Készítsen saját szappant: 1 olajos szappanok

1 olajos szappanok különböző olajokból egy pillantásra

1-Öl-Seifen

az 1 olajos szappanok vagy egyolajos szappanok olyan szappanok, amelyek nem természetes olajok és zsírok keverékéből készülnek. Ehelyett az 1 olajos szappanokat egyetlen növényi olajból és a lúgból készítjük. Ez lehetővé teszi, hogy a szappanban felismerjük az adott olaj vagy zsír egyedi tulajdonságait.

Mik azok az 1 olajos szappanok?

Az ideális természetes szappan természetesen mindig különböző zsírok és olajok, esetleg viaszok kiegyensúlyozott kombinációjából áll. Ennek ellenére hasznos lehet 1 olajos szappant főzni. Ez a legjobb módja annak, hogy megismerje az egyes olajok tulajdonságait, és a jövőben még jobb szappanrecepteket fejlesszen ki.

De mely olajok alkalmasak önmagukban szappanosításra, és mely olajokkal jobb, ha nem próbálkozunk? Az 1 olajos szappankísérleteimet itt foglaltam össze, és az eredményeket kizárólag saját tapasztalataim alapján osztom meg Önnel. Ha pontosan tudni akarod, természetesen te is elindíthatod a saját 1 olajos szappan tesztsorozatodat.

1 olajos szappan portrék egy pillantásra

Természetesen nem minden növényi olajnak és zsírnak van értelme 1 olajos szappanokat készíteni. Egyes olajok például rövid eltarthatóságukról ismertek. Mivel még a kész egyolajos szappanok sem tartanak sokáig, és gyorsan megrohadnának, természetesen megspórolhatod magadnak az egyolajos szappankísérletet.

Tiszta sárgabarackmagolajos szappan

A kizárólag sárgabarackmagolaj és a lúg felhasználásával főzött házi szappan meglehetősen kemény és sima állagú. A hab mennyisége közepesnek minősíthető, habhegyek biztosan nem lesznek. Némi hab azonban képződik, és ez finom pórusú és enyhén krémes. A sárgabarackmagolajos szappannak nincs jellegzetes illata. A szavatossági ideje korlátozott, mivel a szappanosítatlan növényi olaj nem tartozik a legtartósabb növényi olajok közé. A sárgabarackmagolajból készült egyolajos szappant ezért néhány hónapon belül fel kell használni.

Tiszta avokádóolajos szappan

A finomítatlan olajból készült tiszta avokádóolajos szappan zöldes színű. Az ilyen 1 olajos szappanokban az olaj illata átjön, bár finoman. Ez a fajta természetes szappan szilárd és sima, egyenletes textúrájú. A keletkező hab mennyisége átlagos. Nincsenek habhegyek, de elegendő és kellemes mennyiségű hab, krémes és finom pórusú habzással. Az avokádóolajos szappannal való mosakodás után a bőr is kellemes érzést nyújt. A bőr puha és sima.

Tiszta babassuolajos szappan

A tiszta babassuolajos szappan nagyszerű. Nagyon szilárd és sima textúrájú. Az ilyen 1 olajos szappan is sima és kellemes érzés a bőrön. A babassuolajos szappan nagyon gazdag és krémes habot képez. Az ilyen 1-olajos szappanokkal történő mosás után a bőr kellemes és puha érzést hagy maga után. A 100% babassu-olajjal készült szappan is gyönyörűen fehér, és finom, kellemes illatú.

Tiszta pórsáfrányolaj szappan

Véleményem szerint kevés értelme van a tiszta sáfrányolajos szappan főzésének. Nagyon puha és zsíros lenne. A habzás is rendkívül korlátozott lenne, vagy egyáltalán nem létezne. A magas telítetlen zsírsavtartalma miatt a sáfránymagolaj az oxidációval szemben sem túl ellenálló. Ez azt jelenti, hogy a tiszta pórsáfrányolaj szappan nagyon gyorsan megrohadna. Következtetés: Nem ajánlott.

Tiszta földimogyoróolaj szappan

Előfordulhat, hogy elég sokáig tart, amíg a szappanragasztó besűrűsödik. Ha tiszta földimogyoróolajos szappant szeretne főzni, ezért türelmesnek kell lennie, és a víztartalmat is kissé (kb. 20%-kal) csökkenteni kell. A tiszta mogyoróolajos szappan habzási tulajdonságai azonban nagyon jók, a habzás gazdag és elég nagypórusú, de az 1 olajos szappan nem különösebben kemény, amit sokan nem szeretnek különösebben. Az illata is kellemetlennek érezhető. A mogyoróolajos szappan puha és táplált érzetet hagy a bőrön. Következtetés: Ha kíváncsi vagy, könnyen főzhetsz 1 olajos szappant mogyoróolajjal, és biztosan nem fogsz csalódni.

Tiszta kenderolajos szappan

Ha csak kenderolaj felhasználásával szeretne saját szappant készíteni, akkor tisztában kell lennie azzal, hogy a kenderolajból nem készülnek szilárd természetes szappanok. Éppen ellenkezőleg! A tiszta kenderolajos szappan nagyon lágy és zsíros, ezért nem túl kellemes érzés mosás közben. A természetes szappan zöld színű és kissé kellemetlen szagú. Az állaga sem meggyőző, mivel a rendkívüli lágysága miatt egyenetlennek és kissé érdesnek tűnik. Az egyolajos szappan habképzése ezzel szemben rendben van; megfelelő mennyiségű habot képez, nagy és kevésbé stabil habbuborékokkal. A tiszta kenderolajos szappan puhává és simává teszi a bőrt, ezért ebből a szempontból ajánlott. Célszerű itt is lágy szappant főzni.

——————————————-

További ötleteket, recepteket és tippeket keres? Akkor töltse le a Kreative Seifen einfach selber machen című ebookot. Ez mindent tartalmaz, amit a saját szappankészítésről tudni kell. Az ebookot megrendelés után azonnal letöltheti és elolvashatja:

——————————————-

Tiszta mogyoróolajos szappan

A tiszta mogyoróolajos szappan szép és szilárd, és mosás után is megtartja a formáját. Közvetlenül a forrázás után vagy akár három nappal később is általában még puha és zsíros. Ez az állapot azonban gyorsan megváltozik, és a természetes szappan belül nagyon kemény lesz. A mogyoróolajos szappan szagtalan vagy inkább semleges illatú. Ezek voltak a pozitív tulajdonságok, mert az ilyen 1 olajos szappanoknak hátrányai is vannak: A mogyoróolajos szappan nem különösebben táplálja a bőrt. Inkább zsíros bőrre való, mivel enyhén szárító hatású. Ráadásul a tiszta mogyoróolajos szappan nem képez habot, csak egy zsíros réteget. Ezt ritkán érzékelik kellemesnek. Következtetés: Bizonyos körülmények között ajánlott.

Tiszta kakaóvaj szappan

Bármennyire is kellemes a kakaóvaj a házi szappanokban, a tiszta kakaóvajas szappan nem ajánlott. A kizárólag kakaóvajjal és lúggal készült természetes szappanok nagyon kemények, és alig képeznek habot. Természetesen az ilyen 1 olajos szappanok textúrája sima, és intenzív mosás után is az marad. Azonban gyorsan repedezetté válhat. A kakaóvaj jellegzetes szaga is elillan a natúr szappanban néhány nap után. Ráadásul sokan szárítónak találják az ilyen szappanokat. A saját kakaóvajas szappankészítés erősen ajánlott, de nem ilyen nagy mennyiségben. A kakaóvaj tökéletesen illik a csokoládészappanokhoz és az édes illatú természetes szappanokhoz. A saját szappankészítés során a kakaóvaj pozitív tulajdonságait akár 10%-ban is kihasználhatja.

Tiszta kókuszolajos szappan

Mint már említettük, a kókuszolaj nagyon szilárddá teszi a természetes szappant, és gazdag habot képez. A hab nem stabil és gyorsan eltűnik. A kókuszolajos szappan szép fehér, szilárd és kellemes, sima textúrájú. Száraz bőrre azonban nem alkalmas, mivel, mint említettük, kissé kiszáríthatja a bőrt. Az olaj gyorsan és könnyen szappanosodik, a természetes szappan ugyanolyan gyorsan megszilárdul, és az 1 olajos szappanok főzése utáni napon már vágható is. Viszont magasabb víztartalommal kell számolni. ennek 20-30 százalékosnak kell lennie, különben az 1-olajos szappan szétforgácsolódik, és már nem lehet vágni.

Tiszta makadámiadió-olajos szappan

A makadámiadió-olajos szappan szilárdsága és habzása tekintetében az olívaolajos szappanhoz hasonlítható. A 100% makadámiadió-olajjal főzött szappanok szilárdak, simák és kellemes tapintásúak. A habzás mérsékelt, az illat semleges, a szappan színe világos. A bőr kellemes és táplált érzést nyújt a tisztítás után. Egyedül az ára lehet egy kicsit visszatartó erő a tiszta makadámiadió-olajos szappan főzésénél.

Tiszta mandulaolajos szappan

A tiszta mandulaolajos szappan szilárd és fehér. A habképződés is nagyon jó, legalábbis ha a natúr szappant néhány hónapig tároljuk. Itt tehát türelemre van szükség. Legalább 4 hónapos tárolás után az 1 olajos szappan kemény, világos fehér, sima, semleges illatú, és nagyon szép, finom pórusú, krémes habot fejleszt. Kellemesen puha érzetet hagy a bőrön, és véleményem szerint hajmosásra is nagyon alkalmas. A haj puha és fényes lesz tőle.

Tiszta olívaolajos szappan

A tiszta olívaolajos szappant mindig is hagyományosan kézzel készítették. A jól ismert aleppói szappan is olívaolajos szappan, amelyhez általában babérolajat adnak. Az olívaolajos szappan szinte minden bőrtípusra nagyon alkalmas, különösen enyhe és jól tolerálható. Természetesen léteznek különböző olívaolajos szappanreceptek, de az igazi olívaolajos szappan valójában csak lúgból és olívaolajból áll. A tiszta olívaolajos szappan 6 hónapos tárolási idő után szép és szilárd, és gazdag, finom pórusú habot képez. Ez azonban csak ilyen hosszú tárolási idő után érvényesül igazán. Miután a tiszta olívaolajos szappan elkészült, legalább 48 órán át – vagy még tovább – a szappanformában kell maradnia. Még ekkor is zsíros és lágy lesz. Az olívaolajos szappankészítéshez tehát türelemre van szükség, de jutalmul egy nagyszerű tápláló, enyhe természetes szappant kapunk. Következtetés: feltétlenül ajánlott!

Tiszta pálmaolajos szappan

A tiszta pálmaolaj szappan nagyon kellemes és enyhe a bőrön. Habképző tulajdonságai csökkentek, így nem számíthat hegyekben álló habra. A pálmaolajos szappanok azonban nagyon szilárdak és mindig megőrzik formájukat, még a 100. mosás után is. Emellett nem kenődnek el. A vágott élek simák és fényesek, és a tisztító tulajdonságaik is kiválóak.

Tiszta pálmamagolaj szappan

A 100% pálmamagolajból és a szükséges mennyiségű lúgból készült tiszta pálmamagolaj szappan már néhány hetes érlelési idő után nagyon kemény lesz, és gyakori mosás után is megőrzi alakját. Ennek a természetes szappannak az állaga különösen sima, egyenletes és nagyon finom. Tisztán vizuálisan a pálmamagolajos szappan nagyszerű. A szappan sok habot is képez, bár nagy buborékos és nem túl stabil. Itt felismerhető a kókuszolajjal való hasonlóság. A meglehetősen világos színű pálmamagolajos szappan illata meglehetősen semleges, de ápoló tulajdonságairól eltérő vélemények vannak. A kókuszolajhoz hasonlóan a pálmamagolaj nagy mennyisége a természetes szappanban kissé szárító hatású lehet. Hidratáló hatása ezért átlagosnak értékelhető. Következtetés: Tisztító 1 olajos szappanként ajánlott, jelentős ápoló hatás nélkül.

Tiszta repceolaj szappan

Lehet tiszta repceolajos szappant is főzni, de a tapasztalatok szerint a repceolaj nem szappanosodik túl egyenletesen. A tiszta repceolajszappan 6-12 hetes tárolási idő után közepesen kemény vagy kemény, sima és egyenletes textúrájú. Sajnos a 100% repceolajjal készült szappan nagyon kevés habot képez, de finom pórusú és enyhén krémes. A világos színű repceolajszappan nagyon finom vagy semleges illatú, és a tisztítás után kellemesen sima érzetet hagy a bőrön. Összegzés: Lehet vele próbálkozni, de vannak jobb 1 olajos szappanok is.

——————————————-

Szappanszalagok a házi készítésű szappanokhoz letölthető. Letöltés után tetszőlegesen sokszor kinyomtathatja a szalagokat. Természetesen el is mentheti a fájlokat. Válassza ki itt a kedvenc szappanbanderoláit:

——————————————-

Tiszta rizscsíraolajos szappan

Tiszta rizscsíraolajos szappant is lehet főzni. A 100% rizscsíraolajból készült természetes szappan elég kemény vagy közepesen kemény, de egyenletes és sima textúrájú. A habzás kissé korlátozott, de a keletkező hab kellemesen krémes. A tiszta rizscsíraolajos szappan szerintem szagtalan, tehát az illata nagyon semleges. Ami a rizscsíraolaj szappant meggyőzővé teszi, az az, ahogy a mosás után a bőrön érzem. A bőr sima és puha, a bőr általában ápoltnak érződik. Következtetés: A tiszta rizscsíraolaj szappan nem a legjobb az 1 olajos szappanok közül, de nem is a legrosszabb. Az újraolajozás ezért ajánlott.

Tiszta szezámolajos szappan

Attól függően, hogy milyen olajat használunk, a tiszta szezámolajos szappan színe barnás vagy bézs színű lesz. Az illata is különbözik. A finomított szezámolaj esetében gyakorlatilag egyáltalán nincs illat, így a szappan illata semleges. Ha étkezési szezámolajat használ, a szappannak intenzív saját szaga lesz. A választott olajminőségtől függetlenül azonban a szappan meglehetősen puha és szabálytalan textúrájú. Kevés finom pórusú hab lesz. A mosás utáni bőrérzet sem igazán meggyőző, ezért nem tanácsolnám a tiszta szezámolajos szappan főzését.

Tiszta sheavaj szappan

Abszolút rajongója vagyok a tiszta sheavaj szappannak! Afrikában még hagyományosan is készítik ezt a fajta természetes szappant. A tiszta sheavaj szappanok és a magas sheavaj tartalmú természetes szappanok elég drágák a boltokban. Ez persze érthető, hiszen a nyersanyag nem olcsó. Én télen szívesen használom ezt a természetes szappant. Azóta sosem volt olyan száraz a bőröm, mint régen. A tiszta shabutter szappan igazán szilárd, és mosáskor is megtartja a formáját. A keverés is nagyon gyors, mivel a szappanmassza gyorsan besűrűsödik. Az ilyen szappan habzásának minősége nem mondható pazarnak, de ez engem nem érdekel, tekintve a sheavajas szappanom sok pozitív tulajdonságát.

Tiszta napraforgóolajos szappan

A tiszta napraforgóolajos szappan, amelyet valójában csak napraforgóolajból és lúgból főznek, lágy vagy nagyon lágy és mérsékelten táplálja a bőrt. Az ilyen természetes szappan habja gazdag és meglehetősen finom pórusú, illata inkább semleges, természetes színe pedig nem látványosan fehéres. Ennek ellenére nem ajánlott, mivel a 100% napraforgóolajjal készült természetes szappan néhány hónap után foltosodni kezdene. Ráadásul az ilyen típusú természetes szappant nem kellemes használni, mivel zsíros, és soha nem tud igazán szilárd és tapadóssá válni. Következtetés: A napraforgóolajból készült 1 olajos szappanok ezért nem ajánlottak.

Tiszta szőlőmagolajos szappan

Személy szerint nem ajánlom a tiszta szőlőmagolajos szappan főzését, mivel az olaj a lágyító tulajdonságai mellett semmit sem tesz a habképzésért. A tiszta szőlőmagolajos szappan a tiszta napraforgóolajos szappanhoz hasonlítható.

Tiszta búzacsíraolaj szappan

A tiszta búzacsíraolajos szappan hajlamos nagyon sárgára színeződni. Ez azonban csak optikai probléma. Természetesen fennáll a veszélye annak, hogy a természetes szappan gyorsan megromlik. A tiszta búzacsíraolajos szappan meglehetősen puha, és nem olyan jó érzés mosás közben. Viszont nagyon finom és sima, ami pozitívum. A búzacsíraolaj szappan sok habot képez, közepes méretű buborékokkal. A hab ezért nem krémes. A mosás utáni érzés a bőrön azonban meggyőző. A bőr puha és sima, és az egyolajos szappan általában jól tolerálható. A tiszta búzacsíraolajos szappant tehát gond nélkül lehet főzni, ha a (véleményem szerint) nem vonzó sárgás/barnás szín nem zavarja.

Zsíros rudak

Azsíros rudakkal” mindig trükkös a dolog, mivel a rudak összetétele nagyon eltérő. Általánosságban azonban feltételezhető, hogy a zsíros rúddal főzött szappan nagyon kemény és egyenletes. Az illata valószínűleg semleges lesz. Minden más kritérium a zsírrúd összetételétől függ – a lényeg itt a kipróbálás.

——————————————-

Pontosan számítsuk ki a lúgot? A praktikus szappankalkulátorral ezt másodpercek alatt megteheti. Ide kattintva közvetlenül a szappankalkulátor leírásához juthat:

——————————————-

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

1 Comment

 1. Wow was für ein umfangreicher, toller Bericht. Vielen Dank!
  Mir sind 2 Sachen aufgefallen, die mir Kopfzerbrechen machen: Wieso wirken Kokösöl und Haselnussöl austrocknend?
  Ich habe das nämlich auch festgestellt, als ich beides als Handpflege im Sommer ausprobierte und daraufhin meine Hände aufgeplatzt sind vor Trockenheit. (das mache ich nie wieder, meine Haut hat sich erst nach Wochen erholt).
  Auf diversen Web-Seites wird Kokosöl jedoch empfohlen bei trockener Haut und als besonders reichhaltige Pflege angepriesen?
  Vielleicht können Sie mir das ja erklären! Irren die sich? Und wenn, liegt es am Fettsäurespektrum oder an irgendwelchen besonderen Eigenschaften der Öle dass manche trocknend wirken und manche nicht (zB Nachkerzenöl vertrage ich super)?
  Vielen Dank für den Artikel!

11 Trackbacks / Pingbacks

 1. Reiskeimöl in der Kosmetik | Naturseife und Kosmetik selber machen
 2. Avocado als Zusatz in der Seife | Naturseife und Kosmetik selber machen
 3. Macadamianussöl für Naturseifen und Hautpflege | Naturseife und Kosmetik selber machen
 4. Seife herstellen ohne Palmöl - Seifenrezepte | Naturseife und Kosmetik selber machen
 5. Sonnenblumenöl in Naturseife und Kosmetik | Naturseife und Kosmetik selber machen
 6. Mandelöl in Naturseife und Kosmetik | Naturseife und Kosmetik selber machen
 7. Aprikosenkernöl in Naturseifen und Kosmetik | Naturseife und Kosmetik selber machen
 8. Kokosöl in Naturseife und Kosmetik | Naturseife und Kosmetik selber machen
 9. Traubenkernöl in Naturseife und Kosmetik | Naturseife und Kosmetik selber machen
 10. Seife selber machen mit Palmkernöl | Naturseife und Kosmetik selber machen
 11. Rapsöl in Naturseifen | Naturseife und Kosmetik selber machen

Comments are closed.