Sáfránymagolaj természetes szappanokban és kozmetikumokban

Sáfránymagolaj mint szappanösszetevő

Distelöl

A pórsáfránymagolaj kellemes növényi olaj a kombinált, zsíros és foltos bőr ápolására. Gyorsan felszívódik, nem hagyja fényleni a bőrt és nem okoz foltokat. Szappanokhoz és hajszappanokhoz is kiváló olaj.

INCI: Carthamus Tinctorius (sáfránymagolaj) olaj

A pórsáfrányolajat, más néven sáfrányvirágolajat a sáfrány érett magjából nyerik. Ezt a fürtvirágfajtát már az egyiptomiak is termesztették több mint háromezer évvel ezelőtt, és textíliák színezésére használták. A magok hidegsajtolásával nyert olaj az őshonos sáfránymagolaj. Minden fontos összetevőt tartalmaz, de nem tartós. A finomított olajat magas hőmérsékletnek tették ki, aminek következtében sok értékes anyag elveszett.

A pórsáfrányolaj legfontosabb összetevői

A sáfránymagolaj sárga színű és nagyon fűszeres aromájú. Az íz a szűz olajban erős, a finomított olajban semleges. Az olaj különlegessége a linolsav, egy kétszeresen telítetlen zsírsav magas aránya. Ez teszi a növényi olajat különösen könnyen felszívódóvá. Emellett gazdag A- és K-vitaminban is, ami erősíti a bőr növekedését és szabályozza a sejtek növekedését.

Kozmetikai alkalmazások

Különösen könnyű és nem zsíros állagú. Gyulladáscsökkentő és sejtmegújító hatású. Ezért gyakran ajánlják zsíros és foltos bőrre. Felületesen gyorsan felszívódik, és nem hagy zsíros réteget. Ellenkezőleg, bizonyos keverési arányokban még mattító hatása is van. K-vitamin tartalma javítja a szem alatti sötét karikákat. Fürdő- vagy tusolóolajként hidratáló hatású. Ez azonban csak felületes, ezért kizárólagos használat esetén kiszáríthatja a bőrt.

A pórsáfránymagolaj tiszta formában is használható. Azonban könnyű krémek és testápolók alapanyagaként is alkalmas. Olajkivonatokban való felhasználásra is alkalmas.

A sáfránymagolaj mellékhatásai

Ha nem allergiás magára a növényre, akkor nem kell negatív reakciókra számítania. Ügyelni kell azonban a szűz sáfránymagolaj megfelelő tárolására. A legtovább sötét, fénytől és hőtől védett üvegekben marad el. Ha napfénynek és oxigénnek van kitéve, a sáfránymagolaj nagyon gyorsan megromlik.

Sáfránymagolaj természetes szappanban

Sok más növényi olajhoz hasonlóan a sáfránymagolajból is lágy szappanok készülnek. Ezért óvatosan kell használni. Nem egy olyan olaj, amely hegyekben álló habot produkál, vagy inkább nem tesz semmit a természetes szappan habminőségéért. Kevésbé zsíros tulajdonságai miatt a sáfránymagolaj jól használható a foltos és zsíros bőrre való természetes szappanokban, valamint a hajszappanokban. Én nem haladnám meg a 10 százalékot a használt koncentrációban.

Tiszta sáfránymagolajos szappan

Véleményem szerint kevés értelme van tiszta sáfrányolajos szappant főzni. Nagyon lágy és zsíros lenne. A habzás is rendkívül korlátozott lenne, vagy egyáltalán nem létezne. A magas telítetlen zsírsavtartalma miatt a sáfránymagolaj az oxidációval szemben sem túl ellenálló. Ez azt jelenti, hogy a tiszta pórsáfrányolaj szappan nagyon gyorsan megrohadna. Következtetés: Nem ajánlott.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

1 Trackback / Pingback

  1. 1-Öl-Seifen selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen

Comments are closed.