Készítsen saját szappant gyógynövényekkel – amit tudnia kell

Hogyan használjuk a gyógynövényeket szappan adalékanyagként?

Illóolajok kivonása
© Marina Lohrbach - stock.adobe.com

A gyógynövényes szappanok kellemes változatosságot jelentenek, és viszonylag könnyen elkészíthetők. A gyógynövényekből azonban többféleképpen is készíthetsz saját szappant. Például a gyógynövényeket olajkivonatként is felhasználhatjuk. Vagy használhatja a száraz gyógynövényeket hámlasztó összetevőként. Egy másik népszerű lehetőség, hogy tea formájában használja őket a szappan vizes fázisaként.

Szappan gyógynövényekkel

Agyógynövények nagyon szép és természetes adalékanyagok a natúr szappanhoz. Nem számít, hogy a gyógynövényeket alapanyag-beszállítóktól, bioboltokból vagy a szupermarketből vásárolja, vagy a saját kertjéből használja őket. A kérdés, hogy van-e értelme gyógynövényeket használni a házi szappanban, továbbra is megválaszolatlan. Én személy szerint a gyógynövényeket tartalmazó szappant – bármilyen formában – nagyon kellemesnek és egyben hatékonynak is találom. A gyógynövényeket többféleképpen is felhasználhatjuk a házi szappanban:

  • Finomra őrölve hámlasztó összetevőként a természetes szappanban
  • Durvára aprítva és a szappanblokkra szórva
  • Olajkivonatként a természetes szappanban
  • Teafőzetként a lúg keveréséhez

Készítsen saját szappant gyógynövényekkel, mint súrolószert

Házi készítésű szappanhoz csak szárított gyógynövényeket szabad használni. Ha saját kertből származó gyógynövényeket szeretne használni, mindig hagyja őket teljesen megszáradni használat előtt. Így minimálisra csökkentheti a természetes szappan szennyeződésének kockázatát.

Szárítás után a gyógynövényeket konyhai robotgépben vagy mozsárban és mozsártörőben finomra lehet őrölni. Alternatívaként a keze között is finomra őrölheti őket. Kérjük azonban, hogy előtte fertőtlenítse kezét. Ügyeljen arra, hogy a gyógynövények egyforma méretűek legyenek. A túl nagy darabok nem megfelelőek, mivel kellemetlen érzés lehet a bőrön. A következő lépésben nézze meg a szappanreceptjét , és határozza meg azt az olajat, amelyből egy adagot vesz. Ezzel az olajjal fedje be a gyógynövényeket, és hagyja az egészet legalább 3 órán át ázni. A gyógynövényes összetevők így sokkal kellemesebb érzést nyújtanak a bőrön. Az áztatott gyógynövényeket és az olajat a természetes szappankészítés végén adhatja a szappanragasztóhoz. Fontos: A gyógynövények áztatásához szükséges olajat mindig le kell vonni a szappanreceptben lévő összes olaj mennyiségéből.

Megjegyzés: A legtöbb gyógynövény a kész natúrszappanban megbarnul. Ez normális, de nem mindenki szereti. A körömvirág virágai például még a gyógynövényes szappanban is megőrzik gyönyörű sárga színüket.

Saját szappankészítés gyógynövényekkel – durván felaprítva és a szappanragasztóra szórva

Kérjük, hogy a gyógynövényes szappan ezen változatához csak szárított gyógynövényeket használjon. A virágok és a szirmok is alkalmasak, mivel nagyon szépen mutatnak a szappanban Minzseife selber machennagyon szépen mutatnak a kész szappanblokkon. Előfordulhat azonban, hogy a virágok és a gyógynövények a natúr szappanon megbarnulnak. És így készül: Keverje össze a natúr szappant a kívánt szappanrecept szerint, majd a besűrűsödött szappankeveréket öntse a szappanformába. Most már a kívánt gyógynövényeket szétterítheted a szappantartó tömbön, izolálhatod, és az egészet a szokásos módon hagyhatod pihenni.

Tipp: Ha a szappanblokkot fel akarja vágni, tegye az oldalára. Ügyeljünk arra, hogy a gyógynövényekkel megszórt felület ne legyen felül. Ez ugyanis a gyógynövények és virágok lehúzódását okozhatja. Ez csúnya barázdákat hagy a szappanlapon.

Szappan gyógynövényekkel – olajkivonatként a natúr szappanban

Az olajos kivonat mindig szárított gyógynövényekből készül. Ha előre tervezel és türelmes vagy, használhatod a kíméletes változatot:

  1. Tegye a szárított gyógynövényeket egy légmentesen záródó, csavaros vagy lengőfedeles befőttesüvegbe, és töltse fel csordultig növényi olajjal. Alkalmas például a szójaolaj és az olívaolaj.
  2. Hagyja áztatni több hétig, legalább három hétig. Kérjük, ne hagyja a napon, mivel sok növényi olaj a túl sok fényben gyorsan foltosodni kezd.

A második lehetőség gyorsabb, de kevésbé kíméletes. A gyógynövények értékes összetevői bizonyos körülmények között tönkremehetnek. Ez a módszer ezért inkább „vészhelyzetekre” alkalmas.

  1. Melegítse fel a kívánt olajat nagyon alacsony hőmérsékleten. A legjobb, ha hőmérővel méri, és nem haladja meg a 70°C-ot.
  2. Most már hozzáadhatja a szárított gyógynövény-összetevőket.
  3. Csökkentse a hőmérsékletet (főzőlap a legalacsonyabb fokozatra), és hagyja az olajat és a gyógynövényeket további három órán át áztatni.

Függetlenül attól, hogy az olajkivonatot hogyan kapjuk, mindig hozzáadhatjuk a szappanmassza besűrítése után, mint úgynevezett szuperzsírosító olajat. Ha a gyógynövényeket jól felaprítjuk, akkor azok is gond nélkül hozzáadhatók a szappanhoz.

Készítsen saját szappant gyógynövényekkel – teafőzetként a lúg bekeveréséhez

Ez a változat is népszerű a forrázók körében, de szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy a lúggal együtt valóban megmaradnak-e a gyógynövényes összetevők. Ennek oka, hogy általában egy magas koncentrációjú teafőzetet készítenek, amelyet lehűtnek, majd víz helyett a lúg keveréséhez használják. A NaOH-t vagy KOH-t közvetlenül a teában oldjuk fel. Ha mégis ki szeretné próbálni, mindig desztillált vizet használjon a tea elkészítéséhez, majd hagyja kihűlni az infúziót. Ideális esetben ezután tedd be a hűtőbe, és hagyd, hogy nagyon kihűljön. A főzetnek erősebbnek kell lennie, mint egy normál teának. Én csészénként (250 ml) körülbelül 1 halmozott evőkanálnyi gyógynövényt használnék.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API