Miért érdemes saját szappant készíteni, megéri-e? A boltokban kapható szappanok kínálata óriási. Az egyszerű, olcsó kéziszappantól kezdve a különféle természetes szappanokon át a drága luxusszappanokig. Mindezek a szappanok azonban gyakran tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek nem ideálisak a bőr számára.

Miért ne próbálnánk meg tehát saját magunknak jó szappant készíteni, amely valóban természetesnek mondható? Különböző olajokkal, zsírokkal és „összetevőkkel”, például gyógynövényekkel, virágokkal, fűszerekkel vagy illóolajokkal kísérletezve olyan személyre szabott szappanokat készíthet, amelyek valóban ápolják a bőrét. Kis, személyre szabott ajándékként is szívesen fogadjuk őket, és mindenekelőtt a szappankészítés izgalmas hobbi.

Miért érdemes saját szappant készíteni?

A boltban vásárolt szappanok általában szintetikus illatanyagokat, színezékeket és tartósítószereket tartalmaznak. Ezek az anyagok kiszáríthatják a bőrt, és az érzékeny bőr nem nagyon tolerálja őket. Ennek következtében egyre többen térnek át a természetes szappanokra. De még itt is nagy különbségek vannak a kapható szappanok között. Emiatt sokan fordulnak a saját szappankészítés felé. A legtöbbjük számára ez hobbi marad, míg mások megélhetést teremtettek maguknak azzal, hogy szappangyárat hoztak létre, és a természetes szappanok gyártásának szentelték magukat. De mi is az a tiszta natúr szappan, és hogyan készítheted el te magad?

Természetes szappan az egészséges bőrért

A természetes szappanok készítéséhez kizárólag természetes alapanyagokat használnak. Ezek lehetnek állati vagy növényi zsírok. A szappankészítéshez elsősorban növényi zsírokat, például olívaolajat, repceolajat, mandulaolajat, kókuszolajat és sheavajat használnak. Egyéb összetevő lehet agyag vagy tej. Azonban számos más természetes anyag is felhasználható a saját természetes szappan készítéséhez.

Tiszta fehér túrószappanból is lehet természetes szappant készíteni. Az alapanyagokat ezután tiszta illóolajokkal, gyógynövényekkel, virágokkal vagy fűszerekkel egészítik ki. A szappan formázásakor a fantáziának nincsenek határai. A kész szappant sötét, száraz és hűvös helyen tároljuk. A természetes szappan kíméletes a bőrhöz, és hidratálásával megvédi azt a kiszáradástól.

Készítsen saját szappant

Kezdő szappankészítőként először a szappanrecepteket kell követnie, hogy némi gyakorlatot szerezzen. Később maga is kísérletezhet a különböző összetevőkkel. A szódabikarbónát (nátrium-hidroxid) a zsírok lúggal történő szappanosításához használják. Ez kapható a gyógyszertárakban és a különböző nyersanyagszállítóknál. A lúg kezelésénél különös óvatosságra van szükség, mivel maró hatású. Ezért a receptben megadott mennyiséget szigorúan be kell tartani. Ezek az óvintézkedések azonban nem szabad, hogy elriasszák, mert a saját szappankészítés hihetetlenül érdekes és izgalmas lehet.

Készítsen saját szappant a Naturseife-und-Kosmetikánál

Asaját szappankészítés egy nagyon élvezetes hobbi, amitől a legtöbb szappankészítő nem tud szabadulni. A saját szappankészítés során figyelembe veheti személyes bőrtípusát, és pontosan erre a bőrtípusra szabott természetes szappanokat készíthet. A „Saját szappankészítés ” részben rengeteg tippet és információt talál a saját természetes szappankészítéshez. A természetes szappanokhoz felhasználható alapanyagok is ott vannak leírva.

Természetesen a saját szappankészítéshez gyönyörű szappanformák, szappanszínek és szappanillatosítók is tartoznak. Hiszen csak ezekkel az alapanyagokkal sikerülnek az egyedi kreációk. Ezért is szenteltem magam ezeknek a témáknak, és számos tippet publikáltam róluk. Ha saját szappant szeretnél készíteni, akkor használd a szappanreceptek egyikét. Érdemes a Természetes szappanok és kozmetikumok oldalát is rendszeresen megnézni. Folyamatosan új szappanreceptek és inspiráló ötletek jelennek meg.

Biztonsági utasítások – készítsen saját szappant

 • Mielőtt először kezdene szappant készíteni, mindig tájékozódjon pontosan arról, hogy milyen anyagokkal fog dolgozni. Különösen a NaOH-ról és a KOH-ról.
 • Tudja meg azt is, hogyan kell helyesen kiszámítani a lúgot NaOH-ból vagy KOH-ból, és hogyan kell helyesen elkészíteni a lúgot.
 • Mindig a megfelelő védőruházatban dolgozzon: védőszemüveg, védőkesztyű (ideális esetben könyékig érő) és hosszú ujjú munkaruha.
 • A NaOH-val vagy KOH-val történő hidegkeveréses munkafolyamat nem alkalmas gyermekek számára. Gyermekek sem segíthetnek vagy nézhetik.
 • Nyugodtan, koncentráltan és strukturáltan dolgozzon.
 • Mindig tartsa az összes összetevőt és a kikevert lúgot, szappankeveréket és szappant a gyermekek számára elérhetetlen helyen. A háziállatokat is távol kell tartani.
 • Nyissa ki az ablakot, amikor el akarja kezdeni a lúg keverését.
 • Bélelje ki a munkafelületet régi újságpapírokkal, vagy dolgozzon olyan felületen, amelyre időnként fröccsenhet szappan vagy lúg. A lúg és a friss szappan károsíthatja a fát és más anyagokat.
 • A kevert lúgot nem szabad felügyelet nélkül hagyni!
 • Ha lúgfröccsenés vagy nyers szappanfröccsenés kerül a bőrére, ne essen pánikba! Azonnal öblítse le a bőrt hideg folyóvíz alatt. Szükség esetén forduljon orvoshoz!
 • Ha lúgfröccsenés vagy nyers szappanfröccsenés kerül a szemébe (ami csak akkor fordul elő, ha nem visel védőszemüveget), a szemet azonnal ki kell tisztítani hideg, tiszta vízzel. Ebben az esetben azonnal forduljon orvoshoz!

Egyébként itt a Naturseife-und-Kosmetik.de oldalon szándékosan nem adok meg NaOH mennyiségeket. A szappanreceptekben ezért csak a „NaOH mennyiség” információt találja, kérjük, számolja ki maga. Nem vállalok felelősséget a lúggal, NaOH-val és KOH-val kapcsolatos balesetekért vagy sérülésekért. Ezért szeretném megragadni az alkalmat, hogy még egyszer hangsúlyozzam ezeknek az összetevőknek a helyes használatát, és arra kérem Önöket, hogy tájékozódjanak ezen anyagok helyes kezeléséről!

Saját szappant készít? Semmi sem lehet egyszerűbb!

Cover_HauptBookTetszett ez a cikk, és szeretnél magadnak természetes szappanokat készíteni? Akkor töltse le a „Kreatív szappanok, könnyen elkészítheted magad” című természetes szappanok és kozmetikumok e-könyvet, és kezdje el még ma elkészíteni első szappanját. Az e-könyvben mindent megtalálsz, amit a szappankészítésről tudni kell (és még sok mást is).

Mennyibe kerül az eBook?

Az ebook körülbelül 200 oldalból áll. Az ára 9,95 euró, és gyorsan és egyszerűen megrendelhető itt.

Visszaküldési határidő 14 nap.

Szappan galéria – Házi készítésű szappanok