz pontosan a megfelelő mennyiségű NaOH vagy kálium-hidroxid oldatot adunk, akkor azok teljesen elszappanosodnak. Lehetőség van azonban a zsírok és olajok arányának növelésére. Ezáltal a végtermékben (azaz a szappanban) marad egy kis felesleges zsírmennyiség, ami hidratálóbbá teszi azt. Ezt a „felesleges zsírt” szuperzsírosításnak nevezik. Újabb, és ezért még nem annyira ismert kifejezés a lúghiány. Ez azt jelzi, hogy mennyi lúg van a zsírokból feleslegesen.

A szappan túlzsírozása – mit jelent ez a szappangyártásban

A zsírtöbblet a zsírnak az a része, amely nem szappanosodott. A szappankészítők mindig számolnak bizonyos mennyiségű felesleges zsiradékkal, mivel ez a felesleges zsír táplálja a bőrt, és megakadályozza a kiszáradást. A 3-10 %-os zsírtöbblet-tartalmú szappanok gyakoriak. Lehetséges azonban ennél magasabb zsírtöbblet is. A következő érvényes: minél magasabb a zsírfelesleg, annál hidratálóbb a szappan. Az erősen túlzsírosított szappanok azonban nem tartanak olyan sokáig.

Erről bővebben a NaOH alatt olvashat.

A szuperzsíros szappan a felhasználási céltól függően

A kéz- és testmosásra szánt szappanoknak a lehető legjobban szuperzsírosítottnak kell lenniük. Az 5-10% körüli túlzsírtartalom az általános. Nagyon száraz bőr esetén azonban a zsírtöbblet magasabb is lehet – ebben az esetben azonban a szappan nem lesz olyan tartós. A borotvaszappanok és a hajszappanok viszont valamivel kevésbé zsírosak. Gyakran elegendő a 2-5% körüli zsírtartalom. A tisztítószappanok sem túlzsírosak. Ezek azonban már nem alkalmasak bőrápolásra.

——————————————-

Szeretne többet megtudni? Akkor töltse le a Kreative Seifen einfach selber machen című ebookot! Ez 200 oldalnyi információt tartalmaz a szappankészítés minden aspektusáról:

 

Érdemes letölteni a gyakorlati szappankalkulátort is. A szappankalkulátorral pillanatok alatt kiszámíthatja a szappanreceptjéhez szükséges lúg megfelelő mennyiségét.

 

——————————————-

Új: Lúgbázis

Egy újabb kifejezés, amely talán fokozatosan felváltja a „túlzsírozás” kifejezést, a „lúghiány”. Ennek oka, hogy feltételezik, hogy a szappanosítás során valójában nem maradnak egész zsírmolekulák a lúgosítás során, ezért nem mondható, hogy a szappan túlzsírosodott. Ezért használják a helyesebb lúgos alulszappanosítás kifejezést. Erről azonban bővebben olvashat a túlzsírosítás vagy alulzsírosítás című cikkben. Egyébként a túlzsírozás és az alulzsírozás ugyanazt a számot jelöli. Ez tehát csupán egy elnevezés. A lúghiány és a túlzsírosodás számítása azonos.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API