Készítsen saját friss borsmenta szappant (pálmaolaj nélkül)

DIY szappan borsmenta illóolajjal

Pfefferminzseife selber machen
Friss szappan borsmentával © Stefanie Thiedig

A borsmenta szappan friss illatú és kellemesen hűsítő. A szappan természetes növényi olajokkal, sheavajjal és egy kevés tejporral készül. Az eredmény egy friss, tápláló, jól habzó szappan, amely puhítja a bőrt, miközben kiválóan tisztít.

Borsmentás szappan készítése

Ez a szappan különösen kellemes nyáron, mivel a borsmenta illata frissítő és energetizáló. A szuperzsírt (a nem elszappanosított zsírfelesleget) mérsékelten választottuk, mivel a bőrnek nyáron kevesebb zsírra van szüksége, mint télen. Ezért itt 6%-os szuperzsírosítást alkalmaztunk. Annak érdekében, hogy a borsmentás szappan jól habozzon, a szappanrecept sztearinsavat, valamint kókusz- és ricinusolajat tartalmaz. A babassu olaj fokozza a hatást, és kellemesen kemény és szilárd szappanná teszi a szappant. A hidratáláshoz finomítatlan sheavajat, mandulaolajat és egy kevés olívaolajat használunk. A szappanragasztóhoz egy kevés kecsketejport is adtak (előtte jól oldjuk fel vízben).

A szappan receptje

Körülbelül 1 kg szappanhoz

 • 250 g kókuszolaj
 • 200 g repceolaj
 • 180 g babassu olaj
 • 160 g olívaolaj
 • 80 g shea vaj
 • 50 g mandulaolaj
 • 40 g sztearinsav
 • 40 g ricinusolaj
 • A NaOH és a víz mennyiségét a kívánt olajtartalom és szilárdság függvényében számítsa ki saját maga
 • 4 teáskanál kecsketejpor, kevés desztillált vízben feldolgozva
 • Borsmenta illóolaj és narancs illóolaj (kb. 15 g 1:1 arányban)
 • Folyékony szappanfesték a Gracefruit-tól (a McSoapy-nél is kapható)

Ha még soha nem készített saját szappant, kérjük, először töltse le a Kreatív szappanok című e-bookot . Az eBook mindent tartalmaz, amit a szappankészítésről tudni kell. Ha azonban már van tapasztalata a szappankészítésben, kérjük, kövesse a biztonsági utasításokat.

Így készül a szappan

Ne felejtsd el! Kesztyű, védőszemüveg, régi ruhák

 1. Készítsd elő a szappanformákat.
 2. Készítsük elő a zsírokat és a lúgot a szokásos módon: A lúgot jéghideg vízzel vagy jégkockával készítsük el, és olvasszuk fel a szilárd zsírokat (babassuolaj, kókuszolaj és sztearinsav). Vegye le a zsírokat a tűzről. Csak ezután adja hozzá a sheavajat, és hagyja óvatosan felolvadni. Most adjuk hozzá az olajokat a serpenyőben lévő zsírokhoz.
 3. Amint mindkét fázis elérte a 30 °C körüli hőmérsékletet, a lúgot hozzá lehet adni a zsírokhoz. Először fakanállal keverjük össze, majd botmixerrel sűrítsük be a szappankeveréket.
 4. Keverje bele a vízben lévő kecsketejport (vonja le a teljes vízmennyiségből) és az illóolajokat, majd ismét keverje össze botmixerrel.
 5. A keveréket most már el lehet osztani és tetszés szerint színezni. Ha rétegezésre van szükség, öntse az alsó szappankeveréket (vagyis azt, amelyiknek az aljára kell kerülnie) a szappanformába, óvatosan kopogtassa meg a szappanformát az asztalon, majd fújja be a szappanréteget finom etil-alkoholos pára segítségével. Így a réteg gyorsabban megkeményedik, és következhet a második réteg.

Ha a szappanragasztó már belekerült a formába, a szappant le lehet fedni és enyhén szigetelni. A borsmentás szappannak most körülbelül 24 órán át kell a formában maradnia. Ezután körülbelül 5-6 hét érlelési időt ajánlok.

Seife mit ätherischem Öl selber machen

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API