Rizscsíraolaj természetes szappanokban és kozmetikumokban

Rizscsíraolaj, mint szappanösszetevő

Reiskeimöl beim Seife selber machen
© Comugnero Silvana - stock.adobe.com

A rizskorpaolaj jó növényi olaj krémekhez és szappanokhoz. A rizskorpa natív olaja még mindig gazdag gamma-oryzanolban, fitoszterolokban és tokoferolokban. Ez különösen jó nappali és éjszakai krémekben. De a rizscsíraolaj használata a természetes szappanokban is jó választás, mivel az olaj enyhe, és segíti a szappan habzását is.

INCI: Oryza sativa

A rizs Délkelet-Ázsiából ismert fontos termény. A legtöbb ázsiai országban alapélelmiszernek számít, és az itteni konyhák széles skáláján is felhasználják. A növényből azonban kiváló minőségű olaj is kinyerhető, amely az élelmiszeripar számára kevésbé alkalmas, de kozmetikai termékek előállítására kiválóan alkalmas. Az olajat a rizskorpából nyerik. Ez a barna természetes rizsszemek hántolásakor keletkező hulladéktermék, és nagyon gazdagnak számít zsírokban, fehérjékben és vitaminokban. Az olaj ritkábban rizsolaj néven ismert. Közismert neve a rizscsíraolaj a rizsnövény csírájából történő kinyerése miatt, de néha rizskorpaolajnak is nevezik. A rizscsíraolaj nagyon könnyű, és alacsony zsírtartalom is jellemzi.

A rizscsíraolaj fontos összetevői

A natív rizscsíraolaj fitoszterolokból, tokoferolokból, lecitinekből és úgynevezett gamma-orizanolból áll, meglehetősen magas palmitinsav-tartalommal, valamint jó olaj- és linolsav egyensúlyban, ami értékes és jól tolerálható alapolajjá teszi.

A többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül alacsony előfordulása jó oxidatív stabilitást kölcsönöz a rizscsíraolajnak. Az összetevők összetétele a feldolgozás után az olaj minőségétől függően jelentősen változhat, ezért a természetes szappankészítés során ügyelni kell arra, hogy csak jó minőségű olajat használjunk. A finomított rizscsíraolaj általában savtalanított és fehérített, és a finomítási folyamat után a nemkívánatos szabad zsírsavaknak csak körülbelül 1%-át tartalmazza.

Rizscsíraolaj – Kozmetikai alkalmazások és hatások

A rizscsíraolaj a természetes szappanokban jó választás, mert ideális a szappanosításhoz. Ezért kedvelt termék mindazok számára, akik saját természetes szappant szeretnének készíteni. A kozmetikai iparban is gyakran használják krémek előállításához. Amellett, hogy a rizsolaj gyorsan felszívódik a bőrbe, számos más ideális tulajdonsággal is rendelkezik: Az oryzanol antioxidáns és UVA- és UVB-abszorbeáló hatása miatt a rizscsíraolajat elsősorban fényvédő termékekben és nappali ápoló krémekben használják. Emellett alig tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, ami a rizscsíraolajat oxidáció-stabil alapolajjá teszi. A rizscsíraolaj érzékeny bőrre való krémekben is használható. A fitoszterintartalom (amely a finomított olajban még mindig elég magas) elősegíti az olaj felszívódását a bőrbe, és megnyugtatja az irritált bőrt is.

Itt azonban szűz olajokat kell használni, mivel azokban lényegesen magasabb a jótékony összetevők tartalma, mint a finomított olajokban. Hidratáló tulajdonságai és kellemes bőrérzete révén az olaj az irritációra és bőrpírra hajlamos, érzékeny bőr számára is ideális kozmetikai termékekké teszi, ahol nyugtató és nyugtató hatást fejt ki.

Az enyhe rizscsíraolaj ezért könnyű bőrkrémekben és enyhe testápolókban is használható. Mellesleg alig komedogén, tehát nem segíti elő a mitesszerek kialakulását, ezért ebben a kontextusban is biztonságosan használható.

Termékek hirdetési partnere**

[amazon box=”B07CGSRH31″/]

Rizscsíraolaj természetes szappanokban

A rizscsíraolaj házi készítésű szappanok alapanyagaként használható. Akár 35%-ban is gond nélkül felhasználható. Az olaj nem teszi túl puhává a természetes szappant, és a habzást is pozitívan támogatja.

Tiszta rizscsíraolajos szappan

Lehetőség van tiszta rizscsíraolajos szappan főzésére is. A 100% rizscsíraolajból készült természetes szappan meglehetősen kemény vagy közepesen kemény, de egyenletes és sima textúrájú. A habzás kissé korlátozott, de a keletkező hab kellemesen krémes. A tiszta rizscsíraolajos szappan szerintem szagtalan, tehát az illata nagyon semleges. Ami a rizscsíraolaj szappant meggyőzővé teszi, az az, ahogy a mosás után a bőrön érzem. A bőr sima és puha, és a bőr általában ápoltnak érződik. Következtetés: A tiszta rizscsíraolaj szappan nem a legjobb az 1 olajos szappanok közül, de nem is a legrosszabb. Azonban jobb, ha a rizscsíraolajat mindig más olajokkal együtt használjuk a természetes szappanokban.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API