Borsmenta – energizáló és antibakteriális

Borsmenta a konyhában és a kozmetikumokban

Borsmenta szappan Borsmenta a kozmetikumokban

A borsmentát (Mentha Piperita) a gyerekek már ismerik teafűként vagy édességek ízesítőjeként. De ennél sokkal többre is képes! A borsmentát kozmetikumokban, például házi készítésű szappanokban is használják. Borsmenta a kozmetikumokban? Tudjon meg többet itt:

Kevés olyan növény van, amelyet erősebben társítunk a frissességhez, mint a borsmentát. Nem ez az egyetlen ok, amiért a borsmenta nagyon alkalmas a természetes szappanokban és kozmetikai termékekben való felhasználásra. Egy sor betegség és panasz ellen is segít.

Borsmenta – botanikai név és fajták

A borsmenta botanikai neve Mentha piperita. A természetben két másik mentafaj – a M. aquatica × és a M. spicata – hibridje. A borsmenta íze más mentafélékhez képest élesebb, mentol- és karvon-tartalma különösen magas, karvon-tartalma pedig alacsony.

A borsmenta jellegzetes megjelenése

A borsmenta fagyálló, évelő fűszernövény. A borsmenta 30-90 centiméter magasra nő. A szárak szőrösek és csak enyhén elágazóak. A levelek hosszúkásak, a szélükön fogazottak és egymással szemben helyezkednek el. A borsmenta virágai rózsaszínűek vagy lilák.

A borsmenta elterjedése

A menta különböző fajtái Európában őshonosak. A borsmentát a 17. században fedezték fel Angliában, ahonnan valószínűleg fattyúsítás útján került ki. Ma már a világ mérsékelt övezeteiben termesztik, és onnan gyakran elvadul.

Fedezze fel a megfelelő termékeket**:

[amazon box=”B01MQYBO16″]

Gondozás és termesztés a házikertben

A borsmenta robusztus és könnyen gondozható. Szereti a meszes, humuszban gazdag talajt és a napos, de nem túl meleg helyet. Fontos a rendszeres öntözés, mivel a szárazság növeli a kártevők kockázatát. A gyomokat gyakran el kell távolítani, hogy ne károsítsák a sekély gyökereket. A növény ősszel elszárad, de tavasszal rendszerint gond nélkül visszatelepszik.

Betakarítás és felhasználás

Akár a kozmetikumokban, akár a konyhában használják a borsmentát, a borsmenta leveleit és virágzó csúcsát elsősorban júniustól augusztusig szedik. Különösen ízletesek, ha napos időben szedik őket.

A friss vagy szárított levelekből elsősorban ízletes teát készítenek. Ha a növények gyógyszerkönyvi minőségűek, gyógyszerként is felhasználhatók. A borsmenta serkenti az epeműködést, enyhíti a gyomor-bélrendszeri görcsöket, és bámulatos hatással lehet a vírusok ellen. A borsmenta az alvás elősegítésére és az idegek megnyugtatására is használható, mivel enyhén nyugtató hatású.

A borsmentát likőr és különféle édességek készítéséhez is használják: Például rágógumi, bonbonok vagy csokoládétöltelékek.

Fedezze fel a hozzá illő termékeket**:

[amazon box=”B00BIXN4HO”]

A borsmenta használata kozmetikumokban és szappanokban

A borsmentával már mindenki kapcsolatba került kozmetikumokban! Aligha létezik fogkrém borsmenta nélkül. Az ok: nagyon frissítő és tisztító hatású. Ezt a hatást más kozmetikumokban is ki lehet használni: Tonerként vagy krémek adalékaként a borsmentatisztítja, tisztítja és frissíti az arcbőrt. Házi készítésű szappanokhoz adva szintén frissítő és élénkítő hatású. A borsmentás szappanok ezért különösen alkalmasak reggel vagy a nyári hónapokban. A borsmenta illóolajjal együtt antibakteriális hatása is lehet. Ha borsmentával szeretne természetes szappant főzni, akkor szárított borsmentát használjon. A szárított leveleket őrölje minél finomabbra, majd adja hozzá a besűrűsödött szappanpasztához.

Tipp**: A
Naturwarenshop Dragonspice.de oldalon vásárolhat illóolajos borsmentát és szárított borsmentát!

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API