Macerátok vagy hatóanyagot tartalmazó olajok

Növényi kivonatok előállítása és felhasználása

Parfum selber machen Mazerate selber machen
© Floydine - stock.adobe.com

Az olajkivonatot vagy vizes vagy alkoholos növényi kivonatot macerátumnak nevezzük. A macerátumot nagyon jól használhatja házi kozmetikumokban, vagy az olajkivonatot forró szappanosításban szuperzsírozáshoz használhatja.

Mazerátum – miért, miért, miért?

A macerátum általában olyan növényi kivonat, amelyet különböző oldószerekkel nyerhetünk. Az oldószer kiválasztása attól függ, hogy a növény vagy növényi rész mely összetevőit szeretnénk feloldani. Ha lipofil (zsírban oldódó) anyagokat szeretnénk feloldani, akkor a macerátum oldószereként olajat használunk. Egy ilyen olajos kivonatot otthon is könnyen elkészíthet. Hogy ez pontosan hogyan működik, azt ebben a cikkben leírtuk. A nem lipofil anyagokat vízzel oldjuk fel.

Ugyanilyen egyszerűen készíthetünk macerátumot vízzel vagy alkohollal is. Ideális esetben a vizet és az alkoholt oldószerként kombinálni kell, mivel a víz önmagában gyorsan csírázna. Víz és alkohol kombinálásával nemcsak vízben oldódó, hanem zsírban oldódó hatóanyagokat is ki lehet vonni a növényből. Az alkoholtartalomnak mindig legalább 30%-osnak kell lennie, lehetőleg többnek. Fontos továbbá, hogy a növényi kivonatot sötét, jól záródó edényben tároljuk, és egy éven belül fogyasszuk el.

Saját macerátum készítése alkohollal

A növényi kivonat készítésében az az izgalmas, hogy a saját kertedből vagy erkélyedről származó különböző növényekkel és növényi részekkel kísérletezhetsz. Vége a kedvenc gyógynövényeid szezonjának? Semmi gond, hiszen egy friss növényi kivonattal vagy olajos kivonattal akár egy évig is megőrizhetjük a növények értékes összetevőit. Íme, hogyan készítsünk vizes-alkoholos növényi kivonatot:

  1. Gyűjtsük össze a gyógynövényeket, virágokat, gyökereket stb., tisztítsuk meg alaposan, és hagyjuk állni egy napig. Alternatívaként szárított növényi részek is felhasználhatók.
  2. A kívánt növényt durván aprítsa fel, mivel így az oldószer közvetlenül a növényi sejtekbe hatolhat.
  3. Készítsen 50:50 vagy 80:20 arányban oldószert. használjon 70%-os alkoholt és vizet.
  4. öntsön 1 rész növényt és 5 rész vizes-alkoholos oldatot egy jól záródó üvegbe, és tárolja sötét helyen.
  5. Hagyja a kivonatot egy hétig sötétben, és időnként jól rázza fel.
  6. Egy hét elteltével öntse át a macerátumot egy kávé- vagy teaszűrőn, és a folyadékot töltse sötét borostyánszínű üvegekbe. Ne felejtse el jól felcímkézni az üveget.

Hogyan használjam a macerátumot?

A macerátumok hatóanyagokban gazdagok, és nem szabad őket magas hőmérsékletnek kitenni. Ha a hatóanyag-kivonatot – akár vizes, akár olajos oldószerrel – egy krémhez szeretné hozzáadni, akkor azt hűtés után kell hatóanyagként hozzáadni. A kivonatot tehát csak akkor szabad belekeverni, ha a krém már emulgeálódott és kb. 30°C-ra lehűlt.

A növényi kivonatok csak korlátozottan alkalmasak szappanokban való felhasználásra. Mivel a szappanosítás mindig erős hő hatására történik, az érzékeny hatóanyagok a szappanosítási folyamat során megsemmisülnének. A szappanok beolvasztásakor és új formába öntésekor azonban felhasználhatók a hatóanyag-olajok. A szappan felolvasztása után, amint a szappanmassza langyos, hozzáadjuk a hatóanyag-olajat.

Hol szerezhet be kiváló minőségű növényi kivonatokat?


Dragonspice Naturwaren

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API