Arganolaj Marokkóból – testnek, elmének és léleknek

Arganöl aus Marokko
© luisapuccini - stock.adobe.com

A marokkói argánolajat, amely aranylóan csillogó színű, enyhén diós ízű, egyre gyakrabban használják a világnak ezen a részén. A Marokkóban évszázados hagyományra visszatekintő olaj az 1990-es évek végén jutott el Európába, és fokozatosan egyre népszerűbbé vált nálunk.

Marokkóban az olaj már régóta egy egész iparágat hozott létre: az argánfák gondozásától kezdve a betakarításon, a termelésen és a szállításon át sok ezer ember él ma már az argánolajból.

Az argánolajat** az argánfa argángyümölcséből nyerik. A fa csak 2 évente hoz gyümölcsöt. A gyártási folyamat több mint bonyolult, és általában még mindig kézzel végzik a marokkói berber nők. A hagyományoknak megfelelően. Körülbelül 8 óra kézi munka és 30 kg argánfa termése szükséges 1 liter olaj előállításához. Ez magyarázza azt is, hogy a jó minőségű argánolaj az egyik legdrágább növényi olaj.

Marokkói argánolaj – a bőr, a haj és az ízlelés számára

Az argánolaj alkalmazási területei a bőr és a haj testápolásra (természetes kozmetikumok) és a konyhai felhasználásra oszthatók.

Arganöl in der Kosmetik
Az argánolaj előállítása

A Marokkóból származó pörkölt argánolaj, ahol a diót röviddel a gyártás előtt tűzön megpörkölik, különösen népszerű a konyhában, ahol meleg és hideg ételek, például friss saláták vagy ízletes desszertek finomítására használják. Diós ízével minden ételnek ad egyfajta fűszert.

A fő alkalmazási területe azonban egyértelműen a testápolás. Használható tiszta, pörköletlen olajként vagy feldolgozva krémekbe, samponokba, kezelésekbe, kondicionálókba, arcpakolásokba és sok más kozmetikai termékbe. Természetesen a tiszta argánolajat házi kozmetikumokban is használhatja. Nagyon magas telítetlen zsírsavtartalmának és olyan összetevőinek köszönhetően, mint az A-vitamin és az antioxidánsok, az argánolaj kiváló bőrápoló olaj a száraz, érzékeny és érett bőr számára. Az argánolaj még szappanokban is felhasználható. Meglehetősen magas ára miatt azonban nem alapolajként, hanem inkább hatóanyagként vagy szuperzsírosító olajként használják a házi szappanokban.

A bőrápolásban azonban tiszta olajként is ajánlott a használata: egyszerűen masszírozzuk be finoman az érintett bőrfelületekre, vagy masszírozzuk be éjszakára a hajba vagy a hajvégekbe, és másnap reggel mossuk ki újra – pl. az Arganoel-Zauber argánolajos samponjával.

Arganolaj Marokkóból – vigyázzon a reklámokkal!

Nem mindenhol, ahol azt hirdetik, hogy „argánolajjal”, valóban jelentős mennyiségű argánolajat tartalmaz! Mára a kozmetikai reklámipar is felismerte az argánolaj népszerűségét a felhasználók körében. Sajnos ez azt eredményezte, hogy sok terméket úgy reklámoznak, hogy argánolajat tartalmaz.

Azonban ritkán vagy soha nem egyértelmű, hogy valójában mennyi olajat tartalmaznak. Egy 250 ml-es testápoló krém például csak 0,1 % argánolajat tartalmazhat. Ez 0,25 ml-nek felel meg – ez nevetségesen kis mennyiség. Ha bizonytalan, nézze meg az INCI-listát (kozmetikai összetevők nemzetközi nómenklatúrája) a kozmetikai termék palackján. A gyártóknak itt kell felsorolniuk a termék összes összetevőjét, csökkenő sorrendben, a termékben való tartalmuk szerint. Az argánolaj INCI-neve Argania Spinosa olaj vagy Argania Spinosa magolaj . Ha ezt a nevet az INCI-lista alján találja, akkor feltételezheti, hogy a termék csak nagyon kis mennyiségben tartalmazza a kiváló minőségű olajat. Az ilyen termékekben a drága olaj általában csak azért szerepel, hogy a gyártó megemlíthesse a csomagoláson. A végtermékben azonban nincs valódi előnye.

Ennek ellenére mégis lehet reklámozni. De hogyan védekezhetnek a fogyasztók? Ez viszonylag nehéz, nincs egyszerű recept.

Az első mutató a termék ára: egy 2,3 vagy 4 euróért kínált 100 ml-es termék aligha tartalmazhat jelentős mennyiségű argánolajat. Az argánolaj nagyon drága – a világ egyik legdrágább olaja – a korlátozott termésmennyiség és a bonyolult gyártási folyamat miatt.

Ha tiszta argánolajat szeretne vásárolni Marokkóból, akkor nézze meg a Dragonspice.de ** webáruházat a természetes olajok, zsírok, illóolajok, gyógynövények és egyéb termékek nagyszerű boltját.

De miért olyan népszerű az argánolaj?

Gazdag E-vitaminban, bizonyítottan antioxidáns hatású, értékes nedvességet biztosít, és hosszú távon erősíti a bőr- és hajsejteket. A sérült haj már viszonylag rövid használat után érezhető pozitív változáson megy keresztül.

Különböző betegségek kezelésére is használják, például neurodermitisz (viszketés csökkentésére) vagy pikkelysömör kezelésére.

Argánolaj – a csodaszer mindenre?

Sajnos nem ez a helyzet. Minden test, minden ember, minden szervezet másképp működik és másképp reagál. Ami az egyik embernél nagyszerűen működik, az a másiknál egyáltalán nem biztos, hogy működik – vagy ami még rosszabb, kiütést vagy hasonlót okozhat.

Az argánolajat sok minden ellen nagyon sikeresen alkalmazzák, de mindenkinek magának kell kitalálnia, hogy az argánolaj az a megoldás, ami neki beválik.

Az argánolaj vásárlásakor figyelembe veendő dolgok

Mint már leírtuk, az argánolaj nagyon drága más olajokhoz, például az olívaolajhoz képest. Ezért gyanakodni kell az olyan ajánlatokra, ahol 100 ml csak 5 vagy 6 euróba kerül. Ez felvetheti a gyanút, hogy gyengébb minőségű olajat adtak hozzá. Sajnos a jól ismert olívaolaj esetében gyakran ez a helyzet (amint azt a szaklapok különböző cikkeiben vagy az interneten olvashatjuk).

Az illatának enyhén diósnak kell lennie. Egyesek a szagot enyhén „dohosnak” érzékelik. Ez rendben van, és az olaj abszolút minősége mellett szól. Ez az illat az alkalmazás után nagyon gyorsan, néhány percen belül eltűnik.

Általában az olaj szaga tételenként kissé eltérő. Ez a természetes gyártási folyamatnak köszönhető. Az argánmagot az érettség különböző fázisaiban dolgozzák fel. Hasonlóan az almafához: minden alma a fán kissé más ízű. Attól függően, hogy mennyi napot stb. kapott. Tehát nem kell aggódnia, ha itt apró különbségeket vesz észre. Ellenkezőleg, ez a tiszta, kiváló minőségű argánolaj természetes minősége mellett szól.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API