Műanyagmentes kozmetikumok – szappanok, samponok és társaik

Szilárd szappanok és társaik a kozmetikai termékek csomagolási hulladékai ellen

Plastikfreie Kosmetik
Kép ebaso :Pixabay

A műanyaghulladék szennyezi környezetünket. Az óceánokba kerül, és ennek következtében tengeri élőlények ezrei pusztulnak el a hulladék miatt. Úgy tűnik azonban, hogy a műanyaghulladék kérdését lassan, de biztosan egyre céltudatosabban kezelik, és egyre több ember érdeklődik a probléma iránt. Sokan ezért aktívan igyekeznek minden lehetséges helyen csökkenteni a felesleges külső csomagolásokat. A műanyagmentes kozmetikumok azonban még mindig ritkaságnak számítanak. Ennek oka, hogy a legtöbb kozmetikumnak szüksége van egy üvegre. Különösen a tusfürdők, samponok és kézmosószerek. De itt is vannak alternatívák!

Kozmetikumok műanyag nélkül

A jól ismert LUSH cég megmutatta az utat: csomagolás nélküli vagy legalábbis fenntartható csomagolású kozmetikumok! A csomagolás, különösen a műanyag csomagolás csökkentése és minimalizálása ma aktuálisabb, mint valaha.

A LUSH dicséretes úttörőnek számít ezen a téren. A vállalat papír hordtáskákat vagy biológiailag lebomló fóliát és újrahasznosítható anyagokból készült kozmetikai csomagolást használ.

Az ilyen csomagolásoknál is jobbak azonban azok a kozmetikai termékek, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak külső csomagolást, legfeljebb papírhüvelybe csomagolva. Mert ha mindannyiunknak sikerül legalább a külső csomagolás egy részét megspórolni, és alternatívákat választani, az már nagy lépés a jó irányba.

Szappanok, tusfürdők, szilárd samponok – kozmetikumok műanyag nélkül

A csomagolási hulladék csökkentése érdekében választhatjuk a műanyag nélküli szilárd kozmetikumokat. Ha folyékony tisztálkodószerek helyett szappanrudakat használsz az arc, a haj és a kéz tisztítására, az igazán egyszerű módja annak, hogy sok hulladékot spórolj meg. A karácsonyi piacra látogatva például szappannal is feltöltheti a készleteit. Az ilyen piacokon mindig van egy szappanos stand, ahol nagyszerű és illatos szappanokat kínálnak, amelyek általában teljesen csomagolatlanul vannak kiállítva.

Gondoljon csak bele, hány üveg tusfürdő, sampon és szappan van a dobozokban folyékony kézmosó szappant használsz. Aztán számolja ki ezt a mennyiséget az egész családodra. Mindezeket a termékeket nagyon gyorsan lecserélheti, egyszerűen és olcsón.

A kéz- és arcmosást egyébként is szappannal javasoljuk. A szappan előnye, hogy értékes olajokkal hidratálja a száraz bőrt. A természetes növényi olajos szappanok szuperzsírtartalma táplálja a bőrt mosakodás és zuhanyzás közben. Észre fogja venni, hogy egyre kevesebb kézkrémre vagy testápolóra lesz szüksége, amint elkezd szappannal tisztálkodni. Ezzel a csomagolási hulladékot is megspórolja.

A természetes szappannal való tisztálkodás azonban nemcsak a száraz bőrre, hanem a pattanásos, foltos és zsíros bőrre is ideális. Egyszerűen készítsd el a szappant magad, és szabd a szappanrudat a bőrtípusodnak megfelelően. A sós szappanok például nagyon alkalmasak a zsíros bőrre és a pattanásokra. Ha nem szeretnél saját magadnak szappanokat és kozmetikumokat készíteni, természetesen számos nagyszerű természetes termék vásárolható.

Akár magad készíted, akár vásárolsz, alapvetően egyetlen darab szappannal megtisztíthatod a kezed, a tested, az arcod és még a hajad is. A szappan rendkívül gazdaságos, egy rúd örökké kitart. Ezzel nem csak rengeteg hulladékot, de rengeteg pénzt is megspórolhatsz.

Műanyagmentes kozmetikumok – sampon és borotvaszappan

Reggel felkelni és elsőként zuhanyozni – valószínűleg a legtöbb háztartásban így indul a nap. De mi lenne, ha a sampon és a tusfürdő flakonok és persze a dobozos borotvahab helyett egyszerűen csomagolásmentes kozmetikai termékeket használnánk? Hatalmas könnyebbség a környezet számára. Átlagosan minden német évente körülbelül 20 csomag tusfürdőt és sampont használ el. Ez évente több mint 35 000 tonna műanyaghulladékot jelent csak a tusfürdők csomagolásából. És ne feledje, ez a szám csak a német fogyasztókra vonatkozik.

Ha belegondolunk, ha mindenki csak egy kicsit is megspórolna ebből a csomagolásból, az óriási mennyiséget jelentene. Ezért tényleg érdemes átgondolni a saját fogyasztásunkat, és megfontolni, hogy mely termékeket cserélhetnénk le. Ne feledje azt sem, hogy a folyékony tusfürdők, samponok és kézmosó szappanok szilárd alternatívái sokkal gazdaságosabbak. Ráadásul nem is lehet túladagolni őket. A legtöbb fogyasztó különösen a samponokat és a tusfürdőket adagolja túl. Vagy tényleg csak a mogyorónyi mennyiségű sampont használja a hajára, ahogyan azt gyakran ajánlják? Így hosszabb ideig használhatja a szilárd termékeket, és gyorsan sok pénzt takaríthat meg.

Zuhanyzselés flakon, sampon, folyékony kézmosó szappan, folyékony arctisztító termék és borotvahab, valamint fürdőhab és testápoló – mindezeket a hulladékot termelő termékeket könnyedén lecserélheti szilárd alternatívákra. Használjon szilárd szappanokat kéz- és arctisztításhoz. A legjobb, ha zsírokból, olajokból és lúgoldatból álló természetes szappanokat használsz. Hamarosan rá fogsz jönni, hogy ezekkel a kozmetikai termékekkel nemcsak rengeteg hulladéktól kímélheted meg magad, de a természetes szappanok a bőrödnek is nagyon jót tesznek.

A magasabb szuperzsírtartalmú szappanok alkalmasak kézmosó szappanként. Egyszerre tisztítanak és táplálnak, a száraz kezek pedig gyorsan újra puhák és rugalmasak lesznek. Ha problémái vannak a bőrével, használhat más szappant is az arcához. Minden bőrtípushoz létezik megfelelő arcszappan, csakúgy, mint a hagyományos arctisztító termékekhez.

Hajának tisztítására használhatja a jelenleg népszerű szilárd samponokat. A természetes hajszappanok alternatívát jelentenek. A különbség a termékek összetételében rejlik. A hajszappanok vagy samponszappanok valódi szappanok. Zsírokból és olajokból, valamint marónátronból állnak. A kézmosó és arcszappanokkal ellentétben azonban kevésbé zsírosak. A szilárd samponok viszont elvileg hasonlóak a folyékony samponokhoz. A szilárd samponok ugyanis felületaktív anyagokat tartalmaznak, amelyek tisztítják a hajat és a fejbőrt. Különböző változatokban kaphatók, hogy megfeleljenek a hajtípusnak. Alternatívaként otthon is készíthet szilárd samponokat és természetesen samponszappanokat.

Még borotválkozáshoz is vannak szilárd termékek. Ezek gyakran szappanok. Az arc és a test borotválásához használt borotvaszappanoknak pedig a csomagolási hulladék csökkentésén kívül más előnyei is vannak: glicerin tartalmuk puhítja a szőrt, és megkönnyíti a borotválkozást. Könnyű olajosságuknak és természetes glicerin tartalmuknak köszönhetően hidratálják a bőrt és csökkentik a bőrirritációt. Az olyan természetes összetevők, mint az illóolajok, agyagok és növényi kivonatok megakadályozzák az irritációt.

Milyen folyékony kozmetikumokat helyettesíthetünk szilárd kozmetikumokkal? Kozmetikumok?

Szilárd szappanok az arc-, haj- és testtisztításhoz – mit mik az előnyei?

  • Gazdaságosabb a használata
  • Helyi tisztítás, mivel a szappan nem folyik szét kontrollálatlanul a testen, így az érzékeny, száraz bőrfelületeket is tisztítja és kiszárítja
  • Túladagolás nem igazán lehetséges, ami különösen hasznos a száraz, érzékeny bőr és az olyan bőrproblémák, mint a neurodermitisz esetében
  • Zsírokból, olajokból és lúgból készült természetes termék
  • A természetes szappanoknak nincs szükségük tartósítószerekre, és gyakran színezékek vagy más felesleges adalékanyagok nélkül kaphatók

Csomagolásmentes kozmetikumok – újragondolásra van szükség

Természetesen jelenleg nem lehetséges kizárólag műanyagmentes termékeket vásárolni. Mert még ha szilárd szappanokat, tusfürdőket, szilárd samponokat és hasonlókat használunk is, akkor is keletkezik máshol műanyaghulladék. Még ha csak magunk készítenénk is a termékeket, a szükséges alapanyagokat akkor is csomagolnánk. Gyakran műanyagba is.

De ha egyszerűen csak egy kicsit körültekintőbben és tudatosabban vásárolunk, valójában rengeteg hulladékot megspórolhatunk. Fontos, hogy erre szemet fejlesszünk, és ne csak az első szembejövő vagy a legolcsóbb terméket válasszuk.

Minden német állampolgár 2016-ban átlagosan mintegy 38 kilogramm műanyag csomagolási hulladékot fogyasztott. Szinte ijesztő felismerni, hogy évente mennyi hulladékot termelünk meggondolatlan fogyasztásunkkal. Pedig már az is sokat számítana, ha mindannyian odafigyelnénk a műanyaghulladék problémájára a mindennapjainkban és vásárlásaink során, és elkerülnénk az értelmetlen csomagolású termékek vásárlását. Ez pedig a kozmetikumok esetében is lehetséges, még olyan termékek esetében is, amelyekre sokan nem is gondolnának.

Persze nem mindenkinek kell a kedvenc samponját szilárd termékre cserélnie, vagy csak saját szappant készítenie. Nem, én sem teszem ezt. De egyre jobban odafigyelek a mindennapjaimban arra, hogy egyszerűen kevesebb műanyaghulladékot termeljünk. Őszintén szólva ijesztő volt, hogy havonta mennyire tele van a műanyag kukánk. Ha legalább megpróbálsz valamennyire csökkenteni a hulladék mennyiségét, akkor máris nagy lépést tettél a jó irányba. És úgy tűnik, a gyártók is egyre jobban teljesítenek.

És gyakran az is sok pozitív hatással járhat, ha kipróbálsz valami mást. A folyékony kézmosószerek kerülése például kifejezetten ajánlott. A természetes szappanok sokkal többet tesznek a bőrért, és ugyanolyan jól tisztítanak. A szappanok a test tisztítására is ideálisak, mivel csak ott tisztítanak, ahol szeretnénk, és egyszerre gazdaságosak és táplálóak. Mivel ma már számos szilárd kozmetikai terméket is találunk a különböző webáruházakban, sőt, a jól ismert drogériákban is, a fogyasztók számára egyre könnyebbé válik, hogy műanyagmentes kozmetikumokat vásároljanak, és aktívan támogassák a tiszta környezetet.

Miért ne próbálnánk ki tehát?

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*