Arganolaj természetes szappanokban és kozmetikumokban

Készítsen saját szappant argánolajjal

Panthenol a kozmetikumokban
A házi készítésű cukorbozót

A marokkói argánolaj kiváló növényi olaj a kozmetikumok számára. A hidegsajtolással nyert olaj magas arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, ezért számos bőrtípus számára jó. Az argánolaj azonban még ennél is többre képes, hiszen hajápolásra, körömápolásra és szappanösszetevőként is alkalmas. Szeretne többet megtudni az argánolajról? Akkor olvasson tovább:

Az argánolaj INCI-je: Argania Spinosa magolaj

Az argánolajról – kinyerés és eredet

Az argánfa ma már csak Dél-Marokkóban található meg. A fa több mint 80 millió éve nő Marokkóban. A múltban valószínűleg Dél-Európában és Észak-Afrikában is termett, de az éghajlatváltozás miatt onnan teljesen eltűnt. Ezért Marokkónak azt a területét, ahol az argánfa ma is virágzik, az UNESCO bioszféra-rezervátummá nyilvánította. A berberek tehát szüretelhetik és feldolgozhatják a fa gyümölcsét, de semmilyen körülmények között nem szabad megrázni, megsebesíteni vagy akár kivágni a fákat.

A kozmetikai és élelmiszeripar számára oly értékes olajat az argánfa által termelt mandulamagokból nyerik ki. A berberek nem tudják közvetlenül a fáról leszedni a gyümölcsöt, mivel az argánfa éles tövisekkel védi magát. A gyümölcsöt sem szabad levágni a fáról. Ma már csak speciális ültetvényeken használnak rázógépeket.

A gépi termelés mellett, amelyben a pörkölés és a préselés automatikusan történik, az értékes olajat még mindig kézzel állítják elő. A gyümölcsöt a földről szedik fel, megszárítják, majd kövek között összezúzzák. A gyümölcsmagokat ezután kézi malmokban pörkölik és őrlik. Az argánolaj kinyeréséhez az asszonyok az így nyert pépet vízzel addig forralják, amíg az olaj el nem válik, és le nem lehet hámozni.

Így kétféle argánolaj keletkezik: a pörkölt és a pörköletlen magokból. A pörkölt változatot főleg a főzéshez használják. A pörköletlen minőséget elsősorban a kozmetikumokban használják.

Az olaj legfontosabb összetevői

Az argánolaj – „Marokkó aranya” – és értékes összetevői a természet értékes ajándéka. Ennek a növényi olajnak a legfontosabb összetevői a telítetlen zsírsavak (80%), az A-vitamin, az antioxidánsok és a tokoferol.

A telítetlen zsírsavak különösen fontosak az egészséges sejtek, így az egészséges bőr és az erős haj szempontjából. A magas E-vitamin-tartalom táplálja a bőrt, és az öregedésgátló kezelésekben is bizonyított. A természetes antioxidánsok megőrzik a bőr és a haj rugalmasságát és vitalitását. A tokoferolok semlegesítik a szabad gyökök által okozott bőrkárosodást.

Felhasználás kozmetikumokban

A kozmetikumokban a gazdag olajat bőr- és hajápoló termékekben használják, mivel kiváló hidratáló hatással rendelkezik. Kiváló minőségű összetevői megnyugtatják a foltos, sérült vagy érzékeny bőrt. Hidratáló hatása megakadályozza a kiszáradást és ezáltal a bőr idő előtti öregedését. Ha hajápolásról van szó, az argánolaj különösen jótékonyan hat a száraz és törékeny hajra. Használható tiszta argánolaj, de számos argánolajat tartalmazó termék is létezik. Szappanokban, krémekben, krémekben és samponokban használják.

Az argánolaj emellett nem komedogén növényi olaj. Ezért ideális a foltos bőr ápolására is.

Milyen bőrtípusra alkalmas az argánolaj?

  • Különösen ajánlott a száraz és érett bőr ápolására
  • Allergiás bőrre is előnyös
  • Az argánolaj kiváló öregedésgátló olaj

Az argánolaj mellékhatásai

Az argánolaj kiváló minőségű és tiszta természetes termék, amelynek nincsenek ismert mellékhatásai. Ezért habozás nélkül felhasználható saját szappankészítéskor, tiszta bőr- és hajápolásként vagy krémek készítésekor.

Készítsen saját szappant argánolajjal?

Mivel az argánolaj az egyik legértékesebb olaj, és pozitív hatással van a bőrre, gyakran használják természetes szappanokban. Az argánolajjal készült természetes szappan különösen alkalmas az érzékeny bőrűek és az allergiások számára. Ez a finom bőrápoló termék regeneráló hatású és hidratálja a bőrt. Hidratáló tulajdonságai miatt különösen hatékony a természetes szappanokban. A meglehetősen drága olajat azonban a szappankészítésben csak a forró szappanosítás során történő szuperzsírosításhoz vagy hatóanyag-olajként használják.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

2 Comments

  1. Ein sehr schöner Artikel, der mich ermutigt hat, das mal selbst zu probieren! vielen dank!

1 Trackback / Pingback

  1. Palmölfreie Gärtnerseife mit Lorbeeröl | Naturseife und Kosmetik selber machen

Comments are closed.