Ezekkel az utasításokkal könnyedén készíthetsz kakaós tejszappant.
Tejszappan recept
Nemrég készítettem egy nagyon szép szappant normál tehéntejből, kakaóvajból, mandulaolajból és kakaóporból. Köztudott, hogy a tejszappanok különösen táplálóak, és emellett szép, gazdag habot is képeznek. Ezt a természetes szappant azonban különösen táplálónak és kellemesnek találtam.
A tehéntej használata a tejszappanhoz jó ötlet. Olcsó és könnyen beszerezhető, és a száraz bőr számára is értékes szolgáltatásokat nyújt. Ez különösen hasznos a hideg évszakban, amikor a fűtés és a hideg miatt a bőr száraz és repedezett. A tej mellett az értékes növényi olajok és zsírok további táplálást biztosítanak. Ha türelmes vagy, és hagyod a természetes szappant kb. 6 hétig érlelődni, akkor egy igazán szépen tápláló, kellemes állagú szappant kapsz.
Szappanrecept: Készítsen saját tejszappant kakaóval
Mennyiség körülbelül 1 kg szappanhoz
- 300 g olívaolaj
- 250 g babassu olaj
- 150 g repceolaj
- 100 g pálmamagolaj
- 50 g kakaóvaj
- 50 g mandulaolaj
- 30g ricinusolaj
- A NaOH mennyiségét számold ki magad (én 8%-kal túlzsírosítottam)
- 280g fagyasztott teljes tej / tehéntej
- 1 teáskanál kakaópor (cukrozatlan)
- 20g PÖ étcsokoládé
Készítsd el a saját szappanodat – így kell csinálni
Ezen a ponton is szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy csak akkor készíts magadnak szappant, ha részletesen megismerkedtél a témával és tisztában vagy a szükséges biztonsági szabályokkal. Ebbe beletartozik a védőszemüveg és a kesztyű viselése is. Emiatt minden szappanreceptem, amelyet a természetes szappan- és kozmetikai termékek.de oldalon kínálok, csak olyan embereknek szól, akiknek már van tapasztalatuk a szappankészítésben, de ha még egyáltalán nincs tapasztalata, akkor azt tanácsolom, hogy töltse le a „Kreatív szappanok, könnyen elkészítheti saját magát” című e-könyvemet. Részletesen leírja, hogyan kell szappant készíteni, és mindent, amit tudni kell róla.
- Először is, a teljes tejet praktikus jégkockaformákban előző nap le kell fagyasztania.
- Másnap aztán már el is kezdheted a szappankészítést 😉 Készítsd elő az összes hozzávalót és a szappanformákat, és vedd ki a fagyasztott tejet a fagyasztóból.
- Mérjük le a tejet, majd adjuk hozzá a kiszámított mennyiségű NaOH-t. Kérjük, hogy óvatosan keverje össze, és csak adagokban öntse bele a NaOH-t. Ellenkező esetben a tejkockák nem fognak könnyen feloldódni.
- A lúgot ezután félreteheti (természetesen gyermekek és háziállatok elől elzárva).
- Ezután a szilárd zsírokat mérje egy serpenyőbe, és alacsony hőfokon, a tűzhelyen olvassa fel.
- Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és adjuk hozzá a növényi olajokat – a mandulaolaj kivételével.
- Amint a lúg és a zsírok elérik a 35 °C körüli hőmérsékletet, a szokásos módon összekeverheti őket. Ehhez adjuk a lúgot a serpenyőben lévő zsíros keverékhez.
- Az egész keveréket most már egy botmixerrel össze lehet keverni, és hagyni kell besűrűsödni. Amint a szappankeverék kissé besűrűsödött, belekeverheti a mandulaolajat és az illóolajat.
- Most vegyük a szappankeverék kb. 1/3-át, és színezzük be a kakaóporral.
- Ha akarod, márványozhatod a formába, vagy használhatod a praktikus edényes márványozási módszert (én így szoktam csinálni).
- Öntsd bele a szappanragasztót, és tedd a formát egy csendes, nem túl meleg helyre. Lehet szigetelni, de akkor csak takarékosan.
A szappant 24 óra múlva jól fel lehet vágni, és 4-6 hét múlva már használható lesz. Ha szereted a tejszappanokat, nézd meg a kecsketejes sz appan vagy a kancatejes szappan receptemet is.