Orbáncfű – illóolaj (készítsen saját vörös olajat)

Készítsen saját orbáncfű olajat és vörös olajat

Johanniskrautöl
© M. Schuppich - Fotolia.com

Az orbáncfű – az egyik legrégebbi gyógynövény – az orvosi világban (bár ellentmondásos módon) növényi antidepresszánsként ismert. Vörös olaj készítésére is használják. A saját vörös olaj készítésének receptjét itt tettük közzé.

Az orbáncfűolaj egyszerre hangulatjavító és nyugtató hatású. Ezért az orbáncfűmagot alvássegítőként is ismerik. Nemcsak a növény virágait, hanem a szárát és leveleit is felhasználják az illóolaj desztillációval történő előállításához.

Az orbáncfűolaj – Az illóolaj a bőrápolásban

Az orbáncfű sokkal többre képes, mint a jó hangulat terjesztésére. A bőrgyógyászok dicsérik antibakteriális hatását, amelyet a növény tanninjai okoznak. Az orbáncfű illóolaj ideális az érzékeny és száraz bőr ápolására. Hidratáló és zsírosító hatása van. Mivel csillapítja a viszketést is, az orbáncfűolajat tartalmazó termékek különösen alkalmasak a neurodermitiszben szenvedők számára. Külsőleg azonban elsősorban úgynevezett vörös olaj formájában használják. Ebben a formában állítólag enyhíti a reumatikus panaszokat, melegít, keringeti a vért, enyhíti a görcsöket, enyhíti a fájdalmat és elősegíti a sebgyógyulást.

Készítsen saját vörös olajat:

A vörös olajat tényleg nagyon könnyű magunknak elkészíteni, és minden gyógyszerszekrényben ott kellene lennie. És így készül:

  1. Gyűjtsön össze kb. 20-30 orbáncfűszirmot frissen (hagyományosan a nyári napforduló táján).
  2. Az orbáncfűleveleket mozsárban őrölje finomra.
  3. Öntse az őrölt virágokat egy zárható üvegbe, és töltse fel körülbelül 500 ml mandulaolajjal, szezámolajjal vagy olívaolajjal .
  4. Zárja le az üveget légmentesen, és hagyja 40 napig a napon állni.
  5. Ezután öntse át a vörös olajat egy szűrőn, és dekantálja (lehetőleg sötét üvegbe, és védje a további napfénytől).

Ha sötét, oxigéntől védett helyen tároljuk, a házilag készített vörös olaj körülbelül 1 évig eltartható, és számos betegséget enyhíthet. Hogy a vörös olaj hatását még intenzívebbé tegye, adhat hozzá néhány csepp orbáncfű illóolajat (ökölszabály: 100 ml vörös olaj és 12 csepp illóolaj). Ezt a legjobb adagokban hozzáadni, röviddel az olaj használata előtt.

Amit még tudnia kell

Figyelmeztetések: A vörös olaj és az orbáncfű illóolaj külsőleges használatakor kerülje a közvetlen napfényt. Az orbáncfű növeli a bőr fényérzékenységét.

Használat a bőrápolásban: Az orbáncfű jól ismert gyógynövény, ezért elsősorban az orvostudományban használják. Olaja (vörös olaj vagy illóolaj) reuma, köszvény, gyulladás, melegítés és fájdalomcsillapítás esetén használható. Az orbáncfűolajat neurodermitisz, érzékeny és száraz bőr esetén is használják.

Kérjük, mindig olvassa el a „Mit kell figyelembe venni az illóolajok használatakor” című cikket, mielőtt valamelyik olajat használná!

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API