Egy csésze forró forralt bor egyszerűen jól esik a hideg téli napokon a partikon, a karácsonyi vásárban vagy otthon a tűz előtttt. A szupermarketek polcain számos fajtája kapható ennek az alkoholos italnak, és egyre több a biotermék és a borászoktól származó, kiváló minőségű forralt bor is. E termékek egyik negatívuma azonban mindig a magas cukortartalom. A klasszikus szupermarketekben kapható forralt bor ugyanis igazi cukorbomba. A saját forraltbor fűszeres elkészítése azonban nem különösebben bonyolult. Azt pedig, hogy mennyi cukrot adsz a borhoz, magad döntheted el.
Készítse el saját forraltbor-fűszerét
A forralt bor a német karácsonyi vásárok legnépszerűbb forró itala. Sokan azonban otthon is fogyasztják ezt a borból, cukorból és különböző fűszerekből készült finom italt. Ezért arra gondoltam, hogy ahelyett, hogy a szupermarketek polcairól vásárolnád meg a teljesen túlcukrozott forralt bort, készítsd el a saját forralt bor fűszerkeverékedet. A házi készítésű forralt bor fűszerkeverék ajándéknak is szép ötlet. Egy-két jó üveg bort is adhatsz ajándékba. Az alábbi fűszerkeveréket megkóstoltuk és jónak találtuk. Ha nem szereted túl édesnek, kevesebb cukorral is kezdheted. Utána mindig lehet édesíteni.
Készítsen saját forraltbor fűszert – receptjavaslat
Ebben a receptben a forralt bor fűszerkeverékhez szárított narancshéjat használtam. A forralt bor nagyon jó ízű volt egy kis csipetnyi narancslével kiegészítve. Alternatívaként használhatsz friss, kezeletlen narancsot is. Ha a forraltboros fűszerkeveréket ajándékba szánja, akkor vagy szárított narancshéjat használhat, vagy egyszerűen két narancsot adhat az ajándékhoz . Ezek ekkor csak kezeletlenek legyenek, mivel a héja rajta marad. Ha azt szeretné, hogy a megajándékozottak minél kevesebb munkája legyen, akkor természetesen a szárított narancshéjat részesíti előnyben.
Forralt bor fűszerkeverék – az összetevők
A keverék 750 ml vörösborhoz elegendő (száraz)
- 2 csillagánizs
- 1 evőkanál szárított narancshéj, nem felaprítva
- 25 g nádcukor
- 5 szegfűszeg
- 2 szem szegfűbors
- 3 kardamom gubó
- 1,5 fahéjrúd
- 1/2 kanál ánizs
- 1 kis csipet szerecsendió
Készítsünk saját forraltbor-fűszert – így kell csinálni
- A csillagánizst, a szegfűszeget, a szegfűszeget, a szegfűborsot, az ánizst és a kardamomot tegye mozsárba, és törje össze kissé a fűszereket. Nem szükséges a fűszereket finomra őrölni, csak egy kicsit törjük össze őket. Öntse ezt a keveréket egy teafilterbe.
- Öntse a vörösbort egy lábasba, és óvatosan melegítse fel. A bor ne forrjon fel!
- Most adjuk hozzá a nádcukrot a borhoz, és hagyjuk feloldódni. Ezután keverje bele a csipetnyi szerecsendiót, és adja hozzá a fahéjrudakat.
- Most már egyszerűen csak tegye a teafüveget a fűszerekkel együtt a serpenyőbe, csökkentse a hőmérsékletet, és hagyja a forralt bort 20-30 percig áztatni.
- Ha szeretné, most már adhat hozzá még egy kis cukrot.
Forraltbor-fűszer ajándékba
Ha szeretnéd megörvendeztetni barátaidat, rokonaidat, ismerőseidet, akkor a hideg évszakban ajándékozd a fűszerkeveréket egy szép üveg vörös- vagy fehérborral együtt. Az, hogy milyen bort használsz, ízlés dolga. A keveréket dekoratív üvegbe vagy konzervdobozba is tehetjük, vagy használhatunk celofánzacskót. Természetesen szebben néz ki, ha a fűszerek valóban csak a mozsárban vannak összezúzva, és nem túl finomra őrölve. Különösen a kardamom esetében azonban fontos, hogy legalább zúzott legyen, mert így a kardamom illóolajai könnyebben szabadulnak fel és terjednek el.
A naturseife-und-kosmetik.de ajándékdobozokat is tudom ajánlani a házi készítésű forralt bor fűszerek ajándékozásához. Az ingyenes termékek letöltéséhez kattintson ide.
Megfelelő termékek a saját forraltbor fűszerkészítéséhez **
[amazon box=”B094JZXDG2″]
[amazon box=”B07TRWQ4MJ”]
[amazon box=”B076HMYNW5″]