Hajszappan – kíméletes hajmosás

Hajszappanok műanyag nélküli tisztításhoz

Hajszappan

Sokan esküsznek a hajszappanra. Ennek oka, hogy a hajszappan, más néven samponszappan nem olyan zsírtalanító hatású, mint a felületaktív anyagokat tartalmazó sampon. Ráadásul a hajszappanok tisztán természetesek, és könnyen elkészíthetők saját magadnak. Itt mindent megtudhatsz a hajszappanokról és a használatukról:

Hajszappan – műanyagmentes és kíméletes

A hajszappanok az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak. A jelenlegi trend a műanyagmentes termékek irányába mutat. A szilárd kozmetikumok jó alternatívát jelentenek a hagyományos folyékony samponok, tusfürdők, mosakodókrémek és testápolók helyett. A hajszappan egyáltalán nem igényel csomagolást, így védi a környezetet. Ráadásul a hajszappanok(samponszappanok) jól tolerálhatók, nem szárítják ki a fejbőrt és nem tartalmaznak káros összetevőket. Különösen a hagyományos drogériás samponok általában erős tisztító hatású felületaktív anyagokból állnak. Bár az ilyen tenzidek jól tisztítanak, intenzíven zsírtalanítják is a fejbőrt. Ez irritálja a bőrt, viszketéshez és intoleranciához vezet. A hajszappanok ezért sokkal gyengédebben tisztítanak, és ezért jobban alkalmasak a fejbőr és a haj enyhe tisztítására.

Óvakodjon a keveredéstől: szilárd sampon és hajszappan

Két kifejezés, amelyet egyre gyakrabban hallani: szilárd sampon és hajszappan (samponszappan). Újra és újra észreveszem, hogy a kifejezéseket egyenlőségjelet tesznek. Valójában a hajszappanoknak és a szilárd samponoknak vagy samponrudaknak nagyon kevés közük van egymáshoz. Az egyetlen közös bennük az állaguk. Mind a hajszappan rudak, mind a sampon rudak szilárdak. De ez minden, ami közös bennük. De mi a különbség a samponszappan és a samponrudak között?

Samponszappan vagy hajszappan

Ezek valódi szappanrudak. A samponszappanok különböző zsírokból és olajokból, valamint lúgoldatból készülnek. Gyakran otthon, a saját konyhájában készítik, vagy kis szappangyárakban kézzel keverik őket. A folyékony samponokról a hajszappanokra való áttérés gyakran nehézkes, mivel sok felhasználó számára bonyolultabb a szappan használata a zuhany alatt. Ha azonban egyszer hozzászoktak a használatához, sok felhasználó soha többé nem akar normál sampont használni.

Szilárd sampon vagy samponbár

A szilárd sampont samponbár néven is ismerik. Az utóbbi években nagyon divatossá vált, és ökológiai szempontból is van értelme. A szilárd samponoknak ugyanis nincs szükségük műanyag csomagolásra. Ezek a szilárd tisztálkodási termékek azonban nem klasszikus szappanok. A samponrudak szilárd felületaktív anyagokból állnak, ezért valamivel inkább hasonlítanak a folyékony samponhoz, mint a hajszappanokhoz. A legtöbb szilárd sampon azonban enyhe és jól tolerálható felületaktív anyagokat használ. Emellett nagyon gazdaságosak és praktikusak utazáskor.

Készítsen saját hajszappant – mire kell odafigyelni

A hajszappan kissé más szerkezetű, mint a kéz- és testtisztító szappanok. Ezek a hajtípushoz igazított mennyiségű habosító zsírokat, gyakran citromsavat és több ricinusolajat tartalmaznak. Általánosságban azonban a hajszappan összetétele mindig az adott hajtípustól függ.

Szappan zsíros hajra

Azt gondolhatnánk, hogy a zsíros hajnak olyan szappanra van szüksége, amely nagy arányban tartalmaz habzó olajokat. Ez azonban valójában nem ajánlott. Az erősen tisztító hatású habzó olajok, például a kókuszolaj, a babassuolaj és a pálmamagolaj intenzíven zsírtalanítanák a fejbőrt és a hajat. Ez azonban nem ideális a zsíros haj esetében, mivel az erős zsírtalanítás után a fejbőr még több olaj termelésére serkenti. A zsíros hajra való samponok általában erősen tisztító hatásúak is. A haj ilyenkor tiszta, könnyű és bolyhos lesz, de másnap újra meg kell mosni. Ezért jobb, ha a zsíros hajat kíméletesen tisztítjuk, és nem zsírtalanítjuk túlságosan a fejbőrt. Ez megakadályozza, hogy a fejbőr újabb és újabb olajtermelésre serkentődjön. Fokozatosan ez hosszabb mosási ciklushoz vezethet. A zsíros haj esetében a kevesebb gyakran több. A kíméletes hajmosás, például lávaagyaggal , itt is alkalmazható.

Nyilvánvaló, hogy hozzá kell szokni a hajnak ehhez a kíméletes tisztításához a haj e kíméletes tisztításához. Ezért valóban szükséges a kíméletesen tisztító hajszappant több héten keresztül használni több héten keresztül. A fejbőrnek alkalmazkodnia kell. Ezután jutalma kevésbé zsíros haj, amelyet ritkábban kell mosni ritkábban. Ez pedig viszont jobb a hajnak és a hajszerkezetnek. Ezen kívül rengeteg időt takarít meg minden nap.

A habzó zsír mennyisége a zsíros hajra való hajszappanokban: legfeljebb 20 %.

Seife selber machen
házi szappan

Sűrű haj

Ha sűrű a hajad, nagyobb mennyiségű habzóanyagra van szükséged, mivel ez megkönnyíti a haj tisztítását. Itt a legjobb, ha egy 30 %-os mennyiséget használjunk.

Hajszappan összetétele

Habosítózsírok: például Kókuszolaj, babassuolaj vagy pálmamagolaj. A haj hosszától, a haj sűrűségétől és a hajtípustól függően 10 és 40 százalék között. A habosító zsír mennyisége a víz keménységétől is függ ezért mindenkinek magának kell megtalálnia a megfelelő mennyiséget.

Ricinusolaj: biztosítja a fényt, a kifésülhetőséget és a habképződés támogatását. Hajszappanokban a ricinusolaj bőségesen használható. Használjon körülbelül 10-30 Százalékot.

Kondicionáló olajok és Táplálózsírok: Hogy a hajszappan ne csak tisztítson, hanem tápláljon is. Avokádóolaj, sheavaj, olívaolaj, sárgabarackmagolaj, rizscsíraolaj és kenderolaj.

Citromsav: hogy Megakadályozza a zuhanyzóban és a hajon való lerakódást. Körülbelül 1-3 Százalék.

Túlzsírosodás / lúghiány: Ez a próbálkozás és a tévedés esete. Sokan jól járnak 2-3 százalékos lúggal . Mások a legalább 8 százalékos lúgalapot részesítik előnyben.

Milyen olajok és milyen mennyiségben?

Habzó zsírok

 • Kókuszolaj: Jó tisztító hatású, legfeljebb 30 százalékos mennyiségben
 • Babassu-olaj: Jól tisztít, gyakran valamivel jobban tolerálható, mint a kókuszolaj, legfeljebb 35 %
 • Pálmamagolaj: Jól tisztít, jól tolerálható, enyhe, legfeljebb 35 %

Ápoló olajok és Alapolajok:

 • Avokádóolaj: nagyon enyhe és tápláló, kiválóan alkalmas száraz hajra, 60%-ig
 • Sárgabarackmagolaj: kevésbé zsíros és könnyű, legfeljebb 35 %
 • Mandulaolaj: jó, könnyű alapolaj, nagyon jól tolerálható, legfeljebb 25 %
 • Rizscsíraolaj: kevéssé irritáló, tápláló és könnyű, nem nehezíti el a hajat, legfeljebb 40 %
 • Mogyoróolaj: különösen tápláló és gazdag, legfeljebb 35 %
 • Olívaolaj: nagyon népszerű a hajszappanokban, nagyon tápláló, legfeljebb 50 %
 • Szezámolaj: legfeljebb 40 %
 • Kenderolaj: jól tolerálható, még az érzékeny fejbőr és a száraz haj számára is, legfeljebb 30 %
 • Szőlőmagolaj: nem nehezíti el a hajat, könnyű és tápláló, zsíros hajra is alkalmas, legfeljebb 15%

Ricinusolaj:

Habosító hatású és különösen táplálja a hajat. A ricinusolaj fényt, légiességet és jó kifésülhetőséget biztosít.

A hajszappanok használata – így működik

A hajmosás szappannal nem is olyan egyszerű. Ha túl sok szappant használsz, gyakran zsíros, vékony réteget hagy a hajadon. Az eredmény egy szálas, zsíros haj, amely tompának és fénytelennek tűnik.

Fontos, hogy a haj alaposan nedves legyen. Csak így tud a szappan felhabzani és jól megtisztítani. A hajszappant ezután a kezünkben habosítjuk fel. Sok habnak kell lennie, és csak ezt kell a hajra felvinni. Csak a hajtöveket habosítsa fel, és kerülje a haj hosszát. Adjunk hozzá egy kevés vizet, és ismét habosítsuk fel. Tehát kérjük, ne futtassa a szappant közvetlenül a hajra, hanem mindig a kezében habosítsa fel. A tisztítás után hosszan és alaposan öblítse le a hajat vízzel. Kicsit válassza szét a hajat, hogy az összes szappanmaradványt ki tudja öblíteni. Nagyon meszes víz esetén savas öblítés is ajánlott. Itt is próbálgatásra van szükség. Ha a samponszappanhoz egyébként is citromsavat adunk, a savas öblítésre nem feltétlenül van szükség. Ha azonban az Ön régiójában a víz valóban nagyon kemény, a samponozás utáni savas öblítés még mindig hasznos lehet. Ha tehát a hajad mindig mattnak és szalmaszerűnek tűnik mosás után, próbáld ki a savas öblítést.

Tipp: Ha korábban mindig sampont használtál, hozzá kell szoknod a samponszappanokhoz. A haj, különösen az első néhány hétben, más érzetű lesz; lehet, hogy kicsit szárazabb és kevésbé fényes is. A hajnak alkalmazkodnia kell. Néhány napos vagy hetes alkalmazkodás után azonban észre fogja venni, hogy a haja egészségesebb, kevésbé zsírosodik és visszanyeri természetes levegőségét.

Tippek a hajszappan tárolásához

A hajszappan hosszú távú használata gyakran a szappan látszólag kényelmetlen tárolása miatt nem sikerül. A szappant nem szabad „meztelenül” a zuhanyzóban hagyni, mivel minden egyes zuhanyzás alkalmával nedves lesz, és a szükségesnél gyorsabban fogy el. A szappanok valójában nagyon gazdaságosak.

A szappannak mindig jól meg kell tudnia száradni, hogy sokáig megőrizze a formáját, és higiénikusan használható legyen. Ezért a legjobb, ha minden hajmosás után kiveszi az új hajszappant a zuhany alól, és hagyja megszáradni a levegőn. Ehhez ideális egy szappantartó tál. Ha szappantartót használ, ügyeljen arra, hogy a szappanrúd alulról és felülről is jól meg tudjon száradni.

És itt van még néhány tipp a hajszappan helyes használatához

 1. Minden hajmosás után öblítse le jól víz alatt a szappant, és alaposan távolítsa el a hajat vagy a szennyeződéseket
 2. Ezután vegye ki a szappant a zuhany alól, és hagyja jól megszáradni egy száraz helyen
 3. Ezután a szappant vagy egy szappantartóba zárja, vagy nyitott állapotban tárolja a fürdőszobában, mielőtt újra használná

Hajszappan következtetés

Még ha korábban szkeptikus is volt a samponszappan vagy a hajszappan használatával kapcsolatban, érdemes lehet adni egy esélyt a hajszappannak. Kezdetben előfordulhat, hogy a hajad nem tűnik olyan fényesnek a tisztítás után. A hajad azonban általában megszokja az új mosási módot. Sokan, akik elkezdtek hajszappanokat használni, a kezdeti megszokási fázis után soha többé nem akarnak folyékony sampont használni. Miért ne próbálná ki, és nézze meg, hogy megbirkózik-e ezzel a hajszappan-típussal a haj tisztítására. A kitartás jutalmaként ezután nagyon kíméletes, természetes és környezetbarát módon moshat hajat.

Tipp: Ha tényleg nem tudsz megbirkózni a hajszappannal, akkor kipróbálhatod a samponszappanokat is. A samponrúd kicsit közelebb áll a hagyományos folyékony samponhoz, de a műanyag csomagolás nélkül.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

2 Comments

 1. Hallo, der von dir empfohlene Shop ist echt schlecht. E-Mails werden nicht oder frech beantwortet. Geht’s nur um Geld?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*