Kamilla – gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású

Kamilla, mint természetes szappanok adalékanyaga

Kamillenseife Kamille in Seife
Kamille

Lehet, hogy otthon a kertjében is van kamilla – ha nem, akkor szinte minden szupermarketben kapható kamilla tea formájában, virágként vagy por formájában a bioboltokban vagy bioboltokban. A kamillát szappanok és egyéb kozmetikumok gyártójaként is jól hasznosíthatod, hiszen a gyógynövény sokféleképpen felhasználható.

A kamilla mint dísznövény, szappanok és kozmetikumok készítéséhez és a táplálkozásban

A kamilla (Matricaria chamomilla ) talán a legismertebb és legnépszerűbb gyógynövény. Évelő növényként nő, és a vegyesvirágúak családjába tartozik. Sajnos a növényt a természetben ritkán találjuk meg, de a hazai kertekben „kerti kamilla” néven megtalálható. A kamilla a konyhában és a természetes kozmetikumokban is felhasználható. Más gyógynövényekkel kombinálva is használható a jó közérzet és az egészség elősegítésére. Könnyen termeszthetünk kamillát az erkélyen vagy a kertben, és szüretelhetjük a gyógynövény virágait. Szárítva aztán sokféleképpen felhasználhatók.

Botanikai név

A Chamaemelum nobile, mai nevén a római kamilla. A kerti kamilla szintén ezen a néven ismert.

Jellegzetes megjelenés

A növénynek 4-7 cm hosszú, váltakozó állású, többszárnyú levelei vannak. Virágainak átmérője 10-28 mm. A virág közepe sárga, és fehér sugárvirágok veszik körül.

A kamilla növekedése

A körülbelül hároméves gyógynövény 10-60 cm magasra nő, és májustól júliusig virágzik. A kamilla előszeretettel nő kavicsos útszéleken, vízpartokon és parlagokon.

Gondozás és termesztés a kertben és az erkélyen

Ezt a gyógynövényt könnyű termeszteni. Nem igényel különösebb gondozást. A növény még a hosszan tartó szárazságot is gond nélkül elviseli. Mivel igen kellemes látványt nyújt, sokféleképpen felhasználható, akár a kertben, akár cserépben az erkélyen. A kamilla különösen népszerű a kertben, más fűszernövényekkel együtt a fűszerágyásban. A gyógynövény azonban az erkélyen cserépben is termeszthető. A felhasznált talajnak jó vízelvezető tulajdonságokkal kell rendelkeznie, hogy a gyógynövény ne legyen túl nedves. A virág növekedésének elősegítése érdekében a betakarítás után vagy a virágzás befejezése után ajánlott a metszés.

[amazon box=”B000XSUY5K,B00EQ45CHM”/]

Betakarítás és felhasználás

Csak akkorszedjük a virágokat, amikor a csöves virágkoszorú már a kupolás virágalap második harmadáig kinyílt. Miután a kamillavirágok teljesen megszáradtak, sokféleképpen felhasználhatók. A kamilláról mindig is ismert volt, hogy gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Megfázás, torokfájás és köhögés esetén teaként fogyasztható. A konyhában a szárított kamillavirágot sütemények, desszertek és egyéb ételek ízesítésére használhatjuk. A teafőzet általános jó közérzetet biztosít , és hasmenés, puffadás, kólika és hólyaggyengeség esetén is ajánlott. A Matricaria chamomilla állítólag nyugtató hatással van gyengeségre, idegességre, sőt menstruációs görcsökre is.

A kamilla használata a kozmetikumokban

Akamillakivonatokat vagy az illóolajat kozmetikai termékekben, például fogkrémekben, bőrkenőcsökben vagy hajtinktúrákban használják. Gyógynövényként sebgyógyító, antibakteriális, nyugtató és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A kamilla ezért ideális a foltos és zsíros bőrre, de az érzékeny bőrön is használható. Erős vizes főzetként a gyógynövény hatásos rossz lehelet és ínygyulladásesetén.

Az alapanyagboltokban kaphatókamillahidrolátum kenőcsökbe, krémekbe és tonikokba keverhető. Tiszta arctoniként is használható, és különösen jó hatással van a zsíros bőrre és a pattanásokra.

A kamillavirágot gyógynövényes arcgőzfürdőben is használhatjuk. Ehhez tegyen körülbelül 3 evőkanál szárított kamillavirágot egy kis tálba, és öntsön rá 2-3 liter forró vizet. Ezután tegyen egy törölközőt a fejére, és tartsa az arcát a felszálló gőzbe. A pórusok kinyílnak, a faggyú és a szennyeződések jobban el tudnak távozni, az arcbőr pedig kitisztul. Ez a kezelés nagyon előnyös, ha mitesszerekkel, foltokkal és pattanásokkal küzd. Ideális esetben hetente legalább egyszer használja a gőzfürdőt.

Termékek reklámpartnere*:
[amazon box=”B0773HXCZJ,B07BQL8Q2Y,B0156PMCIQ”/]

Kamilla természetes szappanokban

A gyógynövény a gyógynövényes szappanok jó kiegészítője is. A szárított és finomra őrölt gyógynövényt vagy a szappanragasztóhoz adhatod, hogy további hámlasztó hatást biztosítson, vagy főzhetsz egy nagyon erős kamillateát, és ezzel keverheted a lúgot. Természetesen kamilla illóolajat is használhatsz a natúr szappan illatosításához.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API