Komedogén olajok – melyik olaj melyik bőrtípushoz való

A foltoknak kedvező növényi olajok

Komedogén olajok

A komedogén olajok pattanásokat okoznak. Ha növényi olajokat használsz bőrápoláshoz vagy saját krémeket készítesz, mindig ügyelj arra, hogy a megfelelő összetevőket válaszd. A növényi olajok és zsírok ugyanis különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, és nem minden olaj vagy zsír jó mindenkinek a bőrére. Vannak olyan olajok is, amelyek kedveznek a bőrhibák kialakulásának, vagyis olyan olajok, amelyek komedogén hatásúak. De mely olajok számítanak komedogénnek? És mely növényi olajokat használhatod szinte habozás nélkül?

Komedogén olajok – mik azok?

Ronda és kellemetlenek, ezek a bosszantó pattanások. Még a is még a comedo kifejezés is kellemetlenül hangzik. A legtöbb ember ismeri a comedót mitesszer néven ismert, fekete, elszíneződött faggyúdugó, amely a faggyúkiválasztó csatornában képződik A faggyúmirigy tüsző kiválasztó járatában.

Az ilyen komedogének minden bőrtípuson előfordulhatnak, és még az irigylésre méltóan sima, puha barackbőrű emberek is ismerik a csúnya mitesszereket. Azonban különösen a zsírosés kombinált bőrűek kerülnek rendszeresen kapcsolatba komedogénekkel.

Ezért különösen oda kell figyelnie arra, hogy mivel tisztítja az arcát és a testét. Ennek oka, hogy valójában rengeteg komedogén összetevő van, azaz olyan összetevők, amelyek állítólag kedveznek a komedogének kialakulásának. Más szóval elősegítik a mitesszerek kialakulását a faggyúmirigy tüszőkön, ezért a legjobb esetben is kerülni kell őket.

Természetesen ez nem vonatkozik minden bőrtípusra. A száraz bőrű emberek általában nem kapnak pattanásokat a komedogénnek számító összetevőktől. Ez azonban ebben az esetben sem mondható el általánosan. Mert minden bőr más és más. És így mindenkinek magának kell kipróbálnia, hogy mi jó neki és mi nem. Éppen ezért egyes olajok és egyéb összetevők csak gyaníthatóan elősegítik a mitesszerek kialakulását. Ez a tapasztalatokon alapul. Általánosságban elmondható, hogy egyetlen anyagról sem bizonyított tudományosan, hogy valóban komedogén hatású lenne.

Azonban, különösen a zsíros és foltos bőr esetében tanácsos elkerülni a komedogénnek tartott összetevőket. És ez a természetes összetevőkre is vonatkozik. A növényi olajok és hasonlók ugyanis szintén kedvezhetnek a mitesszerek kialakulásának. Ha tehát saját krémeket szeretnél készíteni, vagy tiszta növényi olajokat használsz bőrápolásra, érdemes tisztában lenned a komedogén olajokkal.

Mely összetevők számítanak komedogénnek?

Számos olyan kozmetikai összetevő, amely rossz hírbe került, itt különösen gyanús. Ezek közé tartoznak a szilikonolajok, a PEG-ek és a paraffinolajok. A komedogenitás tekintetében azonban a növényi alapú összetevők sem jobbak. Még az olyan népszerű növényi olajok, mint a kókuszolaj és a búzacsíraolaj is igen magas komedogenitási fokkal rendelkeznek.

Mivel azonban a növényi olajok és zsírok csodálatos bőrápolási termékek, nem száműzhetjük őket teljesen a fürdőszobából. A növényi olajok és számos zsír és vaj ugyanis számos bőrápoló termék alapját képezik. A tiszta olajokat sminkeltávolításra vagy arctisztító olajként használjuk a bőr tisztítására. Sok olajat tisztán is alkalmazunk, és bőrápolásra használunk.

De természetes növényi zsírokat és olajokat használunk krémek és testápolók adalékanyagaként, masszázsolajként és testvajakban is. Ez tulajdonképpen jó dolog. Ha azonban hajlamos vagy a bőröd hibásodására, tudnod kell, hogy mely olajok és zsírok komedogén anyagok. Nem minden olaj és zsír okoz pattanásokat. Sok zsír és olaj még csökkenti a foltok kialakulását és gátolja a gyulladást.

A népszerű növényi olajok és zsírok komedogenitási szintjéről itt talál áttekintést:

Nagyon magas komedogenitási fokú növényi olajok

Egyes növényi olajok és zsírok erősen komedogénnek minősülnek. Ha lehetséges, ezeket nem szabad tisztán arcápolásra használni a zsíros és foltos bőrön. A krémekben és olajkeverékekben a legjobb, ha csak nagyon kis adagokban használjuk őket. Ezért a következő komedogén olajokat lehetőleg kerülje, vagy csak takarékosan használja őket, ha zsíros és hibás a bőre:

Száraz vagy normál bőre van? Akkor nem kell száműznie ezeket a valójában nagyon jó minőségű növényi olajokat és zsírokat. A száraz bőrtípusoknak és a nagyon komplikációmentes bőrű embereknek általában nincs problémájuk ezekkel a növényi olajokkal és zsírokkal.

A kakaóvaj nagyon népszerű a testápolási termékekben és a szilárd kozmetikumokban. A kakaóvajat például arra használják, hogy a tápláló fürdőtermékeknek vagy a szilárd testvajnak kellő szilárdságot adjanak. A legfontosabb itt is a kipróbálás. Ha a testén, a hátán vagy a dekoltázsán hajlamos a hibás bőrre, akkor a kakaóvajat tartalmazó gazdag testvajak kevésbé lehetnek megfelelőek az Ön számára.

Közepes vagy magas komedogenitású növényi olajok

  • Sárgabarackmagolaj (a népszerű alapolaj jobb a normál és enyhén száraz bőrre)
  • Mandulaolaj (kiváló alapolaj normál, száraz és érzékeny bőrre)
  • Mangóvaj
  • Esti primulaolaj (érett bőrre, mint hatóolaj)
  • Olívaolaj (jó ápoló olaj a haj és a köröm számára)
  • Barackmagolaj
  • Szezámolaj (klasszikus masszázsolaj, jobb, ha nem használjuk hátmasszázshoz, ha hajlamos a hátunkon a bőrhibákra)
  • Mustárolaj

Nagyon alacsony komedogenitású olajok

Kerülje a komedogén olajokat a zsíros és foltos bőr esetében

Mint láthatod, rengeteg olyan olaj van, amelyet szinte habozás nélkül használhatsz. Természetesen minden bőr más és más. Ezért még mindig előfordulhat, hogy egy növényi olajat a nem komedogén listáról kevésbé tolerálsz, vagy akár pattanásokhoz vezet. A komedogén olajok ezen listája azonban minden bizonnyal támpontot adhat a megfelelő növényi olajok helyes kiválasztásához.

Ha zsíros és foltos a bőre, mindenképpen kerülje az erősen komedogén olajok listáján szereplő növényi olajokat, különösen a búzacsíraolajat és a lenmagolajat. Ezek ugyanis erősen komedogén hatásúak. A népszerű kókuszolajat és a sok receptben használt kakaóvajat is kerülni kell.

A sheavaj lehet egy alternatíva. A sheavaj nem komedogén és különösen enyhe, jól tolerálható és számos értékes összetevőben gazdag. A kókuszolajat cserélje például babassu olajra. A babassuolaj a kókuszolaj remek alternatívája a szappanokban is. A kókuszolajat ugyanis habosítószerként használják a házi készítésű szappanokban. Ezért adja a szappannak a gazdag habzást, ami fontos a bőr tisztításához. A babassuolaj itt is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, de anélkül, hogy komedogén lenne.

Alapolajként pedig használjon szőlőmagolajat és argánolajat.

Komedogén olajok száraz bőrre

Mint már említettük, a komedogén olajok nem feltétlenül „rosszak” minden bőrtípus számára. Ennek oka, hogy a komedogén listán szereplő számos olaj különösen értékes tulajdonságokkal rendelkezik a bőrön. A búzacsíraolaj és az avokádóolaj nagyszerű bőrápoló olajok az érett és ráncos bőr számára.

A búzacsíraolaj véd a bőr idő előtti öregedése ellen, és gyakran használják a hegek ápolásában is. Nagyszerű olaj például a striák elleni termékekben.

Az avokádóolaj szintén jó bőrápoló olaj a száraz, hámló bőrre és a hegekre.

Nem arról van tehát szó, hogy teljesen el kell kerülni a komedogén listán szereplő olajokat. Ehelyett inkább a komedogén növényi olajokat érdemes minél inkább elkerülni, ha zsíros a bőröd. A száraz bőrű embereknek általában nincs problémájuk ezekkel az olajokkal és zsírokkal. Az említett olajok gyakran a normál bőrre és az érzékeny bőrállapotokra is jók.

Komedogén olajok a testápoláshoz

Mint most már tudod, a komedogén növényi olajok és zsírok nem rosszak. Egyszerűen csak nem minden bőrtípusra alkalmasak. Mindazonáltal a komedogénnek minősített olajok és zsírok is nagyszerű bőrápolási összetevők, és jól használhatók száraz és normál bőrön.

A pattanások és foltok főként az arcon, a nyakon, a dekoltázson és a háton jelentkeznek. Hajlamos a zsíros bőrre és a pattanásokra? Akkor valószínűleg ismeri azt a problémát, hogy a test ezen területein is kialakul a hibás bőr. A karokat, a hasat és a lábakat azonban például általában nem érintik a foltok. Ezért a testápoláshoz gond nélkül használhatod a komedogén kategóriába sorolt anyagokat is. Szeretne saját maga gazdag krémet vagy testvajat készíteni a száraz lábakra és lábfejekre? Akkor természetesen bármilyen zsiradékot használhat, beleértve a komedogénnek minősített kakaóvajat, a kókuszolajat, amely kiválóan kenhető, vagy a búzacsíraolajat, amely nagyon gazdag és tápláló.

Egyéb komedogén anyagok

Nem csak a zsírok és olajok okozhatnak pattanásokat. Sok más anyagot is használnak a bőrápolási termékekben. És ezen összetevők közül sokan elősegítik a foltok kialakulását. Ide tartoznak például a PEG-ek és a szilikonolajok, de a különböző emulgeálószerek és felületaktív anyagok is. Ezért nem könnyű megfelelő bőrápoló vagy tisztító terméket találni. Azonban egyre több gyártó jelzi, hogy egy-egy termék nem komedogénnek minősül-e.

Gyakran elmondható azonban, hogy a kevesebb több. Ha problémás a bőröd, próbálj meg sós szappant vagy tonizáló szappant használni az arctisztításhoz. Hidratálóként például tiszta tüskeolajat tudok ajánlani. Nem zsíros, nem komedogén, és kiváló bőrápoló hatású. Remek alapot ad a sminkeléshez. Reggel és este tisztító szappan, nappalra és éjszakára könnyű hidratáló krém. Időnként egy-egy agyagból vagy gyógyföldből készült arcmaszk. A bőrnek ennél többre nincs is szüksége.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

1 Comment

  1. Hab in meiner Haut Not, extrem ölig und trotzdem trocken, Wechseljahrehaut furchtbar, Walnussöl genommen. Das gute für die Küche, Bingo. So kann’s gehen. Hagebutte, Aprikose, Rose, argan sheabutter, alles hat nix genützt. Komisch aber die Natur hat eben für jeden was dabei. Gut so. Ich versuche es noch mit Seife wieder selber herstellen. Hoffe das ich da auch noch fündig werde.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*