Csalánmagolaj – ősi gyógyító erő

Csalánmagolaj, mint krémek adalékanyaga

Illóolajok kivonása
© Marina Lohrbach - stock.adobe.com

Csalánmagolaj INCI: Urtica dioica (és a maceráláshoz használt alapolaj, általában szezámolaj; INCI: Sesamum indicum, Urtica dioica)

A csalán, amelyből a csalánmagolajat macerálással nyerik ki, az egész északi féltekén honos lágyszárú növény. Annak ellenére, hogy rossz híre van arról, hogy helytelen kezelés esetén főként fájdalmat okoz, a csalán mindig is ismert volt, mint termesztett és gyógynövény, és sokféleképpen felhasználható.

A csalánmagolaj összetevői

A csalánmagolajat a csalán magjából macerálással nyerik, és erős zöld színű, friss illatú. Nem folyékony, és inkább hasonlít egy könnyű vajra, mint folyékony olajra. A csalánmagolaj nagy arányban tartalmaz linolsavat, és különösen magas az E-vitamin, a fitoszterolok és az antioxidánsok tartalma. Az E-vitamin gyökfogó, tehát antioxidáns is, ami azt jelenti, hogy megvédi a vörösvértesteket, az izmokat és a szöveteket az oxigéngyökök általi pusztulástól. Az antioxidánsok szintén kiváló gyökfogó anyagok. Az E-vitamin emellett javítja a bőr nedvességtartalmát, feszesíti a bőrt és rugalmassá teszi azt. A fitoszterolok erős koleszterinszint-csökkentő hatással rendelkeznek.

A csalánmagolaj felhasználása a natúrkozmetikumokban

A csalánmagolaj erősen zsíros, de nagyon gyorsan felszívódó olaj. Közvetlenül a bőrre kenve nem hagy filmréteget, és a bőr pillanatok alatt puha, rugalmas és kisimult lesz. Az olaj a fejbőrre is felvihető vagy a hajba masszírozható, mivel jó a hajhullás és a száraz haj ellen.

Az olaj belsőleg alkalmazva is igazi mindenes, mivel kiváló minőségű és rendkívül egészséges étolajnak számít, sejtmegújító és vértisztító hatású.

A természetes szappanban lévő olaj

A csalánmagolaj szappanokban is felhasználható, de viszonylag magas ára miatt ritkábban használják alapolajként. Az olaj értékes összetevőinek megőrzése érdekében érdemes a csalánmagolajat csak OHP szappanok szuperzsírozásához vagy szappanok olvasztásakor használni. Az olaj különösen jól használható tápláló, erősen hidratáló arcszappanokban, valamint haj- és samponszappanokban.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API