Bojtorjángyökér olaj krémekben, szappanokban és co

A bojtorjángyökér olaj, mint adalékanyag a házi kozmetikumokban

Klettenwurzelöl
© M. Schuppich - stock.adobe.com

INCI bojtorjángyökér olaj: Articum majus

A bojtorján gyökeréből kivont olajat hagyományosan korpásodás, hajhullás, száraz haj és hibás bőr kezelésére használják. Németországban még mindig meglehetősen ismeretlen a tömegek számára, de a kereskedelemben időnként megtalálható hajápolási termékek összetevőjeként, vagy tisztán kínálják a fejbőrbe és a hajba történő masszírozáshoz. A bojtorjángyökérolaj krémekben és szappanokban is használható. Ebben a cikkben többet megtudhatsz a hatóanyag-olaj pozitív tulajdonságairól és arról, hogyan használhatod fel a kozmetikumokban és a szappankészítésben.

A bojtorján mint gyógynövény

Az Asteraceae családba tartozó bojtorjánt bizonyára mindenki ismeri meglehetősen bosszantó tulajdonsága miatt: szeret „belekapaszkodni” a ruházatba, a szőrbe és a kutyaszőrbe, és nehezen eltávolítható. A bojtorján Németországban elterjedt. Sok út szélén nő, ezért aligha veszi észre valaki. Pedig a növény nagyon hatékony kozmetikum és értékes gyógynövény. Valószínűleg mindenki ismeri a bojtorjángyökér hajolajat, amelyet a Beiersdorf cég évtizedek óta gyárt. A bojtorján – vagy inkább a bojtorjángyökér – pozitív tulajdonságai felismerhetők ennek az olajnak az alkalmazási területeiről. Állítólag segít a korpásodás és a viszkető fejbőr ellen, valamint hatékony a hajhullás ellen.

A bojtorjángyökérolaj alkalmazási területe

A bojtorjángyökeret kozmetikai célokra használják, és vagy vizes kivonatokká, vagy hatóanyagú olajokká dolgozzák fel. A macerálással nyert bojtorjángyökér-olaj krémekben és természetes szappanokban is felhasználható. A kenőcsökben és krémekben elsősorban a repedezett és kicserepesedett bőr, valamint az ekcéma kezelésére használják. Azonban a zsíros bőr is profitál a hatékony olajból. Bőr- és hajszappanokban is használják.

Mivel azonban a bojtorjángyökérolaj különösen hatékony a korpásodás, a szárazság, a viszketés, sőt a hajhullás ellen, természetesen samponokban és hajszappanokban is használható. Az olaj jó adalékanyag a ma már népszerű samponbárokban is.

A felületaktív anyagokat tartalmazó folyékony samponokban viszont jobb lenne vizes bojtorjángyökér-kivonatot használni. A bojtorjángyökér-olaj tisztán is alkalmazható. Természetes kondicionálóként hat a töredezett hajvégekre, nyugtatja a fejbőrt és táplálja a hajat.

Termékek reklámpartnere**

[amazon box=”B088N7B6NH,B086R98PXR”/]

Bojtorjángyökér olaj természetes szappanokban

A bojtorjángyökérolaj ezért predesztinált a hámló és viszkető fejbőrre ható hajszappanokban való felhasználásra. Ha természetes szappanban akarjuk használni, készíthetünk OHP szappant, és az alaphoz adhatunk egy kis mennyiséget az olajból. A szappanban lévő tulajdonságok mindig az olajkivonat alapolajától függnek. Gyakran használnak semleges olajat, ami szintén eléggé „semlegesen” viselkedik a szappanban. Nem teszi azt puhává, zsírossá vagy hasonlóvá. Azonban egy hatóanyagos olaj magasabb ára miatt ezeket általában amúgy is csak kis dózisban használják.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

1 Comment

  1. Die Ernährung spielt auch eine wichtige Rolle um den Haarwachstum zu fördern bzw. den Haarausfall zu vermeiden.

Comments are closed.