Hidrolátok a házi kozmetikumokban

Hidrolok vásárlása és saját készítésű hidrolok készítése

Hydrolate in selbst gemachter Kosmetik
© steinerpicture - stock.adobe.com

Bár a hidrolátok nem annyira ismertek, mint az intenzív illatú illóolajok, sok lehetőség rejlik bennük, és szilárd helyük van a kozmetikában, az orvosi gyógyászatban és az aromaterápiában. Ha nem tolerálja jól az illóolajokat, vagy túl intenzívnek találja az illatukat, a hidrolátok jó alternatívát jelenthetnek az Ön számára. A hidrolátok a tiszta bőrápoláshoz is nagyszerűek, például tonikként vagy frissítő spray-ként a forró napokon.

Mik azok a hidrolátok?

A hidrolátok tulajdonképpen az illóolajok kivonásának melléktermékei. Az enyhén illatosított növényi vizek népszerűek a kozmetikumokban, és az illóolajokkal ellentétben tisztán bőrápolásra is használhatók.

A hidrolátok az illóolajok előállítása során végzett vízgőzdesztilláció során keletkeznek. Kondenzátumként keletkeznek, amikor a desztillációs gőz lehűl. A növényi vizek nem, vagy csak nagyon kis arányban tartalmaznak illóolajokat.

A hidrolátok összetétele és állaga teljesen eltér az illóolajokétól. Az úgynevezett növényi vagy virágvizek illóolaj-tartalma általában kevesebb, mint egy százalék. Alkaloidok és savak is jelen vannak. Ezért sokkal enyhébb hatásúak, mint egy hasonló illóolaj, és a felhasznált növényekből származó mikrotápanyagokat tartalmaznak, amelyek a bőrön keresztül felszívódnak.

Az összetevők vízben oldódnak, ezért nagyon jól felszívódnak és anyagcserélődnek a szervezetünkben, amely szintén nagyrészt vízből áll.

A hidrolátok egyik hátránya a rövid eltarthatósági idő

A hidrolátok egyik hátránya a korlátozott eltarthatósági idő, mivel az illóolajok nagyon alacsony aránya miatt a hidrolátok rövid idő után csírázni kezdenek. Ennek megakadályozására a hidrolátok túlnyomó többségéhez alkoholt vagy más tartósítószert adnak, ami a hidrolátok eltarthatósági idejét néhány hétről akár 16 hónapra is meghosszabbítja. Ennek azonban megvan az a hátránya is, hogy a benne lévő alkohol az érzékeny bőrűeknél szárazságot, bőrirritációt és irritációt okozhat.

A lepárlás során keletkező tiszta hidrolátum azonban hosszabb ideig is megőrizhető, ha közvetlenül az előállítás után steril palackba töltjük, sötét helyen tároljuk, és a növény vizét nem tesszük ki erős hőmérséklet-ingadozásnak. Ha bőrápolásra szánt hidrolátumot rendel, mindig sötét helyen és a lehető leghűvösebb helyen tárolja. A legjobb, ha közvetlenül kis mennyiséget vásárol, és rendszeres időközönként friss mennyiséget rendel.

Hidrolátok – hatás, felhasználás, vásárlás és felhasználás a kozmetikumokban

A jó minőségű hidrolát hatása nagyon hasonló a megfelelő alaptermékéhez. A hidrolátok tartalmazzák az illatanyagot és a hatóanyagokat, beleértve kis mennyiségben az illóolajokat is. Kevésbé koncentráltak és finomabb, finomabb illatúak, ami jó választás egy hasonló hatású termékhez, különösen azok számára, akik a klasszikus illóolajokat túl intenzívnek találják, vagy nem jól tűrik azokat.

A hidrolátokat gyakran használják frissítő spray-ként vagy tonikként, aromaterápiához vagy fürdőadalékként. A természetgyógyászatban is használják őket, és helyes használat esetén jó hatást érnek el.

A hidrolátok általános hatása nagymértékben függ a felhasznált alapanyagtól. A hidrolátum alkalmazását és kiválasztását a bőrtípushoz kell igazítani.

Ha saját hidrolátumot készít, előzetesen fontolja meg, milyen előnyöket vár a hidrolátumtól, és melyik növény rendelkezik a megfelelő előnyökkel.

Például a narancsvirág-hidrol jó eredményeket biztosít a zsíros bőr esetében és a bőr általános megjelenésének javítására; a rózsavíz nyugtató hatással van az érzékeny bőrre; a levendula-hidrol nyugtató hatású, és friss, ragyogó arcbőrt eredményez.

Az adott illóolajon tájékozódhat, és megtudhatja, hogy a megfelelő hidrolátum milyen hatással van a bőrére. A kozmetikumok szempontjából releváns összes illóolaj részletes leírását itt találja: Illóolajok áttekintése és ebben a cikkben: Melyik illóolaj melyik bőrtípushoz?

Mit kell szem előtt tartanod, ha hidrolátokat szeretnél használni a házi kozmetikumokban?

Elvileg jó ötlet a hidrolátok használata a házi kozmetikumokban. A finom növényi vizek ugyanis finom illatot adnak közvetlenül a kozmetikai termékhez, és különleges hatást gyakorolnak a bőrre.

Ha krémeket és testápolókat készítesz, a hidrolátum helyettesítheti a teljes vízmennyiséget. Természetesen ez egy kicsit drágábbá teszi a kozmetikai termékét.

A tiszta növényi vizek azonban a tiszta bőrápoláshoz is ideálisak, például tonikként az arckrém alá.

Mindig a bőrtípusának megfelelő hialátot használjon:

Hydrolat

Bőrtípus

Hatás

Boszorkánymogyoró víz

Minden bőrtípusra, különösen zsíros és foltos bőrre

Asztringens, tisztító, frissítő, szöveterősítő, antioxidáns, nyugtató, kiegyensúlyozó hatású

Levendula hidrolátum

Jó zsíros bőrre és foltokra, valamint zsíros hajra és gyorsan zsírosodó fejbőrre. De minden más bőrtípus is jól tűri a levendulavizet

Kiegyensúlyozó, nyugtató, bőrerősítő hatású

Párnaspray-ként is alkalmas az alvás elősegítésére

Neroli víz (narancsvirágvíz)

Törékeny és száraz bőr, érett bőr, valamint zsíros és kombinált bőr

Virágos, édeskés, intenzív, fanyar és friss. Enyhíti a stresszt és a kimerültséget, regenerál

A neroli víz nyugtatja, kiegyensúlyozza, táplálja és tisztítja a bőrt. Enyhén összehúzó hatású

Igényes bőrre való tiszta arctonerként is népszerű

Rózsavíz

Normál bőr, igényes bőr, száraz bőr, érett bőr, érzékeny bőr

Nyugtatja, megőrzi a bőr nedvességét, különösen bőrbarát és enyhe

Rozmaring hidrolátum

Zsíros és foltos bőr

Ellensúlyozza a túlzott faggyútermelést, erősíti és kiegyensúlyozza a bőrt

Citromfű víz

Száraz és normál bőr, enyhén érzékeny bőr

Nyugtató és kiegyensúlyozó, gyulladáscsökkentő

Borsmenta víz

Száraz és normál bőr

Frissítő és élénkítő

A táblázatban talál néhány példát. Természetesen sok más növényből származó hidrolát is létezik.

Hidrolátok a szappanokban?

A házi készítésű szappan lúgját könnyen elkészítheti hidroláttal. A növényi víz lágy vízminősége ideális a lúg készítéséhez. Én azonban nem tanácsolnám ezt, mivel a hidrolátok egyszerűen túl drágák lúg készítéséhez.

A lúg erős felmelegítése és az azt követő elszappanosítás sajnos alig hagyna valamit a növényi víz értékes összetevőiből. A kész szappanban a hidrolát illata is alig érezhető. Ezért a hidrolát használata a szappanban semmilyen előnnyel nem jár.

Mire kell figyelnie, amikor hidrolátumot vásárol?

Nem minden növényből és virágból készíthető hidrolátum. A hexánnal extrahált olajok, mint például a jázmin, nem alkalmasak hidrolát előállítására. A piacon kapható illatosított vizek ezért gyakran tartalmaznak szintetikus illatanyagokat. Ezenkívül a hidrolátokat is magas árú nyersanyagok desztillációja során nyerik ki.

Ha biztos akar lenni abban, hogy hidrolátumot és nem illatosított virágvizet vásárol, figyeljen a címkézésre és a felsorolt összetevőkre. A különösen olcsó vagy feltűnően mesterséges vagy intenzíven illatosított hidrolátok csábítóak lehetnek, de végső soron nem érik el a valódi hidrolátok hatását.

A korlátozott eltarthatósági idő miatt vásárlás előtt mindig ellenőrizze a lejárati időt. Ügyeljen arra, hogy a hidrolátumot sötét üvegbe palackozzák, ami jelentősen meghosszabbítja az eltarthatósági időt. A szórófejek szintén előnyt jelentenek. Ez azt jelenti, hogy nem kell minden alkalommal kinyitnia az üveget, amikor ki akarja venni a vizet, és a növényi hidroszol nem érintkezik olyan gyakran oxigénnel. Ez viszont gyorsabb csírázáshoz vezetne.

Hogyan kell a hidrolatot tárolni?

A hidrolatot a legjobb, ha sötét borostyánszínű üvegben, hűvös helyen tárolja. A hidrolát ideális tárolási hőmérséklete 10 °C körül van. A hidrolátok nem tűrik különösen jól a magas hőmérsékletet vagy a hőmérséklet és a páratartalom nagy ingadozásait, ezért nem jó ötlet a fürdőszobában tárolni őket. Gyakori tipp a hűtőszekrényben való tárolás, bár az ott uralkodó 6 °C körüli hőmérséklet hosszú távon szintén károsan hathat a hatásukra.

Anap, a hőség és a baktériumok abszolút nem jöhetnek szóba a hidrolok számára. A baktériumok elkerülése érdekében ne nyissa ki feleslegesen a hidrolátumot, és szaglás közben ügyeljen arra, hogy ne érintse meg az üveget az orrával. A szórófejes flakonok ideálisak a hidrolátok számára, mivel minimálisra csökkentik a baktériumok bejutásának kockázatát. Használat után mindig tegye vissza a hidroszolját, és ne hagyja az ablakpárkányon vagy erősen fűtött helyiségben.

Ön is elkészítheti saját hidrolját?

A házilag készített hidrolat legnagyobb előnye az egyszerű extrakciós folyamat és a megfelelő kiindulási termékek nagy választéka. Gyógynövények vagy a saját kertből származó növények is csodálatosan desztillálhatók.

Az így nyert hidrolátumot kozmetikai célokra vagy az antropozófiai gyógyászatban is felhasználhatjuk. A gyógynövénypárlatok népszerűek és sokféleképpen felhasználhatók otthon.

A hidrolátum helyes előállításának előfeltétele egy lepárló. Azonban csak nagyon kevesen rendelkeznek desztillálóval, mivel ezek drágák, és otthoni használatra ritkán éri meg.

De pálinkafőző nélkül is elkészítheti a saját hidrolját. Alternatív megoldás lehet egy eszpresszó vagy gőzsterilizálás egy lábasban. Ügyeljen arra, hogy az Ön által használt edényeket és palackokat alaposan fertőtlenítse a desztillálás előtt.

Desztillálás serpenyővel:

Szükséged lesz rá:

 • A desztillálandó kiindulási termék (pl. levendula vagy kamilla).
 • Egy fedeles edény.
 • Egy csésze vagy tál.
 • Egy olyan szita, amely befér az edénybe, és helyet hagy az edény aljáig (ha nincs, akkor egy alulra helyezett kis csészével segíthetsz). Egy gőzölőbetét ideális.

Utasítások:

 • Öntsön vizet a fazékba, és helyezze bele a szitát.
 • Helyezze a csészét vagy tálat a szitába. Ügyeljen arra, hogy ne lógjon túl az edényen.
 • Helyezze a növényi részeket a szitába a csésze vagy tál köré. A növények nem érintkezhetnek a vízzel.
 • Helyezze a cserépfedelet fejjel lefelé a cserépre, szorosan lezárva azt.
 • Kapcsolja be a tűzhelyet közepes hőfokra.
 • A kondenzvíz le fog folyni az edényfedél belső oldalán a csészébe vagy tálba.
 • A keletkező hidrolátumot jól lezárva tartsa üvegekben. Több hétig eltartható.

Lepárlás az eszpresszófőzőben:

Szükséged lesz rá:

 • Eszpresszógép
 • Növényi anyag

Utasítások:

 • Helyezze a növényeket az eszpresszóedény azon részébe, ahová az eszpresszópor szokott kerülni. Vágja a növényeket a lehető legkisebbre.
 • Csavarja le az edényt.
 • Töltse meg az eszpresszóedény alsó részét vízzel.
 • Melegítse fel az edényt a tűzhelyen.
 • A kihűlt gőz (a hidrolátum) a felső tartályban gyűlik össze.
 • Ismételje a folyamatot, amíg el nem éri a kívánt mennyiséget.

Ezeknek az otthoni előállítási módszereknek az eredményei lenyűgözőek, és a kiindulási terméktől függően nagyon közel állnak a valódi párlatokhoz.

Remélem, hogy élvezni fogja a házilag készített hidrolátumot, és örülnék, ha megosztaná velem az eredményeit, és tájékoztatna arról, hogyan sikerült.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API