A petrezselyem különösen népszerű szappanadalékként a gyógynövényes szappanokban. Tudja meg, mi az a petrezselyem, hogyan használhatja és hogyan termesztheti.
Petrezselyem mint szappanadalék
A petrezselyem (Petroselinum crispum) tipikus konyhai fűszernövény, és a metélőhagyma mellett talán a legismertebb fűszernövény, amely kellemes ízt ad a salátáknak, leveseknek és mártásoknak. Nem csoda, hiszen a petrezselymet már régóta ismerjük gyógynövényként is. A petrezselymet állítólag már a középkorban is ültették kolostorkertekben.
A petrezselyem az ernyősvirágúak családjába tartozik, ezért jellegzetes osztott levelei is vannak. A petrezselyem, amely a mediterrán térségben még vadon is terem, a konyhában fodros petrezselyemként vagy lapos petrezselyemként használható. A legtöbb ember azonban különösen a fodros változatot ismeri, és még a gyerekek is ismerik a fodros petrezselyem ízét és megjelenését.
A petrezselyem kétéves növény, amely akár 90 cm magasra is megnőhet. Az a nagyszerű benne, hogy különösen könnyen termeszthető a kertben, sőt még az erkélyen is. Kevés gondozást igényel, és nem feltétlenül kell a jól ismert „zöld ujjakkal” rendelkező emberek közé tartoznia ahhoz, hogy sikerrel járjon. A betakarítás után a sötétzöld levelekkel rendelkező szárak gyorsan visszanőnek, így még ősszel is bőségesen élvezheti a petrezselymet. A petrezselyem még ellenálló is, és védett helyen a szabadban is tartható.
Ha a petrezselymet szappanadalékként vagy a konyhában hozzávalóként szeretné használni, otthon is könnyen termesztheti és gondozhatja.
A petrezselyem felhasználása
A petrezselymet mindenki ismeri, mint tipikus konyhai fűszernövényt. Salátákban és – röviden felmelegítve – számos más ételben is használják. A hesseni „zöld mártás” jellegzetes összetevője is. A gyorsan elkészíthető zöldfűszermártás mindössze néhány összetevőből áll:
- 200 g vegyes fűszernövény (petrezselyem, cseresznye, zsázsa, borsikafű, bürök, metélőhagyma és sóska egyenlő arányban)
- 800 g teljes zsírtartalmú joghurt
- 150 g tejföl
- 5 keményre főtt tojás
- 1 teáskanál mustár
- 1 teáskanál só
- egy kis cukor
Petrezselyem természetes szappanokban
A petrezselyem a természetes szappanok kedvelt adalékanyaga, mivel sok más fűszernövénnyel és virággal ellentétben a petrezselyem a szappanban is megőrzi gyönyörű zöld színét. A legtöbb más gyógynövényhez hasonlóan a petrezselymet is hozzá lehet adni a szappanhoz olajkivonat formájában vagy finomra őrölve szappanragasztóban. A friss fűszernövények felhasználása előtt célszerű a finomra reszelt petrezselymet növényi olajjal leönteni, és egy éjszakán át áztatni. Alternatívaként szárított petrezselymet is használhat szappanadalékként.
1 Trackback / Pingback
Comments are closed.